Dnes se s vámi podělím o poznatky při hledání nových možností při zpracování negativu Fomapan 100.
Z mnoha důvodů (láce, dostupnost, robustnost, .) jsem se rozhodl fotografovat právě na něj, v listovém formátu 9x12 cm. Při tak velké záznamové ploše mi nejde primárně o nejlepší mikrosenzitometrické vlastnosti. Chtěl bych do emulze tohoto filmu našlapat co největší jasový rozsah, se zvláštním zřetelem na prokreslení hlubokých stínů a nejvyšších jasů. Ale jak na ta sluníčka vyzrát? No přece s vyrovnávacími vývojkami. Postupně jsem zkusil ID 11 1+3 a Rodinal až do 1+200 a ještě to nestačilo. Takže s dostupnou konfekcí to nepůjde.
Začal jsem tedy hledat vývojku, nebo nový proces, který přinese nejvyšší využitelný jasový rozsah, pohodlně kopírovatelný na barytové papíry s pevnou gradací. Jak k tomu nabušenému a srovnanému negativu přijít?
Čtěte. Jde to!
Od svého otce jsem kdysi něco slyšel o tom, že si za mlada vývojky míchal podle toho, co fotil a jaké tam bylo světlo. Prý to bylo v té době vcelku běžné. Tak proč to nezkusit i dnes? Začal jsem se shánět po chemii a užasl jsem, jak by to bylo levné, kdybych si míchal vývojky sám doma. Ale kterou si vybrat?
Na těchto stránkách jsem našel přesně to, co jsem hledal. No tak si to rozdám s pyro vývojkami!
Teorií se zabývat nebudu. Kdo chce, si to může nastudovat. Jen velmi zjednodušeně: pyro vody jsou vývojky vyrovnávající a k tomu ještě " zabarvující". Tolik vychvalujícího jsem snad četl jen o Rodinalu.
Pro pořádek: Pyrokatechol, pyrogallol jsou zdraví škodlivé látky, proto dávejte pozor. Používejte ochranné gumové rukavice, vhodný oděv a . Však to znáte.
Z chemie od pana Lukeše jsem namíchal alkalický ustalovač TF-2 a pak čtyři pyrovývojky Pyrocat HD, Pyrokat MC s glykolem, PMK Pyro a ABC Pyro. Nachystal jsem i ID-11.
Na dvoře jsem nafotil s ostrým sluncem v zádech kontrastní scénu s tabulkou o střední šedé a s hvězdičkou na srovnání ostrosti. Je tam i klínek s šedou škálou s CMYK barvičkami a ťupkami na spektrální citlivost. Měřil jsem dopadající světlo ve stínu ručním expozimetrem s nastavením na ISO 64. Objektiv Symmar -S 150 mm, clona 32, čas 1/2s.
Volal jsem v tanku Jobo. Schválně jsem zvolil rotaci jako nejtvrdší variantu. Při překlápění či v misce to bude ještě vyrovnanější. Nejhorší bylo určit časy. Po dlouhém uvažování jsem zkusil tyto:
- HD - 7min,
- MC - 7min,
- PMK - 9min,
- ABC - 6min,
U pyrocatů a PMK jsem to snad trefil. U ABC je to moc a je to vidět. Někde jsem s ní udělal chybu. Asi nesnáší rotaci. Nebo je ABC výrazně energická a tak by asi stačilo exponovat normálně na jmenovitou a upravit čas tak o třetinu. Pro srovnání jsem jeden stejně exponovaný list vyvolal i v ID-11 1+3 obvyklým časem, který používám. Jak je vidět, vůbec to neschroustala. Vím, je to blbost. Na tu by se mělo exponovat jinak. To jen tak pro pořádek.
No jo, ale co vám mám vlastně ukázat nejdřív? Skeny negativů?Rozdílů v zabarvení jste si určitě všimli. A zde to samé je v pozitivu:Tak to by pro představu mělo stačit. Úsudek si jistě každý udělá sám.
Dále se podíváme na ostrost:A pak ta škála co na negativu skoro není vidět:No a už zbývají jen skeny pozitivů 18x24:Na pozitivech jsem se snažil srovnat tabulku střední šedé. Ať si to dělá ve světlech a stínech, co samo umí. Je to na Ilfordech Multigrade RC XPress, povrch pearl. Filtry jsem nepoužil. Gradace by tedy měla být asi speciální či normální. Při rutinní práci s filtry nebo s tvrdou a měkkou pozitivní vývojkou se dá dosáhnout nevídaných výsledků. Zdůrazňuji, že ABC je vyautovaná jen mou chybou a ID 11 by při správné expozici dala mnohem lepší výsledek!
Myslím, že se pyrovody dají stejně dobře použít i s kinofilmem. Jen si trochu pohrajete s ředěním a časy. Pyrosvět je velmi široký a neprobádaný. Při míchání si vlastně můžete vytvořit svou vlastní vývojku přesně podle vašich specifických kritérií. To je asi ten největší přínos.
Schválně si tipněte, v čem budu v létě máčet negativy z pláží?
Zdarec! Váš Bzenčák.
Zobrazit článek