adaptér minolta MD / Nikon
Publikováno 11 červen 2013 - 21:52:58
rád bych si přečet zkušenosti a tipy na adaptér MD/Nikon
Mám rokkory a k ruce Nikon D5100, tak bych se s nima na něm rád procvičil. Jestli jsem to dobře pochopil, tak by to neměl být problém v plně manualním režimu.
Na "českém" trhu jsem narazil pouze na adaptér KIPON, který se dá koupit za 1800-2000,-
..což mě přijde až zbytečně moc..
..na ebay se dají sehnat levnější "no name" kousky od 400,- vč. poštovného..
..na první pohled je v nich teda docela rozdíl, ale nevim jak se to projeví ve funkčnosti..
Máte někdo s těmito adaptéry zkušenosti? Dá se to někde sehnat za rozumný peníz a na co si při výběru dát pozor?
Předem děkuji za jakékoliv informace a rady
Publikováno 11 červen 2013 - 22:23:02
Publikováno 11 červen 2013 - 22:29:32
Publikováno 11 červen 2013 - 22:51:50
Nestojí to za to. Dnes je možné koupit dost relativně levných MF Nikkorů.
http://www.graphics....y-register.html
http://en.wikipedia...._focal_distance
Publikováno 12 červen 2013 - 07:01:38
Publikováno 12 červen 2013 - 13:16:43
Publikováno 12 červen 2013 - 14:00:13
nicméně výše uvedené platí pro filmový a tikitální nikon bez rozdílu...
bez mechanického zásahu do objektivů s bajonetem Minolta SR (tj. i MC/MD Rokkor či "plain" Minolta MD) je možné je použít na plnokrevných tiki zrcadlovkách jen systému Olympus E- (4/3) , a dále micro 4/3, případně NEX a podobných tenkých tiki kompaktech s výměnnou optikou.
dále se k tomu nebudu vyjadřovat, jsa milovníkem Rokkorů a Minolt neposkvrněných násilným bastlením.
Publikováno 12 červen 2013 - 14:24:44
Podpisujem preto názory vyššie - kúpiť filmovú Minoltu!
Publikováno 12 červen 2013 - 15:44:38
... tak to mě teda musíš naučit (za 10 minut) - já to většinou piluju tak asi hodinu
Publikováno 12 červen 2013 - 16:20:11
Publikováno 12 červen 2013 - 16:21:02
mno, dovoľ mi prosím trochu umeleckej hyperboly
ať nejsme vepri
Publikováno 12 červen 2013 - 16:41:44
1) S poměrně velkou pravděpodobností by ses připravil o funkční měření. Sám mám párek MF Nikkorů a na D90 přijdou jen zřídka právě mj. kvůli tomu nefungujícímu měření. Nemyslím, že na 5100, a navíc přes redukci, by to bylo jinak.
2) Matnice číslicových zrcadlovek není moc vhodná pro MF ostření. Sám občas použiju "20" na hyperfokál nebo pak "Micro 55", kde zas je hloubka ostrosti tak malá, že se to ještě zaostřit jakž takž dá. Ten klín tam ale fakt chybí... Na krajinky ještě, ale na nějaké akčnější focení (reportáž/lidi) to není. Teoreticky je tam elektronické potvrzené zaostření, ale to je takové blik sem blik tam a kde že to mám vlastně tu rovinu ostrosti... Nehledě na to, že s tím Rokkorem přes redukci si nejsem funkčností téhle fíčury vůbec jist.
Publikováno 12 červen 2013 - 22:10:00
http://www.kenrockwe...bility-lens.htm
... u DSLR to nemusí být nijak kritický problém, zvláště u statických témat a kupodivu s tím lze žít třeba i pro reportáž
Indikátor zaostření ("elektronický dálkoměr") funguje i s MF objektivy. V případě objektivů z jiných systémů (v praxi to má smysl asi jen z Leiky R) je jen nutno mít objektiv odcloněn, reps. "vejít se" do světelnosti kdy ještě dálkoměr funguje (což je F/5,6 a u některých nejnovějších typů F/8).
... jiná věc je možnost praktického použití a přesnosti toho indikátoru. O Live view zde raději mlčím
Publikováno 12 červen 2013 - 22:16:37
Publikováno 12 červen 2013 - 23:19:12
A tím svým "elektronickým potvrzením zaostření" jsem myslel právě ten el. dálkoměr. Sousloví "funguje s MF" bych ale asi nepoužil, i když jo, no, tak nějak by to mělo správně a oficiálně šlapat Paradoxně do takové 20/4 se skrz digi matnici kouká lépe (klín není, tak nezčerná), než přes EMko, ale to ostření, pak... Lv je vůbec kapitolou samo pro sebe.
Publikováno 12 červen 2013 - 23:53:02
..za prvé chci všem poděkovat za vyjádření k mému dotazu, poměrně jednoznačně mě to od tohoto nápadu odradilo..
..jen abych vše uvedl na pravou míru..jsem majitelem minolty x700, se kterou použivám základní objektiv 50/f1.7 (respektive učim se)..
..do ruky se mi taky dostal rokkor tele zoom (80-200/f4), one-touch system (nebo jak tomu říkají) a chtěl jsem se s tim trošku skamarádit a proto jsem měl v plánu to namontovat na digitál a nastřílet s tim pár fotek, abych to dostal do ruky..
..byl sem si vědom některých úskalí, nicméně jsem si vsugerovával, že to nebude tak složitý a výsledky nebudou stát za prd..
..ale teď už to vím a děkuji za reakce
Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:Adaptér, minolta, MD, Nikon, KIPON, objektiv
Fotoaparáty - vybavení →
MF - malej formát, kino a ještě menší krabičky →
NIKON F4 - nepřesný autofokusZaloženo od Fjavoj , 8-duben 2021 Nikon, Nikonf4, Autofokus, SLR |
|
|
||
Temná komora →
Vybavení →
Rodenstock-Trinar 4,5 f-50 či Componon-S 50/2.8Založeno od Fjavoj , 8-březen 2021 pozitivní proces, objektiv a 3 více... |
|
|
||
Teorie, praxe a jiné →
Opravy a výroba →
Unavená pružina v objektivu PentaxZaloženo od iuliuzz , 20-únor 2021 pentax, objektiv a 3 více... |
|
|
||
Teorie, praxe a jiné →
Začátečníkova školka →
Minolta XG-M - zaostřování - indikace?Založeno od Patrik , 1-leden 2021 minolta, xg-m, ostření |
|
|
||
Fotoaparáty - vybavení →
MF - malej formát, kino a ještě menší krabičky →
Dvojita expoziceZaloženo od janceman , 3-září 2020 minolta, dvojitá expozice a 3 více... |
|
|
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních