Coby trochu rozkoukaný nováček jsem se dnes zamyslel nad svým ustalováním. Mám zmatek ve fixech od fomy. Používám tekutý fomafix (s označením rapid).
Jak dlouho bych měl ustalovat filmy a jak dlouho papíry (baryty)?
Jak moc vadí řídký ustalovač pro papíry (omylem 1:7)?
Zahlédl jsem zmínku o dvoulázňovém ustalování papírů - jedná se o použití "vyjetého" ustalovače jako přerušovače nebo další lázeň v procesu?
Obecně se dá doba ustalování zjistit tak, že za světla vezmeš kousek nevyvolaného filmu a dáš ho do ustalovače. Změříš čas do zprůhlednění filmu. Tenhle čas vynásobíš 2x (někdo píše že 3x) a máš čas ustalování. Zbytečně dlouhé ustalování může obraz vybělovat. Myslím, že nemá smysl na ustalovači šetřit a nepoužívat jej vícekrát, než je doporučeno.
Dvoulázňové ustalování je popsáno v článku od Bzenčáka spolu s receptem na tf-2 (bohužel ho teď neumím najít), ale v principu máš pravdu - místo přerušovače použiješ starý ustalovač a po 1-2 minutách normálně doustálíš v čerstvém ustalovači standartní dobu.
Pokud nepoužíváš pyrovývojky, tak je asi jedno, který ustalovač používáš, pokud ho používáš správně (ředění, a čas
). U pyrovývojek není dobré používat kyselé ustalovače, které likvidují pyrobarvivo. Tam je vhodné použít ustalovač neutrální - stačí jen samotný thiosíran nebo s trochou siřičitanu.