Dovolte, abych se i já podělil se svými zkušenostmí s touto kamerou.
Zakoupil jsem ji v r. 1982 za 1.700 Kč, předtím jsem měl ADMIRU 8 G0 normal bez expozimetru.
Zpočátku jsem byl nadšen - transfokátor, měření expozice přes objektiv, formát super ...
Ale později jsem objevil několik nedostatků, které moje prvotní nadšení utlumilo a vzpomínal jsem na starou dobrou admiru.
A sice :
1. Po stisknutí spouště kamery se expozimetr jaksi rozhoupá, což má za následek kolísání kontrastu na začátku snímku.Proto jsem později automatiku vypnul a nastavil jakousi střední hodnotu clony po předchozím proměření automatikou naprázdno.
2. Většina záběrů až na malinké vyjímky byly neostré. I kdybych špatně zaostřil, objektiv má dle tabulky poměrně širokou hloubku ostrosti, především při větších hodnotách clony. Pak jsem zapátral po navíjecí spojce, zda nemá velký tah a film v okénku za objektivem nesedí, ale ani to se nepotvrdilo.
Kamera nyní už 25 let odpočívá. Byl jsem mile překvapen, že FOMA vyrábí materiál tohoto formátu, i když jen čb. Také jsem objevil barevný Kodak, ale byla u toho cena 15.000 Kč ! Že by nějaká chyba ?
Filmy jsem si připravoval sám, rozříznutím DS 8 v temné komoře a jejím zandáním do kazety Super 8. Musel jsem si to samozřejmě několkrát natrénovat na světle, ale zvládl jsem to. Rozebíratelné kazety jsem si také vyrobil sám z použitých běžných kazet jejich rozděláním a po naplnění jsem je slepil izolepou.
Vyvolávání bylo mým koníčkem. Mám receptury jak na čb, tak na barvu - ORWO, SVEMA, AGFA. Mám 2 ruské tanky a 1 Coloretu, upravenou na 8 mm.
Hodně jsem se naučil z knihy Nová škola amatérského filmu, pokud by měl o ní někdo zájem, rád ji poskytnu.
Ještě pro úplnost, mám také kameru BOLLEX , která má objektiv i hledáček v jedné ose, je na baterie. Tou jsem ale dělal asi jen jednou.
To je napoprvé vše, jsem tady nováček, pokud někdo z Vás má nějaký dotaz, rád se podělím se svými zkušenostmi.