Řekl jsem si, že když můžou lidi vyvolávat filmy v Caffenolu, můžu já vyvolávat ve Škumpolu. Moje alchymistické já bylo vyburcováno o to víc, že nám na zahradě jedna škumpa roste. Vyzbrojil jsem se rukavicemi a natrhal asi čtvrt kila listů naší škumpy, které jsem nechal 48 hodin vyluhovat ve směsi vody a lihu. Výluh jsem přefiltroval, po vzoru Caffenolu jsem přidal sodu na praní a doplnil vodou do 500ml.
Pro vyvolávací experiment jsem z okna bytu nafotil naše sídliště na svitek Fuji Acrosu. Film jsem exponoval na jmenovitou citlivost, 1/125, f/8, zatažená obloha, příjemné světlo, deset stejných záběrů abych měl dost políček pro srovnání různých vyvolávacích časů. Rozstříhal jsem ho a jako první pokus jsem zvolil vyvolávací dobu 15 minut při 20°C. S filmem jsem ve vývojnici kvrdlal jako vždycky, tedy občas. Nepřerušoval jsem, vývojku jsem vypral pouze vodou a nakonec ustálil ve Fomafixu. Netrpělivě jsem otevřel vývojnici, vytáhl ten kousek filmu a to, co jsem uviděl mi vyrazilo dech. Ono to opravdu vyvolává! A vůbec ne špatně.
Scan celého políčka (Epson V750, škrábance si nevšímejte):

A ještě výřez asi 5% plochy z naskenovaného políčka:

Pro představu, jak film vypadá po vytažení z vývojky, jsem naskenoval celý film barevně i s podložkou.

Po úvodním nadšení jsem se začal zajímat o rostlinu blíž a s hrůzou jsem zjistil, že to, co nám roste na zahradě, vůbec není škumpa jedovatá, ale škumpa ocetná (orobincová), která jedovatá není a dokonce se z jejích bobulí dělá čaj. Vývojka tedy nevyvolává díky urushiolu, ale něčemu jinému. Po chvíli pátrání v různých botanických a farmaceutických databázích jsem objevil, že moje škumpa obsahuje jakýsi astragalin, ze kterého se dělají léky na hypotenzi, ale hlavně pyrogalol. Záhada se zdá být vyřešena, vyrobil jsem omylem úplně obyčejnou pyrovývojku.
Štěstí mi dost přálo – parametry jsem trefil na první pokus, o množství vyvolávací látky nemám nejmenšího tušení a čas vyvolávání byl taky střelený od boku, ale až zakážou prodávat všechny chemikálie normálním smrtelníkům, můžu jít na zahradu a vyrobit Škumpol.
Pro ty, kteří by to chtěli zkusit přidávám předpis.
Škumpol: dvoudenní výluh ve směsi 250ml vody a 50ml lihu z přibližně 20dkg listů rhus typhina natrhaných v červnu za úplňku, 45g dekahydrátu uhličitanu sodného, doplnit do 500ml vodou
Tomáš Čenský
Zobrazit článek