Publikováno 20 únor 2013 - 14:25:02
Napadlo mě si dělat krátké poznámky k fotkám v kalendáři. Tedy žádná kritika, prostě jen pocity, vlastní pohledy či tak nějak. Takové laické oko, možná s příchutí hledání inspirace u prezentovaných snímků. Žádný rozbor, jen co mě při tom napadne. Snad se k tomu občas vrátím a rozšířím o další týdny. Přidá se někdo ?
Výběr první fotografie se vydařil náramně. I kdo netuší, co se skrývá pod názvem „temná komora“, je snad uveden do něčeho tajemného, dobrodružného, přitom krásného. Je to příjemná pozvánka vstoupit někam, kde půjdu-li dál, mohu poznat nepoznané nebo procházet místa důvěrně známá. V tomto případě také pohledem někoho jiného.
1. týden - bomba po silvestrovském probuzení J, docela odskok od úvodního prostředí. Ale on první týden v roce nebývá většinou takový, jak si jej vysníme. Zátiší jednoznačně evokující bujaré veselí předešlého, nebo snad očekávaného. Má-li tato volba nabudit nějaké očekávání věcí příštích (při pohledu na další fotografie), docela se povedlo.
2. týden - krásné, zádumčivé místo, v pozadí mírně zamlžené. I v druhém lednovém týdnu je možné taková místa navštívit. Chce to ale nebýt líný, proto i z tohoto pohledu tyto snímky mám rád a rád bych, kdyby se mi nějak podobné někdy podařily dostat alespoň na matnici.
3. týden - trochu tajemný záběr, včetně těch konstrukcí na okrajích. Přemýšlím, zda ten sloupek vlevo tam je potřeba vidět. Ale pěkné linie. Co se asi skrývá za plachtou ? Fajn expozice, zvlášť patrné na tom igelitu.
4. týden - pro mne neobvyklý záběr. V prvním pohledu mne to moc nezaujalo. Říkal jsem si – nějaký zvláštní svícen .. No ale ono je to něco jiného. Nevím co, nevím zda je to skládačka autora, nebo to takhle do sebe patří. Pěkné, zřetelné nasvícení. V hlavě mi to sice asi dlouho nezůstane …
5. týden - Tajemný ornament ve tvaru T. Ten nějak stále přitahuje oko. A k tomu ty sklony hlavních osob obsazení. Napadá mě – nemá to ještě kamaráda ? Vešli by se nad sebe
6. týden - krásná historie. Rád poslouchám swingovou melodii z let 30.-40. Příjemný doplněk
7. týden - tuhle spleť kořenů, když potkám, to je lákadlo. Naposled někdy na podzim, když je to trochu kryté barevným listím … také to bylo na podobném svahu, někde nad Vysokou Lípou ..