pohyby jsou čistě individuální záležitost. Pro hraní si s náklonem ostrosti potřebuješ především náklony, mohou se u toho hodit i posuny.
Mám už několik let dřevěnou fieldku Tachihara 4x5", na předku mám posun nahoru+dolů 3+3.5cm, náklony vpřed+vzad ve velkém rozsahu, náklony do strany (nevím, 15°, 30°??). Zadní standarta má pouze náklony, vpřed ("neomezeně"), vzad, do strany vpodstatě stejně jako přední. Nemám tedy možnost posunu do strany, ovšem pokud to potřebuju, mohu nahradit souběžným náklonem přední i zadní pod stejným úhlem (rovnoběžnost, je-li žádoucí, kontroluju podle ostrosti na matnici) - je to pakárna, ale jde to. Raději bych obětoval náklon zadku výměnou za posun (tušímže Zone VI to tak má).
Jsem rád, že jsem si ji tenkrát když byl dolar za 15kč koupil
.
Pak je důležité, jak moc chceš hejbat, pokud hodně, potřebuješ (dražší) skla s větším kruhem a flexibilní měch, především u širokáčů (ovšem u delšího skla je pro kýžený výsledek potřeba udělat mnohem větší posuny, takže...). Širší skla byly taky jednou motivací proč jsem zvolil zrovna Tačku, se s-angulonem 75/8 v zapuštěný desce využiju celej kruh (bohužel i jeden filtr/step-up redukce pak už začíná vinětovat) proti třeba Linhofce, kde se takové širokáče používají poněkud nesnadno. Zase ale starší Techniky (II) jsou poměrně kompaktní, lehké, a nedrahé (nemívají moderní záda).
Pohyby (tedy náklony) zadku deformují perspektivu, při náklonech předku je potřeba větší kruh objektivu. Posuny vzadu/vpředu jsou principielně totožné.
Nevýhodou větších formátů je pak hlavně cena "moderních" skel s větším kruhem, proti snadno dostupným a finančně nenáročným sklům na 4x5" (Super Angulon 75/8, 90/8, 121/8, symmar 150/5.6, 210/5.6, Angulon 120/6.8 atd). s delšíma ohniskama je to horší, buď těžké velké tele, nebo delší sklo, kde je kompaktních kusů taky málo. Namátkou Nikkor M/Q/Apo 300/9, Fujinon C 300/8.5. U těch se ale dostávám do potíží s měchem, mám jenom 32cm, líbil by se mi ten fujinon (na nekonečno má výtah snad jen 28cm), jenomže je dražší (kvůli papírově většímu kruhu, 380mm vs cca 320 u nikkoru).
Rozhodně doporučuju si něco pro začátek vyzkoušet, ošahat, případně zainvestovat do něčeho na hraní (starší kardany Toyo jsou občas velmi levné, i jen 4-5000Kč, opět prodejné
), naučit se tím koukat na svět a ujasnit si, co potřebuješ. Ve skutečnosti toho není zas až tolik, často začátečníci mají tendenci to s pohybama "přepálit", méně je někdy více.