Cestování po Indii - co s sebou za foťák?
Publikováno 31 říjen 2012 - 14:51:23
Příští rok se chystám na cestu do Indii tak na 4-6 týdnů, města, příroda, snad i Himaláje, neo alespoň předhůří...
Otázka zní: co byste mi tu tak doporučili s sebou za fotovýbavu? Zatím jsem jezdil třeba se dvěma tělama SLR, ale to mi asi nestačí. V úvahu připadá Pentax MEsuper, Nikon D300 (já vim, neni to na film, ale na tohle praktický) no nakonec to kvůli čemu se ptám: Bronica GS-1 (2x kazeta, TTL hranol, 200, 110 a 50 mm objektivy + diapozitivy).
Píšu proto, že si uvědomuju, že ta Bronica je na cestování přes půl světa velká kráva a focení na diáky neni nejpraktičtějčí, nicméně mě to k týhle možnosti táhne. Jenže to by bylo tak na panoramata a takový ty fajnovější fotky. Na "běžný dokumentární" focení bych s sebou musel pak vzít stejně ještě něco jinýho.
Mátě někdo zkušenosti s cestovatelskou fotografií na střední formát? Jaký je to pořád to tahat s sebou? Nějaký úskalí, který si neuvědomuju? Tipy, rady, doporučení? Klidně mi ten SF vymluvte - v dnešní době je to pošetilost. Mozek mi řiká, že mam jít do digitálu, ale srdce mi řiká, že to je krásně bláznivej nápad:)
Díky za případný rady
Publikováno 31 říjen 2012 - 15:02:53
Publikováno 31 říjen 2012 - 15:35:53
Publikováno 31 říjen 2012 - 17:57:54
Publikováno 31 říjen 2012 - 18:36:13
Pokud hodláš využívat především nějaký jiný způsob dopravy než vlastní nohy (a nebo pronajaté auto, ubytování na celou dobu pobytu), nebál bych se toho vzít pro sychr víc.
Například jsem na půl roku v Norsku, mám tu nakonec 5 foťáků (Pentax ME-suepr, Pentax 645, Fuji GA645Zi, Flexa, Tachi 4x5") a všechny jsem užil (ovšem pokud bych si já lenoch vzal další sklo k MEs a rovnou z kraje si sem dovezl P645, asi bych nebral flexu ani Fuji). Bydlím ale na jednom místě, doprava z/na letiště, když jdu fotit, můžu si vybrat co se zrovna hodí.
Další možnost - když jsem byl rok na Zealandu, měl jsem fuji GA645Zi, flexu a Tachi 4x5". Situace se nakonec změnila a měl jsem auto, ale i tak bych volil pro příští první cestu jinak. Rozhodně bych si vzal kino na momentky, a pak místo fujiny Pentaxe 645, možná druhé tělo na barvu a bez VF. Druhou cestu bych volil zase jinak, vím, co chci a co je potřeba, takže bych si vzal kino, Pentax 645 a VF s tím, že by něco zůstávalo v autě a bral bych jen to, co má smysl. Bez předešlé znalosti prostředí ale nemá smysl takhle uvažovat.
hlavně neexperimentuj, to po návratu dokáže člověka neskutečně vytočit když vidí zmrvený filmy.
Pro mě je tím základním tahounem Pentax 645(barva) a musím se mu omluvit že jsem si ho sem nejdřív nepřivezl, příště takovou chybu už neudělám. Pak lituju, že tu mám k MEsuper jenom 35/2 a záklaďák jsem nechal doma, no a VF je na hraní, nejlíp se s tím stejně fotí doma (zase to důvěrně známé prostředí, že), ale musím trénovat .
Já bych si sám za sebe asi nebalil toho nikona, ale důvody svým způsobem chápu (dost mi tu dg chybí). Ale důrazně varuju před formátovou, technologickou a čb/barva schyzofrenií. S tím bojuju pořád, nechci přefocovat stejnej záběr čb/barva (nedej bože ještě dg) - lidi s výměnnejma kazetama to maj snadný, s foťákem nehnou, vyměněj kazetu a prásknou nemlich to samý i barevně. To nemám rád. Snažím se najít vhodnej motiv pro barvu, jinej pro čb. Nakonec třeba ani jeden nestojí za nic nebo lituju že jsem to cvaknul na méně vhodný médium. S tím je spojený i množství času kolik bude na focení. Pokud moc ne, raději bych se přiklonil k variantě "pouze kino", SF je pomalejší, neohrabanější. Já jsem většinou svým pánem, takže si můžu klidně na hodinku zastavit a fotit. V organizované skupině nebo jen s jedním dalším člověkem to už nejde, ať je to kdokoliv, snad jen fotograf nebo flegmouš by to přežil .
Publikováno 31 říjen 2012 - 18:39:19
Publikováno 31 říjen 2012 - 19:45:59
Před stejnou otázku, jakou jsi položil, jsem stál loni také. Po uvážení mnoha různých kombinací jsem se rozhodl, že výsledkem budou kinodiáky, protože tak budu moci brzy po návratu kamarádům ukázat slušně své záběry (vzhledem k tomu, že ČB zvětšeniny dělám s odstupem 2-5 let po nafocení negativu). Nakonec jsem s sebou bral (i s ohledem na váhu) EOS30+24/2.8+50/1.8+Pentacon 135/2.8 s redukcí. K tomu 8 ks Provie, přechodový, polarizační a oteplovací filtr a pořádný stativ(!).
Osobně bych měl strach, že více formátů a typů filmů způsobí pouze těkání mezi technikou a záběry ti stejně utečou. To je tedy moje zkušenost. O sobě už určitě vím, že méně je více.
Publikováno 31 říjen 2012 - 19:47:07
#9 Snek
Publikováno 31 říjen 2012 - 20:03:39
ujasni si pred cestou, co jedes do indie delat. cestovat? nebo fotografovat. oboji dle me dlouholete zkusenosti nelze.
pokud jedes cestovat, vem si spolehlivou dvouocku, v horsim pripade kino. staci ti sirsi sklo.
pokud jedes fotografovat, odpoved uz znas. vezmes si velkou fujinu, a cely ten vylet podridis fotografovani.
zadna stredni cesta neni. hlavne si ale vezmi fotoaparat, ktery znas jak sve boty. nikdy ne neco, co drzis v ruce teprv kratce. Jestli mas v ruce ten digitalni nikon, jsi na nej zvyklej, tak se netahej se s dalsima aparatama na film, odhod ideologicke nesmysly... jde preci o to, aby sis privezl obrazky.
hodne zdaru.
#10 Snek
Publikováno 31 říjen 2012 - 20:05:50
Publikováno 31 říjen 2012 - 20:46:03
Publikováno 1 listopad 2012 - 09:40:30
Takže jeden malej foťák, jedno širší sklo, pořádnej řemen a nosit furt na krku. Je to pohotový, dobře přenosný. Nemysli si, že ti každej v Indii bude půlhodiny pózovat, než postavíš stativ, změříš expozici, najdeš v hledáčku vhodnou kompozici.... Myslím si, že to bude spíš o takové jako reportáži. Na přírodu bude samozřejmě času víc.
Jinak praktická rada - lepší je, když foťák vypadá řádně ošuntěle (vhodné doma dopatinovat špínou) a přelepí se i značka foťáku. Je to jistější kvůli nenechavcům. Vyleštěnej foťák s obrovským nápisem Canon (Nikon, Pentax, ......) domů nepřivezeš
Publikováno 1 listopad 2012 - 09:52:53
Publikováno 1 listopad 2012 - 09:59:10
Publikováno 1 listopad 2012 - 10:00:30
Publikováno 1 listopad 2012 - 10:04:09
Pořád si říkám, že to že je ukulele tak úžasné a vhodné do vešekré muziky musí mít nějaké logické vysvětlení. A tady ho máme... statne uz Komensky rikal:" vyber veci nemnoho, ale vyber ty nejlepsi, protoze jedno nejlepsi vyda za mnoho mene dobrach. Mnohost rozptyluje, nemnohost soustreduje...."
Publikováno 1 listopad 2012 - 10:32:55
Publikováno 1 listopad 2012 - 12:41:41
Pavel_P: koupě foťáku:) to by práve byla ta D300 - zároveň jako rodinej
achernar: když nejlepší, tak Bronicu:)
jenda1250: kdybych měl Pentax 645, byla by volba asi jasná, přecijen je Bronica o dost větší. Ale nemam:(
Publikováno 1 listopad 2012 - 13:02:27
Publikováno 1 listopad 2012 - 13:17:28
Publikováno 1 listopad 2012 - 13:31:23
Publikováno 1 listopad 2012 - 13:42:56
Myslim, že nakonec to dopadne tak, že si cvičně zabalim, vyrazim na víkned do Krkonoš se všim všudy a když to nebude schůdný, vezmu místo Bróni 2 kinofilmový těla, nebo MEsuper a Flexu
Publikováno 1 listopad 2012 - 14:37:47
Publikováno 1 listopad 2012 - 15:00:41
Publikováno 1 listopad 2012 - 15:12:00
Publikováno 1 listopad 2012 - 16:18:58
sto lidi sto nazoru. pridam svuj.
ujasni si pred cestou, co jedes do indie delat. cestovat? nebo fotografovat. oboji dle me dlouholete zkusenosti nelze.
pokud jedes cestovat, vem si spolehlivou dvouocku, v horsim pripade kino. staci ti sirsi sklo.
pokud jedes fotografovat, odpoved uz znas. vezmes si velkou fujinu, a cely ten vylet podridis fotografovani.
zadna stredni cesta neni. hlavne si ale vezmi fotoaparat, ktery znas jak sve boty. nikdy ne neco, co drzis v ruce teprv kratce. Jestli mas v ruce ten digitalni nikon, jsi na nej zvyklej, tak se netahej se s dalsima aparatama na film, odhod ideologicke nesmysly... jde preci o to, aby sis privezl obrazky.
hodne zdaru.
pripojil by som sa k tomuto.. ak ideš hlavne cestovať a spoznávať, držal by som sa čo najľahšej, najjednoduchšej a najspoľahlivejšej výbavy akú máš. Osobne pri cestovaní fungujem na digi telo + 1 objektív (kvôli farbe) a ťahám so sebou ešte ľahké kino telo + 28/2,8 s ČB filmom. A už to je niekedy pre mňa dosť rušivé a "schizofrénne". Mať so sebou toho ešte viac, tak sa zbláznim. Jednak to všetko ťahať a jednak si z toho potom ešte vybrať.
Publikováno 1 listopad 2012 - 17:00:17
Publikováno 1 listopad 2012 - 17:10:25
Jinak ja to mam obracene: kamkoli jsem kdykoli jel, vzdycky jsem zbytecne tahal fotograficky kramy: abych totiz neco kloudnyho vyfotil, musim ta mista znat. Jeste se mi nestalo, abych nekde na cestach udelal dobrou fotku, troufnu si rici, ze cim bliz jsem vlastnimu domu, tim lepsiho zaberu jsem schopen. Zde je to ovsem veci osobnostnich disposic a tudiz je tenhle /stejne jako kterykoli jiny/ pristup neprenosny.
Dnes to resim tam, ze na cesty nechavam fotak doma a nekde na dne batohu mam nejaky overeny kompakt. Nejcasteji XA a nebo Contaxe T2. Obycejne nevyfotim lautr nic.
Publikováno 1 listopad 2012 - 19:09:16
Už jsem to psal vejš a všichni se na tom shodneme, vem něco, s čím jsi vnitřně spokojenej, umíš s tím dělat pěkný obrázky a nebudeš s tím na místě bojovat. Ak tomu stativu - robustní, nemusí bejt vysokej, ale kvalitní, a co nejlehčí (ideálně uhlík). Těžkej stativ necháš doma a s takovou nemusíš tu broňu brát vůbec.
Achernar má taky pravdu v tom, že v neznámým prostředí se fotí blbě. Na to je dobrá barva, pokud je barevnost prostředí atraktivní, diváka to pak upoutá víc než fádní čb. Jak jsem psal, jsem už půl roku v Norsku. Okolí tu mám zmáknutý slušně, myslím, že jsem zvládnul i pár zajímavejch záběrů, ale když jsme byli na 14 dní v horách na trempu, skoro jsem tu fototechniku táhnul zbytečně. Neznal jsem předem prostředí, k tomu nepřízeň počasí, nakonec jsem si nafotil nějaký ty kytičky. Barevně. Přitom to tam nebylo vůbec vošklivý.
Publikováno 1 listopad 2012 - 20:01:13
Publikováno 1 listopad 2012 - 20:35:38
Publikováno 1 listopad 2012 - 20:38:54
Publikováno 1 listopad 2012 - 21:15:49
Ostatním se omlouvám za odbočení
Publikováno 1 listopad 2012 - 21:33:56
Publikováno 1 listopad 2012 - 21:50:21
nakoniec som 28mm nepouzil ani raz.. ale ja som presne vedel co budem fotit: ludi na ulici a nic ine.
(...no a na dovolenkove fotky som mal iphone)
Publikováno 1 listopad 2012 - 22:00:48
i jenom po prolistování náhledů na amazonu vypadá velmi dobře. asi časem zajdu nakoupit . díky.
Jaký asi, jaký časem? Kdybych ti napsal, kde se skrývá zakopan poklad taky bys řekl "asi si pro něj časem zajdu"?
Publikováno 2 listopad 2012 - 09:45:37
Nekdo se ptal na stativ - zadna spica, ale udrzi tu Bronicu v pohode - Victory 3010 + kulova hlava. Je tezsi, zeleznej, 2 kila. Ale kdyby na to prislo, muzu asi pujcit lehciho Velbona. Jenze diky vam ted vubec teda nevim, co nakonec potahnu:-D Odjizdim se rekreovat na konferenci a premejslet.... Knihu se pokusim si obstarat!
Publikováno 2 listopad 2012 - 12:51:41
Publikováno 2 listopad 2012 - 17:02:34
Publikováno 2 listopad 2012 - 23:01:20
no a nakonec jsem z toho byl tak schizofrenní, že jsem se rozhodnul jezdit jen s jedním tělem a jedním objektivem.
letos jsem si vzal FM2 s osmadvacítkou a byl jsem spokojenej, absolutně nic mě nerozptylovalo, moh jsem se jen vztekat, že jsem založil nevhodnej film
Publikováno 3 listopad 2012 - 09:22:14
Publikováno 3 listopad 2012 - 12:51:05
Až někdy pojedu na nějaký výlet znova, pojede stejná kombinace..
Publikováno 3 listopad 2012 - 13:59:46
U některých fotek mě po zvětšení na 24x30 mrzí, že tam "toho není víc". Začal jsem si pohrávat s myšlenkou lehkého SF na cestování ale zdá, se, že chci moc - nejlíp vychází Mamiya 7 ale (pominu-li cenu), tak na práci s teletem je to dost bídný systém. Co byste poradili za lehký, pohotový, SF systém se sklem nad 200mm? Nebo jít spíš cestou nějaké zázračné kombinace film/vývojka?
Publikováno 3 listopad 2012 - 14:30:52
aj po pripadnom oreze na televzhlad je to dostatocne na krasnu reportaznu zvecseninu
(aj ked radsej 65mm a vkrocit do deja )
Publikováno 3 listopad 2012 - 15:00:50
Ja mam asi nejake divne oci - proste "vidim jako tele" Mozna je to tim, ze se mi libi ciste jednoduche kompozice ale fakt skoro nejsem schopen fotit s normalnim ohniskem a vidim jenom drobnosti v dalce. A nahanet krajinne detaily se sirokacem nezvladam...mamiya7, 150mm a trix/dd-x
aj po pripadnom oreze na televzhlad je to dostatocne na krasnu reportaznu zvecseninu
(aj ked radsej 65mm a vkrocit do deja )
Nadeje nicmene umira posledni - az budu jednou koukat jako vul, to se to bude fotit
Zkusim do uvah pridat co vlastne udela orez policka - vubec me to nenapadlo. Diky.
(Ale kdybyste nekdo vedel o lehkem systemu s delsima sklama, tak jsem jedno ucho neustale.)
Publikováno 3 listopad 2012 - 15:25:21
Delší skla na větších formátech jsou velký a těžký. Moje p645 A 200/4 váží asi 600g, 300mm váží tuším okolo kila (jsou dvě verze, 4 a 5.6, teď nevím kterej z nich) - to se nedá nosit. Snad jedině zoom 150-300/5.6, kterej dokáže nahradit 3 skla a váží stejně jako pevná 300/5.6. Zvažoval jsem i nákup konvertoru, ale prý se to znatelně podepíše na kvalitě, tak nevím jestli by to na krajinu byla vhodná volba (je to 2x, takže 150->300 a 200->400). Občas by se mi i delší než 200mm hodilo, ale ne zas tak často abych investoval do drahýho telete.
Zkus taky popátrat po Mamče C330, jsou k tomu i delší skla (až po 250/6.3??), jenom okamžitej nápad.
Publikováno 3 listopad 2012 - 15:42:32
Stativ asi ne ale mozna zahodit zoom a koupit na OMko nejake pevne dlouhe sklo a nasadit budto ten trix nebo neopan...
Rikas ze krabicky na 6x4.5 uz jsou tezke? (Tezkym myslim tezke natolik, ze by ma lenost na delsi trek radeji vzala 35mm.)
Dvouocky mi do me predstavy nejak nezapadaji ale tech 250 zni zajimave.
Publikováno 3 listopad 2012 - 16:16:32
Publikováno 3 listopad 2012 - 16:44:58
Publikováno 3 listopad 2012 - 17:51:35
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Je třeba počítat s tím, že ČB negativ už tam nikdo neumí vyvolat. Že se dá na letištích pronést film i v kapse a vysvětlit to - aby Vám to jejich supr rentgeny neozářily. No a že na Fomu 400 je tam přes den moc světla. Jinak... do vlaku jedině první nebo první druhá třída. A nekoukat, co krys a švábů leze kolem .
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních