expozimetr vs digitální zrcadlovka
Publikováno 16 leden 2013 - 07:46:07
Publikováno 16 leden 2013 - 07:52:43
Publikováno 16 leden 2013 - 08:07:47
Z rozdielnej povahy merania ti vyplynú aj rozdiely. To, ktoré je pre teba vhodnejšie však musíš zistiť sám.
Publikováno 16 leden 2013 - 09:36:45
Rád bych se zúčastněných zeptal, zda v případě krajinářské fotografie používají klasický expozimetr. Doposud jsem to dělal tak, že jsem si daný snímek vyfotil digitálem, koukl na histogram, a poté stejným časem exponoval. Nabídne mi klasický expozimetr v případě čistě krajinářské fotografie více?
Vždycky jde přece o změření úrovně osvětlení v určitém místě obrazu, lhostejno jakým způsobem.
Nejsem krajinářem, nicméně pochopil jsem, že krajinář používá v zásadě tři metody
A – odhad – dobře zná materiál, se kterým pracuje, včetně zpracování. Po těch letech už ho nemůže nic překvapit. Expozimetr žádný.
B – měří dopadající světlo ve stínu. Tím má zajištěnu dostatečnou expozici tmavších partií scény. Musí myslet i na světlé části obrazu, jejich „nepřepálení“ zajistí odpovídajícím ředěním vývojky, krácením vyvolávacího času, snížením teploty, nebo použitím vývojek, které ta světla „ukočírují“.
C – měří odražené světlo ve tmavých a světlých částech obrazu a podle toho, co naměřil exponuje přesně - buď více s ohledem na světla, nebo stíny (nebo obojí) záleží co chce na obrazu mít. Vyvolání provede s ohledem na to, jak exponoval.
-
Čili na otázku si musíš odpovědět sám.
-
Za mě – měřit odražené světlo bodově, je to takové exaktní a já jsem měřící typ.
Čím? Spotmetrem. Malý, lehký, navěky. Když zároveň umožní měřit světlo dopadající, je to dobře.
Bývají tak od 3 tis(?) ke koupení. Jako levnější variantu třeba Nikon F70 s nějakou 2,8 padesátkou. To je tak 1500,- a měří výborně.
Publikováno 16 leden 2013 - 10:37:55
A – odhad – dobře zná materiál, se kterým pracuje, včetně zpracování. Po těch letech už ho nemůže nic překvapit. Expozimetr žádný.
... překvapit ho může. Zavostřovák s metanolem.
Publikováno 16 leden 2013 - 12:13:16
Publikováno 16 leden 2013 - 16:18:19
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních