Publikováno 6 leden 2013 - 10:33:35
Všetko má svoje pre aj proti.
Film svojím podaním, rozlíšením atď., a aj tým, že už je viac ako sto rokov vžitý
Video hlavne rýchlosťou a jednoduchosťou obsluhy, pre tých, ktorým to stačí v telke je OK.
Keď si to tak vezmem, keď som niekedy v osemdesiatich rokoch vytiahol kameru, bol som stredobodom pozornosti, lebo ovládať kameru a filmovanie bolo niečo a nevedel to každý. Dnes keď vytiahnem kameru, tak som tak isto stredobodom pozornosti, ale pre niečo iné. Dnes má videokameru takmer každá rodina, a keď nie, tak predsa v telefóne je kamera a točíme. A ten exot s tou filmovou kamerou nech si robí čo chce.Je to v podstate to isté, ako s fotoaparátmi. Digitál predsa robí všetko automaticky a niečo z toho bude.
Tak sa mi zdá, že zo záplavou tých digitálov u ľudi zanikla požiadavka kvality fotky a stačí im to, čo nacvakala ta digitálna krabička alebo v poslednej dobe mobil. Občas keď vivím takéto fotky, tak sa mi chce vracať. A to isté je aj s filmom verzus video. Ľuďom prestalo záležať na kvalite, skôr im ide o kvantitu a o to, aby sa videli, ako?, na tom už nezáleží.
A tak pre svoje potešenie si točim na film a pre ľudí točím na video a všetko je v poriadku, len mi je občas ľúto za tými časmi, keď sme v klube presedeli hodiny, noci a dni, nad filmom a robili sme čo sme mohli, len aby film bol dokončený načas do súťaže. Jo hold staré dobré časy.
P.S. P. Lášek je starý filmový vlk, poznám ho ešte z doby komunizmu, chodieval na filmárske súťaže aj na Slovensko. Po tzv.nežnej sa však pretrhali kontakty a tak som ho od tej doby nevidel, škoda. Ináč odporúčam.