focení v podzemí (doly,jeskyně,vojenské podzemí,atp...)
Publikováno 19 září 2012 - 16:54:20
Nevadí příští rok už tam budu (teda jen jestli se ti májové budou plést )
Publikováno 19 září 2012 - 16:54:54
Publikováno 19 září 2012 - 17:00:39
Publikováno 19 září 2012 - 17:37:39
Publikováno 19 září 2012 - 18:21:58
Já si teď vůbec nejsem jistý, zda na to, aby byly stěny pořádně vykreslené není třeba nějaký hodně širokoúhlý objektiv. A už vůbec nevím, jak je to u analogu. U digitálu se musí vypnout automatické ostření, protože ten aparát se snaží během dlouhé expozice doostřovat podle toho, jak se hýbe světlo. Vůbec si vzpomínám, že jsem jeden čas fotil nějaké chodby na kompakt (Sony Cybershoot 7700 nebo tak nejak) a pak jsem si místo něj vzal zrcadlovku a málem se z těch fotek zeblil. Neostré, neostré a zas neostré. Prostě kompakt má díky malému čipu obrovskou hloubku ostrosti - člověk nastavil 3 metry nebo nekonečno a všechno bylo jak břitva. Ale ten zrcadlovej zmetek měl ostrý třeba jen pštimetrový úsek chodby, vše před a za bylo neostré. Řekl jsem si, že s tím může fotit jen masochista a šel od toho. Nevím, jestli na tom kinofilmový stroj není s hloubkou ostrosti podobně. Možná bych to mohl vyzkoušet - prodávají se nějaké filmy třeba jen na 16 nebo méně fotek? ZA mého mládí, což je někdy v polovině minulého století, to tak bývalo.
Publikováno 19 září 2012 - 18:37:27
Máte pravdu. Také jsem byl rozčarovaný z neostrých fotek na DSLR. Já to řeším fotoaparátem zaaretovaným na B, s tím že používám objektiv 20-35mm v přepoču na FF.
Film na 16 fotek? No nevím. Ale mám tu zrovna fomu 400 v metráži tak by snad neměl být problém to navinout.
(pokud mi ovšem nějaký inteligent neotevře dveře do koupelny až budu mít otevřenou pixlu...
Jinak já používám v podzemí kompakt na drobné fotky spíše dokumentačního charakteru.
Na pořádně focení s sebou nosím DSLR od canonu a širokáč.
U těch 35mm stačí zaostřit na nekonečno a přiclonit na f8
Publikováno 19 září 2012 - 18:50:13
Jinak u toho analogu bych měl opravdu strach z vyvážení bílé. Nedávno vyšla kniha "Zlatohorské podzemí" nebo tak nějak podobně. Byla plná fotek na analog. Autor v nějakém časopise, kde knihu propagoval, tvrdil, že to fotil tři roky, chválil ty fotky, jak jsou skvělé a haněl dnešní fotografy, jak nejsou s digitálem schopni udělat pořádnou fotku.
Známá mi tu knihu koupila a přivezla - tak otřesné fotky jsem dlouho neviděl. Nejde o to, že byly všechny žluté (a to je věc, které bych se u filmu a halogenu obával) - ale byly i zoufale nasvícené nebo spíš místy přesvícené - fakt hrůza. Někomu jsem to tehdy dal a byl rád, že je ten děs z domu.
Takže tu všudypřítomnou žlutou bych viděl jako nejzásadnější problém.
Publikováno 19 září 2012 - 19:32:17
Ty žluté fotky by se daly vyřešit sice né lacině, ale daly.
Vyrábějí se halogeny pro profi použití, u kterých výrobce garantuje stálost barevného spektra a jeho věrnost tomu denímu či co.
Čánek o knize vyšel mimo jiné i na servru kahan-speleo.cz
Pokud není drátěná spoušť. Zkusil bych to na servru paladix.cz
V bazaru lze zdarma podat inzerát. A myslím,že by se měl někdo ozvat a drátěná spoušť se podle mne dá koupit v bazarovém provedení za pár $$
Publikováno 19 září 2012 - 19:46:34
Publikováno 19 září 2012 - 19:50:46
Publikováno 19 září 2012 - 19:53:16
Jinak pokud by byl zájem tak můžu pár políček té fomu navinout do kazety.
Publikováno 19 září 2012 - 20:13:22
Publikováno 19 září 2012 - 21:24:07
Publikováno 20 září 2012 - 06:31:16
Publikováno 20 září 2012 - 06:57:55
Na jeho podzemní využití jsem přišel více méně náhodou. Ale výsledek mě překvapil.
Nejlepší je asi autopano Giga. Není sice levné ale myslím, že má 30-ti dení skušební verzi.
Publikováno 20 září 2012 - 08:20:19
S těmi Týnčanami nakonec nevím - nějak jsem nepochopil, kde to je, souřadnice ukazují na nějakou louku, či co to je. Napsal jsem na jejich info prosbu, ať mi vysvětlí, kde to je, kde tam mohu párkovat (protože mne škrtí čas a nemohu ho ztrácet nějakým blouděním) - a nikdo neodpověděl.
A ta fotosoutěž - když se podívám na poslední dva ročníky (víc jich asi nebylo, pamatuju jen tetínské - a ty byly bez poroty) - a zírám na oceněné fotky na webu, zjišťuji s údivem , jak odlišný může být vkus jednotlivých lidí.
Kouknu-li se na výsleedkovou listinu 2010 (určítě to jsou také mizerné scany) - tu Audyho fotku Chčije a chčije jsem viděl v originále. Nevzpomínám si, zda tam byly nějaké lepší nebo podobné (jak jsem už napsal, jeskyně mne moc nezajímají) ale pamatuju, že se mi líbila. Motyčkovo U nás doma - nevím - ta fotka vypadá příšerně - je-li to scanováním nebo byla-li taková sama o sobě, si nepamatuju. Filippiho fotky vypadaly pěkně - netypické neobvyklé prostředí, technicky dobře zvládnuté.
V kategorii Montanistika a historické podzemí - 1. místo "Blízká setkání" - nechápu. Dle mého úsudku naprosto zoufalá fotka, není mi jasné, proč tohle někdo vystavuje a ještě navíc ocení. 2. místo "Pod Libercem" - klasická siluetovka z kanálu - nijak mne to nezaujalo, ale opravdu nevím, zda tam byly ještě nějaké jiné montánní fotky. Aspoň to není tak prasecky nasvícené , jako "Blízká setkání".
Kategorie Lidé a akce - Švorcákova "Porada" - mi nepříjde moc z podzemí, Audyho "Kdybys to líp zabalil" mne nějak neoslovilo. Mám dojem, že to bylo i neostré, ale jsou to dva roky, netuším.
Cena diváků - Švorcákova Kačná jáma se mi na papíře fakt líbila, dle mne - od diváků dobrá volba. Anna Bláhová "Kouzlo mrazivých dnů" - vadí mi tam to rozmazané popředí.
Cena Nyctalu - blbě nasvícené, arci jiný netopýr tam vystavený nebyl.
Naděje roku - Janata - asi zajímavé téma, bylo to hezky barevné, Dejte mi pět minut - takhle bych čekal, že vyleze fotka z analogu, proto na něj už nefotím.
Rok 2011 byl zajímavější.
První dvě místa v Krasové fotografii si vybavuju - na papíře, byla to tuším, A3 nebo větší, vypadaly ty obrázky velmi dobře. Třetí místo je fotka, která se mi nelíbí - pomáhal jsem ji tehdy Majorovi nasvítit, ať na to koukám, jak koukám, proti fotkám s krápníkovou výzdobou nebo vodou, mi to přijde o ničem.
Montanistika a historické podzemí.
Táslerovo "Když v podzemí prší" - historického podzemí tam byo dost a rozhodně lepšího -tohle mi navíc připadá divné. KDyby si pod ten vodopíád aspoň stoupl figurant s deštníkem. Divně nasvícené.
Druhé místo "To bude hluboký" - opět jsem porotu nepochopil. Bylo tam hafo fotek z podzemí a oni oceněj fotku, kde 6 exotů zírá do slovenské zamřížované díry, do které spustili několik blesků. Děs.
Třetí místo - Faltejskovo Kulový blesk, je fotka vzniklá omylem - a dopadla tak, že by mne ani nenapadlo, že jde o podzemí. Aspoň je zcela netypická a zaujme - už jen tím, že se divák snaží pochopit, co to vlastně je.
Speleologický portrét, akt e.t.c. - První místo fotomontáž, druhé místo - člověk v úpadnici na Alcazaru - naprosto mi uniká, co má TOHLE společného s tématem, v kterém je to oceněno.
Ceny diváků si vybavuju docela živě - Býčí skála byla hezky nasvícená, ne tak blbě, jako to vyšlo na tom skenu, Krtkovo Rudické ledobraní se mi líbilo - měl tam víc podobně "akčních" fotek. Zdá se mi, že diváci byli mnohem víc v obraze, než porota.
Zvláštní ocenění poroty - Duch amatérské jeskyně - nějak v tom ducha nevidím, ale nejsem fotograf, tož budiž, netopýr na laně ve skutečnosti taky vypadal mnohem lépe, než na skenu, kde splývá s pozadím.
Bylo tam loni poměrně hodně povedených fotek, proč porota vybrala to, co vybrala, ví podle reakcí, které jsem četl jinde, jen ona sama.
Čekal bych, že letos bude kvalita zas o něco výše - je to tak každý rok - první fotky ze starých ročníků na Tetíně byly z dnešního pohledu dost zoufalé - koukatelné měl tehdy snad jen Máca.
Jestli tam nakonec pojedu, pokusím se nějaké ofotit.
Publikováno 20 září 2012 - 10:46:18
Souhlasím. Taktéž mi nad fotkou to bude hluboký vstávaly vlasy hrůzou. To je dokumentační fotka z akce ne do soutěže.
Stránky www.autopanogiga.com či tak nějak.
Publikováno 20 září 2012 - 10:51:09
Publikováno 20 září 2012 - 11:00:13
Publikováno 20 září 2012 - 11:53:49
Bacha aby t byl 32bit.
Publikováno 20 září 2012 - 13:37:53
Publikováno 20 září 2012 - 14:25:59
www.kolor.com/
Tenhle odkaz už bude fungovat.
Publikováno 20 září 2012 - 18:37:06
Tento příspěvek byl upraven od jenda1250: 20 září 2012 - 19:17:16
odkaz
Publikováno 20 září 2012 - 19:34:01
Předpokládám klasika www.kahan-speleo.cz
Také povedené fotky především však těch několik stran kalendáře.
Publikováno 20 září 2012 - 20:04:51
Řekl bych, že ti lidé to focení totálně nezvládají ani po technické stránce navíc, narozdíl od fotek mých oblíbenců jako je zmíněný Kletečka, Iwan, Krtek, Švorcák, Máca (určitě by se našli další, ale můj starý mozek si teď najednou nevzpomíná) to postrádá jakýkoliv děj, akci, cokoliv.
Ale je dobře, že se to někomu líbí, ti nešťastníci to proto fotí a vystavují a slova chvály jim nepochybně způsobí radost, a o to jde.
Publikováno 20 září 2012 - 20:14:14
Publikováno 20 září 2012 - 20:48:59
btexplo.wordpress.com/
Publikováno 20 září 2012 - 21:15:53
Publikováno 20 září 2012 - 21:44:19
Publikováno 21 září 2012 - 09:16:01
Připomíná mi to, že i jedna známá si udělala v tom roce kalendář - jsou tam sice jen tři její fotky - http://www.montannis...nost.cz/cal.pdf , ale myslím, že narozdíl od toho "kahanářského" se na ně aspoň dá koukat..
Publikováno 21 září 2012 - 20:43:21
Někdy v létě jsme s Jihlavákem fotili "virtuální procházku" štolama lomů Amerika. Je to několik set fotografií, není možné si s nimi hrát, je třeba jít, cvaknout, popojít 15 metrú, zastavit cvaknout, abychom tam netvrdli celý den. Člověk by řekl, že na to bude ideální blesk.
Zvolili jsme samozřejmě halogenku. Fotky musí ukazovat čisté chodby, bez lidí, bez protisvětel a ne prosvícené stovky metrů dopředu - aby "chodec" hned od začátku neviděl, co ho čeká na konci (čelba). Čili aby snímky vypadaly tak, jako, když tou chodbou jde a svítí si na cestu nějakým trochu lepším světlem. Přitom jsme chtěli, aby ty fotky byly v rámci možností aspoň trochu k světu. Zkrátka normální dokument.
Procházka sice už funguje, ale není zatím veřejně k vidění, protože místní skanzenáři se rozhodli, že se nebude ukazovat celý objekt ale jen to, kam se neprovádí, aby turisté měli nějaké překvapení. Takže se bude škrtat a vybírat trasy.
Přikládám sem dvě ilustrační fotky - je to provázený úsek, čili ty určitě vyhodíme.
http://www.montannis...st.cz/zhv27.jpg
http://www.montannis...st.cz/vhv33.jpg
Čili takhle svítí běžná 50 W halogenka, není to Lightforce, ale obycejný přídavný reflektor ze Škodovky, nemá proto extra dlouhý dosvit, přesto ale dostatečně úzký kužel, aby se jím dalo "kreslit". Expozice přibližně 15 sekund, ISO 100, clona 8. Napájení baterie z UPS 12V/7 AH, vydržela cca 110 fotek. Samozřejmě, tohle je digitál.
Publikováno 22 září 2012 - 09:08:37
Na filmování jsem používal taktéž ups akku 24v/25aH ale ten vážil skoro víc než jeskyňář is holinkama dohoromady. Ale zase utáhl klidně 4ks 50W což na filmování není špatné.
Jakej je tedy rozdíl mezi focení na ty ,,kuchyňské a ty ,,auto,,??
Publikováno 22 září 2012 - 10:19:48
Publikováno 22 září 2012 - 18:55:24
Pokoušeli jsem se o to tady: http://www.korba.cz/?page_id=1410 , ale ztroskotali jsme právě na tom ostrém kuželu, musím si něco takového vyrobit.
Nevím, co je kuchyňské světlo, ale znám lidi, co používají halogenky z podhledových svítidel.hodí se to pro rovnoměrné nasvícení malé prostory, (užším kuželem bych ji "počmáral" = světelné šmouhy) , al je to jinak k ničemu, nedá se tím kreslit.
BYl jsem na tom setkání. Viděl jsem tam spoustu cizích xichtů - tak jsem se jim před filmem představil a řekl, že cca 10 let fotíme důlní podzemí a že naše fotky každý nenávidí. JAko příklad jsem uvedl Dr. Langa, který chtěl do nějakého článku fotky z dolu Franz-Franz a pak se mohl pominout, že uprostřed chodby stojí Elvíra s houpacím koněm.
A proto, že se naše fotky nikomu nelíbí, začali jsme točit ty filmy, které se sice také nikomu nelíbí, ale nás to neodradí a budeme se tomu zas dalších deset let věnovat. A abych to dokreslil, nechal jsem kolovat několik fotek s ovcí, tím houpacím koněm a pod.
Nějaký člověk v předposlední řadě to vůbec nerozdýchal - a porad chtel vedet "proč tohle děláme a nefotíme normální fotky". Nepovedlo se m mu vysvětlit, že nám přijdou normální ty naše.
(Jinak film je tady:
PAk jsem se zašel podívat na výstavku Speleophoto 2012. JAk jsem očekával, byly tam hezké fotky od Kletečky (asi 3 z šesti byly moc hezké), velký formát vystavoval jen Laco Lahoda - ale bylo to blbě nasvícené (ploché bleskové světlo), vůbec mne nic z toho nezaujalo (hodnotim techniku provedeni, ne motiv), navíc jedna ta fotka byla 4 roky stará - nějak si jí považuje - http://www.podzemi.e.../01/image29.htm
Bylo tentokrat velice slabě zastoupené.
)
Publikováno 22 září 2012 - 22:58:32
Publikováno 23 září 2012 - 07:05:29
Publikováno 23 září 2012 - 17:45:03
Publikováno 23 září 2012 - 18:19:41
Publikováno 23 září 2012 - 19:05:01
Nicméně - kdysi s námi chodil člověk, kterému jsme, podle toho, že bydlel v Blovicích, říkali Blovičák. Blovičák velmi slušně fotil dlouhé rovné štoly - měl na to dve reflektory z automobilu - jedno s hodně dlouhým úzkým kuželem, který ji prosvítil co nejdál dozadu a jeden se širším proudem světla a tím pak během jedné expozice dosvítil popředí.
Blovičák ale nesnášel naši certifikoanou montanistickou modelku a fotky s ní a preferoval snímky zcela holých nudných prázdných chodeb.
Z toho důvodu si přidělal na akumulátor tu diskutovanou automobilovou žárovku (25 W z brzdového světla) a tu umístil někam za roh, aby měl světlo z boku nebo protisvětlo.
Nestálo to za nic - v tom místě byl přesvětlený flek. Myslím, že pokud svítíte s reflektorem, svítíte jím proto, abyste si jeho paprsky scénu vykreslili a ne, abyste ho nehnutě drželi v ruce a pálili s ním před sebe. To můžete rovnou fotit s bleskem. A stejný případ je ta stabilně umístěná žárovka. Pokud není v reflektoru, nedosvítí daleko a když ji necháte někde položenou, zaručeně přepálí vše ve své blízkosti a nedosvítí dál, než pár metrů.
Čili automobilová (ale i jiná) žárovka je snad použitelná jako nouzovka, když fotograf nemá s sebou nikoho, kdo by mu pomohl scénu nasvítit - ale zpravidle to stejně nedopadne tak, jak by si autor přál.
Publikováno 23 září 2012 - 23:43:09
Cituji: (odtud ta automobilová žárovka ale asi jsem to pochopil špatně)
Čili takhle svítí běžná 50 W halogenka, není to Lightforce, ale obycejný přídavný reflektor ze Škodovky, nemá proto extra dlouhý
dosvit, přesto ale dostatečně úzký kužel, aby se jím dalo "kreslit"
Jinak na nasvědcování to chce vždy 2-3lidi. Aby posvítili popošli zase posvítili. A při přechodech zakritovávat objektiv, aby nevznikaly fotky typu ,,kulový blesk,, kdo vyděl, domyslí si kterou dotyčnou fotografii myslím.
Publikováno 23 září 2012 - 23:46:14
www.gme.cz/bodove-zarovky/zarovka-halogenova-basic-mr16-50w-60-p516-252/
Publikováno 24 září 2012 - 05:36:23
"ale znám lidi, co používají halogenky z podhledových svítidel.hodí se to pro rovnoměrné nasvícení malé prostory, (užším kuželem bych ji "počmáral" = světelné šmouhy) , al je to jinak k ničemu, nedá se tím kreslit."
Není to reflektor, tohle světlo má strašně široký světelný kužel, kreslit se tím vůbec nedá.
Reflektor vypadá takhle: http://www.auto-dopl...utomobilu-.html
Ale pozor, jak jsem psal na svém webu, " ne každý reflektor vytváří kruhovou nebo alespoň oválnou stopu – je mnoho takových, jejichž paprsky jsou uspořádány jakoby do plochého vějíře . Takové mají zpravidla obdélníkový tvar, rovnoběžně rýhované krycí sklo a pro náš účel se naprosto nehodí."
Čili je nutno ho buď vyzkoušet nebo, když už mám ten s vodorovnými "žebry" na skle, tak to sklo zahodit a nechat wsi u sklenáře uříznout obyčejné hladké sklo.
Zkusím odpoledne vyfotit, jak vypadá sklo u toho mého.
TI lidé na svícení jsou opravdu potřeba, pokud jsou schopni pochopit, co od nich člověk chce.
Někdy ale nastanou situace, že si člověk musí vystačit sám, jako třeba tady:
http://www.korba.cz/...=376&fullsize=1
http://www.korba.cz/...=377&fullsize=1
Jsou to asi 3 roky staré fotky, kdy nás v Hosíně bylo sice asi 5, ale ostatní mi odmítli svítit s tím, že fotím kraviny a oni to nebudou podporovat, jelikož jsou renomovaní fotografové a jako takoví, fotí chodby bez lidí.
A tak jsme dali fotoaparát na B, já přebíhal se světlem paralelními chodbami a když jsem musel běžet přes tu focenou, tak jsem na tu chvíli zhasl nebo svítil za tělem směrem od objektivu, což se ztratí. Naštěstí tam na zemi neleží kameny a jiný bordel.
Ty fotky prázdných chodeb, bez lidí jsem nikdy neviděl - asi se nějak nevyvedly.
Pak tohle:
http://www.korba.cz/...d=28&fullsize=1
Tahle fotka je taky svícena jen mnou, ale tentokrát to bylo tím, že nás tam více nebylo. Je (jak vidno podle stínů) svícena z té první odbočky vpravo, pak přeběhnutí a dosvícení protisvětla
A tady je ukázka, jak člověk, který má svítit, nepochopí, co od něj chci, svítí před sebe jako kráva a přepálí tam vše, co je v jeho dosahu
http://www.korba.cz/...d=36&fullsize=1
http://www.korba.cz/...d=35&fullsize=1
NA zakrytí objektivu je dobrý černý klobouk.
Publikováno 24 září 2012 - 09:50:10
Publikováno 24 září 2012 - 10:45:41
Jeden z problémů, které mi docela vadí je vznik ,,duchů''
Publikováno 24 září 2012 - 17:31:47
Duchové, to je v tomto pripade co?
Publikováno 24 září 2012 - 23:43:29
Tahle ještě jde
www.petrsistek.estranky.cz/img/picture/1231/img_9011.jpg
Ale tahle je hnusně přepálená
www.petrsistek.estranky.cz/img/picture/1229/img_9029.jpg
Také je na ní to, čemu já říkám ,,duchové,,
Je to tak trošku nešvar focení s bleskem.
A né a né se toho občas zbavit.
PS. Dneska jsem se koukal na www.rimbaba.cz či jak to je, a musím uznat,že kdo umí;umí, třeba ta fotka náraziště je docela efektní.
Publikováno 24 září 2012 - 23:49:04
Publikováno 25 září 2012 - 05:00:34
Kameny, zvlášť leštěné, se narozdíl od podzemí fotí blbě.
Tady mne spíš překvapilo, že se Šístek se svými tělesnými rozměry do nějaké štoly protáhl.
Publikováno 25 září 2012 - 07:25:59
Také publikuju na rockhoundu,a on také ale to jsou fotky v úplně jiné kategorii.
Publikováno 25 září 2012 - 10:13:05
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních