Podařilo se mi za dobré peníze zakoupit svitkový TriX. O tuhle legendu zakopl asi každý. Má hodně dobrých vlastností - jenom namátkou: "má charakter" (starší jej poznají i na fotce), je blbuvzdorný - volatelný opravdu úplně ve všem a odpustí kdeco, "snadno" pushovatelný, atd.
Znám tento film v Atomalu (prapůvodním), v Rodinalu, PC-TEA, H-36, Ultrafinu Plus, D-76, Xtolu a Instant Mytolu, DS-10, DS-12 a dalších vývojkách.
V podstatě ze zvědavosti jsem namíchal vývojku používanou k prvnímu volání čb inverze (pracuje jasněji a jemnozrnněji než vývojky s rozpouštědly AgX), která obsahuje Fenidon (v asi padesátinásobném množství, než "bývá zvykem" !!!), ortho-phenylendiamin, hexametafosforečnan Na, miniaturní množství siřičitanu Na, obrovské množství uhličitanu Na, "lopatu" KBr a "obvyklé množství" benztriazolu.
Tahle vývojka byla u nás publikována (alespoň co já vím) někde kolem roku 1980. Od koho je původní recept - nevím.
Po čvachtacích zkouškách jsem udělal první pokus s vývojkou ředěnou 1+1 a Acrosem - nedopadlo to dobře. Měsíc byla vývojka "v nemilosti" a dnes přišla na řadu s TriX-em exponovaným na nominální citlivost.
Opět čvachtací zkoušky - při 20stC a stálém pohybu se nabízel čas 8 minut.
První kus exponovaného svitku jsem tedy vyvolal po tuto dobu s trvalým překlápěním. Převoláno, vysoký kontrast. Druhý kus - teplota i čas stejné, překlápění prvních 30sec. a pak 2x co 30 sec.
Výsledek je neuvěřitelně pěkný. Světla i stíny (rozsah scény 6 stop) naprosto precizně prokreslené, ale zrno není!!! Pod mikroskopem (250x) se objeví "síťka" (téměř pravidelný "rastr") která je ve stínech jakoby utkaná z provázků, ve světlech z vlasů. Počet "ok síťky" je na délkovou jednotku jakoby stejný, pouze "oka" mají větší (ve světlech) či menší (ve stínech) "dírky". Ještě nikdy jsem to neviděl... Většina filmů má ve stínech nahromaděné (ale nepravidelné) shluky, ve světlech jsou podobné, ale je jich méně. Nemám pro to vysvětlení...
Už dlouho jsem se tak netěšil do komory (o víkendu).
Tento příspěvek byl upraven od ToFF: 7 March 2012 - 15:13:20
jsem si dovolil přejmenovat a přesunout