Publikováno 14 březen 2013 - 09:11:50
jakožto začínající temnokomorník se peru s mnohými úskalími jedním z nich je volba expozimetru.
Našel jsem jeden pro mne cenově "příznivý" a to Sekonic L-208, chtěl jsem se voptat
jestli s tímto aparátem máte někdo zkušenost, googlil jsem, hledal jsem zde na fóru a moc toho
nenašel a tak si dovolím ptát se. Fotím především dokument/reportáž a občas krajinky.
Díky předem za reakci.
Rosi
Publikováno 14 březen 2013 - 09:38:28
Asi by som prihodil peniaze a kúpil L 308 lebo umožňuje merať nielen odrazené ale aj dopadajúce svetlo čo niekedy aj v krajine použijem. Navyše už funguje aj ako flash meter, čo sa tiež môže zísť. Ale hlavne je tam navyše tá možnosť merať dopadajúce svetlo...
Mám L 358 lebo vyššie modely sa mi už zdali pridrahé. pri 358 je navyše možnosť dokúpiť aj adaptér na bodové meranie (čo chcem v dohľadnej dobe urobiť) a tým sa ešte rozšíria jeho možnosti. Mal som možnosť pracovať aj so 758čkou ale napriek tomu, že je super bola už mimo dostrel mojej peňaženky...
Takže L 208 je fajn ale asi by som išiel minimálne do 308čky. Merať dopadajúce svetlo sa vždy zíde...
Publikováno 14 březen 2013 - 15:47:06
Mám jej a jsem s ním spokojený. Je k němu přibalený držák, který umožňuje upevnit expozimetr do sáněk pro blesk, takže ho nemusím hledat po kapsách nebo nosit na šňůrce na krku.
Publikováno 14 březen 2013 - 17:11:59
Ta L208 vypadá krásně, čistě analogově, asi si ji koupím na takové to rychlé měření pro focení z ruky když zrovna nebude spoleh na TTL.
Publikováno 14 březen 2013 - 17:20:08
Za malo peněz mnoho muziky.
Předtím jsem mněl metra blansko a nedá se srovnávat.
Publikováno 14 březen 2013 - 21:34:51
Zdravím vás,
jakožto začínající temnokomorník se peru s mnohými úskalími jedním z nich je volba expozimetru.
Našel jsem jeden pro mne cenově "příznivý" a to Sekonic L-208, chtěl jsem se voptat
jestli s tímto aparátem máte někdo zkušenost, googlil jsem, hledal jsem zde na fóru a moc toho
nenašel a tak si dovolím ptát se. Fotím především dokument/reportáž a občas krajinky.
Díky předem za reakci.
Rosi
http://www.fotoskoda...-gossen-digisix
malý, lehký, přesný a měří od hodnoty osvětlení 0 EV, ovšem bazarový se prakticky nedá sehnat, neznám člověka, který by si ho koupil a pak prodával
no a když by měření nestačilo (hádám pro běžné použití stačit bude) , tak časem spotmetr na krajinu, klidně nějaký pravěký, velký, jen když bude měřit
L 208 má rozsah 3-17 EV = neměří tak nízké hladiny osvětlení, např. hostinská zařízení a to je např. pro mě dost podstatná okolnost
ovšemže je pěknější, ale pěkné mám všeliké aparáty, ohledně exponometriej jsem slevil z požadavků na mechanická provedení měřidel
Publikováno 15 březen 2013 - 14:35:34
Rosi
Publikováno 30 říjen 2013 - 07:38:47
208-čka je překrásná hračka. Mám jedinou výtku. Asi mám obě ruce levé, protože se mi špatně drží. Neustále bych mačkal středové kolečko nahoře, ale měření je z boku, na pravé straně. No mám ho týden i s cestou, tak doufám, že si na to zvyknu a za čas mi to vadit nebude.
Jinak je čistě analogový a sekne mu to.
Publikováno 30 říjen 2013 - 08:36:12
Na to si zvkyneš. Vzhledem k rozměrům se dá nosit po kapsách pořád a měřit třeba i když nemáš seboou zrovna aparát. Jedinou výtku, co k němu mám, je ten obal. Jako ochrana je to naprosto nedostatečné, hned první den mi upadl a uštípl se kousek toho průhledného plastu. Líbí se mi obal, jaký je k Lenigradu 4, asi si nechám něco podobného na míru u brašnáře vyrobit.L-208 jsem koupil před týdnem. Nemožnost měřit v málo osvětlených hospodách jsem na srazu zjistil, že mi nevadí. Když je tam míň světla než 3EV tak už stejně většinou (až na výjimky) nefotím.
208-čka je překrásná hračka. Mám jedinou výtku. Asi mám obě ruce levé, protože se mi špatně drží. Neustále bych mačkal středové kolečko nahoře, ale měření je z boku, na pravé straně. No mám ho týden i s cestou, tak doufám, že si na to zvyknu a za čas mi to vadit nebude.
Jinak je čistě analogový a sekne mu to.
Publikováno 30 říjen 2013 - 09:16:27
Publikováno 30 říjen 2013 - 15:55:15
Ideální.
Nutí mě lépe se oblékat
Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:expozimetr
Alternativa →
Milovníci osmičky →
Baterie NiCD 225 do Meopty A8G2 a jim podobnýmZaloženo od buzzard , 25-březen 2016 Baterie, Meopta, 8mm, Expozimetr |
|
|
||
Fotoaparáty - vybavení →
Příslušenství →
LightMeter - expozimetr pro AndroidZaloženo od Karfik , 12-leden 2015 expozimetr |
|
|
||
Fotoaparáty - vybavení →
Příslušenství →
Sekonic L-398 planžetyZaloženo od anabi00 , 23-říjen 2014 sekonic, planžety, L-398 a 1 více... |
|
|
||
Teorie, praxe a jiné →
Exponometrie, interier, exterier a atelier →
Správný výběr expozimetruZaloženo od Joseff , 19-říjen 2014 expozimetr, exponometrie, pomoc a 3 více... |
|
|
||
Teorie, praxe a jiné →
Opravy a výroba →
Rolleiflex T, sklo expozimetru, opravaZaloženo od Koumak , 18-červen 2014 Rolleiflex, rolleiflex a 1 více... |
|
|
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních