LED osvětlení komory
Publikováno 31 leden 2013 - 02:23:04
Děkuji.
Publikováno 31 leden 2013 - 02:38:02
Publikováno 31 leden 2013 - 06:58:31
http://www.somr.gene...tOdporuLED.html
ten polovodič v ledce, který svítí, se po čase asi ohřeje a tím ztrácí původní vlastnosti.
Taky je řešení nic nevymýšlet a použít už hotové, jako spousta lidí tady. Blikačky, led-pásky, led-žárovky.
Publikováno 31 leden 2013 - 08:23:20
Publikováno 31 leden 2013 - 09:22:21
Publikováno 1 únor 2013 - 00:33:39
Publikováno 1 únor 2013 - 12:54:35
Publikováno 29 duben 2013 - 20:13:29
Publikováno 29 duben 2013 - 20:45:44
Publikováno 30 duben 2013 - 05:03:12
Publikováno 30 duben 2013 - 08:14:17
Jinak datashety Foma říkají, že spektrální citlivost Fomabrom vairiant i Fomaspeed Variant končí někde na 580nm, to samé Ilford Multigrade IV.
Takže volba žárovky je zajímavá, ale vyzařované spektrum by vyžadovalo buď složité měření, nebo lépe zkoušku v komoře. Ale to by mi musel tu žárovku někdo půjčit. A nebo kamarádi z Temné - třeba Gaucovnik - provedou testy. Zdařec Luigi
Publikováno 30 duben 2013 - 09:35:17
Publikováno 30 duben 2013 - 09:43:28
Publikováno 30 duben 2013 - 13:20:41
Publikováno 13 prosinec 2023 - 00:08:34
Nechxem sa mi tam montovat viac svietidiel takto by jeden pasik za zabezpecil vsetko, nalepil by sa pod skrinky
Dali by sa menit farby a intenzita len nemam odskusane co na to papiere
Publikováno 13 prosinec 2023 - 13:01:32
Zkoušel funguje to docela dobře, ovšem má to několik háčků:
– mám LEDky 650nm a při větším jasu a delším čase velmi výrazně exponuji Retrobrom; buď máji nějaký menší emisi v oblasti modré či zelené, nebo ten papír má nějakou citlivost v červeným spektru; zkusím dodatečný červený filtr; samozřejmě příčina může být ještě jinde…
– na RGB pasky zapomeň, pokud budeš chtít oranžovou, budou ti svítit červené a zelené diody, ty druhé spolehlivě exponují téměř každý materiál; jestli chceš oranžové osvětlení, tak jen oranžové LEDky
Uvažuji o laserových diodách (samozřejmě paprsek musel by se rozptýlit) – lasery máji zaručeně úzké spektrum.
Publikováno 13 prosinec 2023 - 18:14:05
Publikováno 16 prosinec 2023 - 20:18:13
RGB pasik 5m, adapter, dialkove 15€, vodotesny s lepiacou paskou, nalepene 3,5m nad pult kde su misky a zvecsovak, vzdialenoat 80cm a 150cm od rgb pasiku. Cervena na minime a ziadny zavoj ci cernanie na fomaspeed a orwo papieroch ani po 10 minutach.
Ine farby nefunguju a hned cerna co mi nevadi.
Ak by bol problem a inym papierom pojde pasik na strop 3 metre daleko co by bola istota.
Svetla velmi vela na pracu konecne
Publikováno 16 prosinec 2023 - 20:20:40
Přiložený soubor (y)
Publikováno 18 prosinec 2023 - 10:09:53
Ahoj, obecně bych nedoporučil svítit ani červeným světlem přímo na papír, nejlépe odrazem, tak se to doporučuje i v literatuře.
Mám odzkoušené červené pásky různých výrobců a asi jsem netrefil ten nejlepší model. Takže páska, kterou jsem si nechal je odrazem od stropu + difuzor přelepený páskou 3M Ruby Red, výkon snížen na cca 30%.
Prý neexistuje úplně bezpečné osvětlení, protože s časem k nějakému osvitu dojde. Takže při zkouškách bezpečnosti mého osvětlení s velmi dlouhými časy v řádu minut k nějakém zašednutí dojde.
V příloze ilustračně, jak jsem to vyřešil já. Pracovat tam normálně dokážu a stačí mi to světlo dokonce i k posouzení snatch pointu v lith printu (rubínku mám nad miskou s vývojkou).
Přiložený soubor (y)
Publikováno 18 prosinec 2023 - 10:22:17
Uz asi 10 let pouzivam ty uplne nejvic "schme" LED pasky z trznice s RGB diodou (pak je jeste RGBW) a krmim jen R pres PWM modulaci - bez problemu. Ted jsem pridal Lidl Zigbee zarovku (konfigurovanou pres MQTT/HA) a R je cista R bez cehokoliv.
Nedavno jsem narazil na nekoho kdo zkusil SZYY0805O LEDky (uzkej profil na 598-600nm) pres 85B filtr a prej jde delat i RA4 v pohode...
Publikováno 6 březen 2024 - 22:07:57
Konečně si zařizuji vlastní komoru a řeším osvětlení. Budu mít u jedné stěny 3m dlouhý mokrý stůl, naproti pak budou zvětšováky. Zdi jsou na bílo, strop 2,6m.
V poslední komoře, kam jsem docházel, jsem si ověřil, že bych raději pracoval za oranžového/jantarového světla. Pokud je to vzhledem k papírům Foma možné (převážně Fomaspeed Variant a Fomatone Variant).
Chtěl bych LED světla, ideálně nějaký pásek, ať nemusím úplně bastlit. Našel jsem ale jen něco takového:
https://www.ledshopi...ip20-8mm-x11920
Vlnová délka 595-605nm...je to pro multigradační Fomy dostatek? Foma se sice tváří, že ano, ale....
Jednotlivé diody se dají sehnat třeba 610nm. A jak s příkonem, stačí to?
Díky za radu.
Publikováno 6 březen 2024 - 23:04:30
Já mám červenou 1W žárovku a stačí to, takže 10W asi taky bude stačit. Konkrétní výrobek budeš muset vyzkoušet sám, pokud stejný zrovna někdo náhodou nezkusil.
"Foma se tváří..." - Foma ví, "tváří se" výrobci LEDek - já používám levnou červenou žárovku NBB (dělají i 5W, tu mám v druhé komoře daleko od misek a světla jak na bále..), uvádějí dominantní vlnovou délku 640 a všechno je OK; zkusil jsem oranžovou, uvádějí dominantní vlnovou délku 607 a všechno ihned šedne.
Jinak Danzi, koukám, že tam máš nějakou předpotopní rubínovou lampu, to teda hrubě nedoporučuju, tohle sklo propouští kde co..
Publikováno 7 březen 2024 - 18:39:34
Konečně si zařizuji vlastní komoru a řeším osvětlení. Budu mít u jedné stěny 3m dlouhý mokrý stůl, naproti pak budou zvětšováky. Zdi jsou na bílo, strop 2,6m.
V poslední komoře, kam jsem docházel, jsem si ověřil, že bych raději pracoval za oranžového/jantarového světla. Pokud je to vzhledem k papírům Foma možné (převážně Fomaspeed Variant a Fomatone Variant).
Chtěl bych LED světla, ideálně nějaký pásek, ať nemusím úplně bastlit. Našel jsem ale jen něco takového:
https://www.ledshopi...ip20-8mm-x11920
Vlnová délka 595-605nm...je to pro multigradační Fomy dostatek? Foma se sice tváří, že ano, ale....
Jednotlivé diody se dají sehnat třeba 610nm. A jak s příkonem, stačí to?
Díky za radu.
Ahoj, řešil jsem to stejné, tak rychle moje reakce.
Pokud pracuješ s papíry Fomaspeed Variant, tak z mé zkušenosti pouze červené světlo.
A těm páskům rozhodně nevěř, pokud jde o deklarovanou vlnovou délku. Rozhodně čistá R (ne RGB). I tak je to problém, nebo jsem z těch x červených pásků netrefil žádný dobrý (a to jsem kupoval v ověřených obchodech, řešil to s obsluhou (v jednom dokonce tvrdili, že si měří spektrum) a byly to spíše drahé pásky. Mám červený led pásek na horní hraně skříněk, svítim odrazem od stropu. Musel jsem předřadit regulaci výkonu. Navíc jsem ještě dal přes plastový kryt pásku 2 vrstvy pásky Ruby Red od 3M (mám toho skladem docela dost a rád daruji pár metrů).
Vlnovou délku chceš ideálně 630nm a výše. To co píšeš je málo.
Publikováno 7 březen 2024 - 18:44:18
Já mám červenou 1W žárovku a stačí to, takže 10W asi taky bude stačit. Konkrétní výrobek budeš muset vyzkoušet sám, pokud stejný zrovna někdo náhodou nezkusil.
"Foma se tváří..." - Foma ví, "tváří se" výrobci LEDek - já používám levnou červenou žárovku NBB (dělají i 5W, tu mám v druhé komoře daleko od misek a světla jak na bále..), uvádějí dominantní vlnovou délku 640 a všechno je OK; zkusil jsem oranžovou, uvádějí dominantní vlnovou délku 607 a všechno ihned šedne.
Jinak Danzi, koukám, že tam máš nějakou předpotopní rubínovou lampu, to teda hrubě nedoporučuju, tohle sklo propouští kde co..
Já tu rubínku mám rád. Je v ní červená žárovka ...
Používám hlavně při lith printingu. Jinak jsem v červeném šeru horního pásku. Já v komoře moc světla nepotřebuji. S trochou přehánění bych řekl, že to už tam znám tak dobře, že bych mohl pracovat skoro ve tmě.
Jinak zvažuji, že si na ten lith print koupím toto: https://www.etsy.com...ocket-safelight
Publikováno 7 březen 2024 - 19:17:01
Já taky nějakou takovou starou baňku měl a ihned šla.
Jako tolikrát již, doporučuju starou lampičku třeba s klipsnou a do ní tohle:
https://eshop.nbb.cz...a~250655002.htm
V případě potřeby svítit odrazem nebo předřadit nějaké mléčné plexi (Fomabromy var. jsou přecejen dost citlivé)..
Publikováno 10 březen 2024 - 22:52:45
Díky za rady.
V případě potřeby svítit odrazem nebo předřadit nějaké mléčné plexi (Fomabromy var. jsou přecejen dost citlivé)..
Pokud máš tohle ověřené, tak za tu cenu to nemá smysl řešit a určitě vyzkouším, díky.
Publikováno 11 březen 2024 - 08:46:58
Ve svojí stále komoře používám LED pásek na 230V, červený. Data k němu už nedohledám. Koupil jsem 1m a používám mléčné plexi. Při použití celého metru to hned závojovalo. Neměl jsem po ruce žádný stmívač, tak jsem šel cestou zkracování a došel až na délku 10 cm. Umístění je na skříni a svítí odrazem od stropu. Předtím jsem měl žárovku Philips 15W přímo určenou pro temnou komoru. Pocitově je světla z toho LED pásku +- stejně jak z té žárovky.
Pro menší komoru nestálou používám čelovku z Decathlonu v tom červeném režimu. Funguje taky naprosto spolehlivě a světla na menší koupelnu je dost a dost. Opět na skříňce u stropu odrazem.
Papíry používám Foma Variant. Ilfordy MG RC jsou méně citlivé, resp. spektrální citlivost je o pěkný kus níže než Foma Variant.
Pokud bych to řešil dnes, šel bych jednoduchou cestou té LED žárovičky z odkazu výše.
Publikováno 19 březen 2024 - 09:42:52
Jen FYI:
MInulý týden jsem objednal 2ks této žárovky (je fajn, žej e tam závit E27). Před víkendem dorazila a o víkendu jsem nasadil do užívání.
Asi se budeš smát, ale dal jsem ji do té předpotopní rubinky , prostě sichr je sichr.
Nahradil jsem původní červenou žárovku (proto mi to fakt nezávojovalo) a světla je teď podstatně více.
O víkendu jsem dělal nějaké lith printy a i při velmi dlouhé osvitu ze vzdálenosti cca 50cm (miska - rubinka) není žádné závojování.
Udělám ještě mincovou zkoušku na klasickém Fomaspeedu Variant 313 a vyvolání v normální vývojce, ale tuším, že výsledek bude velmi dobrý. Možná zkusím i "holou" žárovku bez rubínky.
Takže vřele doporučuji.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních