Cafte
Ja zvyknem vazit. Nie ze by to u ustalovacov bolo nevyhnutne, ale ja si s tym obcas tak hrajem.
pH tiosiranu je take neurcite a tak nam ostava verit, ze bez pridania ostatnych latok nema nejaky jasny charkter. Ak teda chceme zasadity charkter, pridavame zasadu. pH boraxu (tetraboritanu) a pH Kodalku (metaboritanu) nie je vzdialene a ked nahradim metaboritan tetraboritanom tak sa v zasade nic nedeje.
Ano TF-2 obsahuje aj siricitan. Ma sa za to, ze ked siricitan nepresiahne 30g/l, zavoju zavojujucich pyrovyvojok to velmi neskodi.
Ale ani TF-2 nie je dokonaly ustalovac, preto existuju jeho nasledovnici, teda TF-3 so siricitanom amonnym a TF-4, ktoreho zlozenie nie je verjne zname.
Aby ale nedoslo k omylom:
- dobre ustalovace mozu byt aj kysle, kysle prostredie je nevyhnutne napriklad pre spravne fungovanie utvrdzujucich prisad
- pre beznu prax sa zasadite ustalovace so siricitanom pouzivaju velmi uspesne, preto je TF-2 pre vacsinu pripadov uplne vporiadku
- existuju ustalovace s thiosiranom amonnym - vyhodou je rychlost, ekologickost, ale hlavne, tiosiran amonny tak nesulfurizuje, preukazuje lepsiu zivotnost
- siricitan sodny ustaluje, jeho ucinnok sa vsak neda porovnat s tiosiranmi; podobne sa da pre ustalovanie pouzit kuchunska sol
- existuje cely rad dalsich a rychlejscich ustalujucich latok ako rhodanid (tiokyanatan) a tiomocovina (a vela dalsich exotickych latok)
- dve ucinne ustalujuce latky posobia synergicky, skracovanie casu sa vsak nedeli dvoma ale kvadraticky, tri take latky mozno kubicky
- keby sme nemali obavy z otravy, cisto rhodanidovo - timocovinovy ustalovac by mal neobmedzenu zivotnost, rychlost a vydatnost by bola posobiva
- dalsie latky, ktore ustalovanie urychlia proti vsetjkej logike su KBr, alebo KI; same o sebe neustaluju, ale ustalovanie urychlia
- je atky clovek posobiaci na APUG, jeho nick je Photo Enigineer, ktory zverejnil svoj navrh na SuperFix:
-- tiosiran amonny (roztok asi 60%-70%) 200 ml/l
-- siricitan sodny (bezvody) 10 g/l
-- tiokyanatan amonny 10 g/l
-- tiomocovina 10 g/l
- ustalujuci cas pre film je cca 25s do cireho vysledku, 50s do uplneho ustalenia tradicnych filmov, 75s pre uplne ustalenie T-Maxov a Ildford Delta filmov; predlzovanie casu vedie k strate detailov v tienoch; pre papiere by sa dal tento fixer pouzit riedeny vodou v pomer 1:10 s casmi obdobnymi beznym ustalovacom pre papier
- ak by sa niekto pustal do tohto SuperFixu, mal by si nastudovat MSDS jednotlivych latok; dolezite je vediet, ze miesanim s vyvojkou by mohlo viest burlivemu vyvoju jedovatych plynov
- jeden tzv rychloustalovac, do ktoreho sa nedava tazkodostupny tiosiran amonny, ale po reakcii jednotlivych zloziek ho v ustalovaci mat budeme je Agfa 304 Rapid Fixer:
-- tiosiran sodny 200 g/l
-- chlorid amonny 50 g/l
-- disiricitan draselny 20 g/l
- casy su okolo 3-5 min
Vsetko toto si mozno nacitat v The Darkroom Cookbook a The Film Developing Cookbook a na portaloch ako APUG, temnakomora, unblikingeye, hypercatacutancedeveloper.blogspot.sk a ine.
Spustu veci som vyskusal, ale drvivu vacsinu mam este len v plane vyskusat. Mnohe ma zaujali natolko, ze som opustil osvedcenu konfekciu, inokedy sa zase ku konfekcii vraciam, ked zistim, ze je to tak jednoduchsie.
Momentalne mam nadbytok D-76 v galonovych baleniach, potom pride na rad X-Tol, toho je tam tiez pozehnane. A az potom plna skrina modrych plastovych nadob so zltymi uzavermi, to su "raw"chemikalie z centralchemu. Vcera som dostal balicek od miestneho oblubeneho clena. V nom doposial pre mna nevyskusana CD-2. To bude zase zazitkov
Ustalovac v sucasnosti pouzivam zmienovany Kodak Flexicolor C-41RA Fixer and Replenisher. Ak pouzijem ktorukolvek z pyrovyvojok, vysledok je vyborny. Najradsej mam Tanol, za nim nasleduje 510 Pyro.
Pokial som niekde chybil, opravte ma prosim