Jak "změkčit" tvrdou pozitivní vývojku
Publikováno 13 březen 2012 - 14:43:39
Publikováno 13 březen 2012 - 15:06:07
V tomhle případě bych dodal metol, ale ono taky záleží na tom kolik a jaké je v té vývojce zásadotvorné látky.
Pokud máš nějaké označení vývojky, tak by se dalo najít její složení a to pak modifikovat na normálně pracující vývojku. Tenhle Kodlův článek může být inspirativní... je tam míchání tvrdé a měkce pracující složky vývojky podle potřeby.
Publikováno 13 březen 2012 - 15:08:31
Publikováno 15 březen 2012 - 10:30:13
Publikováno 15 březen 2012 - 10:31:35
'ToFF', on 13 Mar 2012 - 14:06, said:
Ta vývojka má jen označení FOMA Pozitivní vývojka tvrdá a na štítku je jen kód PND 6-201 a pak jen nějaká státní norma. Je to balení krabice a v ní je 5 x 3 sáčky, ty tři sáčky jsou vždy na 10 litrů vývojky. Složení jsem nikde nenašel. Kdybych alespoň věděl, co je v těch sáčcích za chemikálie, tak by mi to možná pomohlo.Zkušenosti mám s "tvrzením" univerzální vývojky, kdy přisypávám hydrochinon po lžičkách.
V tomhle případě bych dodal metol, ale ono taky záleží na tom kolik a jaké je v té vývojce zásadotvorné látky.
Pokud máš nějaké označení vývojky, tak by se dalo najít její složení a to pak modifikovat na normálně pracující vývojku. Tenhle Kodlův článek může být inspirativní... je tam míchání tvrdé a měkce pracující složky vývojky podle potřeby.
Publikováno 15 březen 2012 - 13:54:55

Publikováno 16 březen 2012 - 08:26:38
Publikováno 16 březen 2012 - 09:21:50
'ToFF', on 16 Mar 2012 - 07:26, said:
ten receptář (mám jich několik) moc nepomůže, páč tam jsou uvedeny recepisy na vývojky označením FV(xxx=číslo).Tak teď to chce někoho kdo má starý fomácký receptář a najde v něm "FOMA Pozitivní vývojka tvrdá"
vzhledem k tomu, že tazatel má balení pro 10l, dle mého názoru se může jednat o vývojku pro průmyslové aplikace či laby, nikoli amatérskou konfekci, nevíme, jaký je to rok produkce, tady by pomohla špionáž v archivech fotochemy, jestli si nějaký pamětník odtud zevnitř nepamatuje, co je to zač, jaké má složení.
Starší vývojky z fotochemy používaly kombinaci metol-hydrochinon, novější fenidon-hydrochinon, v různých poměrech a s přídavky různých dalších ingrediencí, dle mého názoru z toho lze vycházet a naředěním tohoto stocku a vyvolávacími zkouškami se změnou poměrů vyvolávačů, alkálie, siřičitanu a bromidu, za pomocí lakmusových papírků a po vzoru císařova pekaře a pekařova císaře složení upravit tak, aby dávala dejme tomu více normální gradaci na normálních papírech.
Nicméně tu vývojku v původním stavu bych apriori nepředělával (a nemrvil), napřed bych ji zkusil tak, jak je, zjistil, jak se chová na různých papírech (zejména prošlých - tam se může hodit).
Publikováno 16 březen 2012 - 10:52:25
'jirin_ol', on 16 Mar 2012 - 08:21, said:
ten receptář (mám jich několik) moc nepomůže, páč tam jsou uvedeny recepisy na vývojky označením FV(xxx=číslo).
Tak teď to chce někoho kdo má starý fomácký receptář a najde v něm "FOMA Pozitivní vývojka tvrdá"
vzhledem k tomu, že tazatel má balení pro 10l, dle mého názoru se může jednat o vývojku pro průmyslové aplikace či laby, nikoli amatérskou konfekci, nevíme, jaký je to rok produkce, tady by pomohla špionáž v archivech fotochemy, jestli si nějaký pamětník odtud zevnitř nepamatuje, co je to zač, jaké má složení.
Starší vývojky z fotochemy používaly kombinaci metol-hydrochinon, novější fenidon-hydrochinon, v různých poměrech a s přídavky různých dalších ingrediencí, dle mého názoru z toho lze vycházet a naředěním tohoto stocku a vyvolávacími zkouškami se změnou poměrů vyvolávačů, alkálie, siřičitanu a bromidu, za pomocí lakmusových papírků a po vzoru císařova pekaře a pekařova císaře složení upravit tak, aby dávala dejme tomu více normální gradaci na normálních papírech.
Nicméně tu vývojku v původním stavu bych apriori nepředělával (a nemrvil), napřed bych ji zkusil tak, jak je, zjistil, jak se chová na různých papírech (zejména prošlých - tam se může hodit).
Je to výrobek FOMA a na krabici je napsáno "Vyrobeno pro družstvo Fotografia", tedy je to vývojka pro průmyslové použití. Docela bych uvítal, kdyby se někde dalo zjistit její složení.
Publikováno 16 březen 2012 - 10:58:25
'oldphotograph', on 16 Mar 2012 - 09:52, said:
'jirin_ol', on 16 Mar 2012 - 08:21, said:
ten receptář (mám jich několik) moc nepomůže, páč tam jsou uvedeny recepisy na vývojky označením FV(xxx=číslo).
Tak teď to chce někoho kdo má starý fomácký receptář a najde v něm "FOMA Pozitivní vývojka tvrdá"
Je to výrobek FOMA a na krabici je napsáno "Vyrobeno pro družstvo Fotografia", tedy je to vývojka pro průmyslové použití. Docela bych uvítal, kdyby se někde dalo zjistit její složení.
A ještě doplnění: Rok výroby 1989
Publikováno 16 březen 2012 - 14:08:09
'oldphotograph', on 16 Mar 2012 - 09:58, said:
po neděli se mrknu.... máš chemii? fenidon či metol, siřičitan sodný, uhličitan sodný? a neodpověděl jsi mi na dotaz, jestli už jsi těch 10l rozdělal a máš to ve flaškách....
Publikováno 21 březen 2012 - 13:16:28
'jirin_ol', on 16 Mar 2012 - 13:08, said:
'oldphotograph', on 16 Mar 2012 - 09:58, said:
po neděli se mrknu.... máš chemii? fenidon či metol, siřičitan sodný, uhličitan sodný? a neodpověděl jsi mi na dotaz, jestli už jsi těch 10l rozdělal a máš to ve flaškách....
Mám chemii, vše potřebné. Ještě jsem ji nerozdělával, napřed ji zkusím, jak bude pracovat s prošlými papíry.
Publikováno 24 březen 2012 - 00:12:41
'oldphotograph', on 13 Mar 2012 - 13:43, said:
Mám větší zásobu tvrdé pozitivní vývojky a chtěl bych ji využít na vyvolávání normálních pozitivů. Je možné (například nějakou příměsí) u této vývojky změnit gradaci na normální, aby byla použitelná pro vyvolávání běžných pozitivů?
Skus ju nariedit. S Ilford MG to robim bezne (1:3-tvrda, oproti standardnemu riedeniu 1:9), mozno to bude fungovat aj s touto vyvojkou. A hlavne to mas bez prace a zadara..
K.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních