Miluji svůj domov, takže jsem začal sbírat staré fotky a pohledy Malenovic u Zlína. Byl jsem obdarován 200 negativy 6x9 a spoustou kinofilmů. Tyto záběry jsou pro mne hodně cenné. Ukázalo se totiž, že tyto fotky fotil mlynář. Takže je na nich okolí mlýna ještě před postavením sídliště.
Otec doma dělal fotky a máme vybavení a dokonce fotokomoru. Tak jsem se rozhodl oživit staré zařízení. Vystěhoval jsem třicetileté skladiště

Omlouvám se za mé laické dotazy.
První se týká ošetření negativů. Jsou nastříhané na samostatné políčka a zasunuté ve dvou albumen. Bohužel na půdě kde ležely, byly částečně vysypané asi několik desítek let. U některých je docela silná, nepopsatelná vrstva něčeho. Zatím jsem je vypral v jaru, ale ta vrstva se nerozpustila. Chci nejdřív u těchto postižených negativů udělat fotku, než začnu zkoušet drastičtější čištění.
Co s tím? Mám zakoupit smáčedlo Fotonal? Pomůže to? Děkuji za rady a připomínky a přeji krásný den.

Ps: Pokud by zde byl někdo ze Zlína, kdo by byl ochoten mne seznámit se základy práce v temné komoře, budu moc vděčný. Ještě jednou děkuji.