Publikováno 27 srpen 2013 - 12:12:16
Sehnal jsem papíry "ILFOSPEED RC DeLuxe 3" a teď řeším, v čem je nejlépe vyvolávat? Pokukoval jsem po "Ilford Bromophen", ale zatím nemám s Ilfordem zkušenosti. Podle webovky by s RC měla fungovat, máte někdo zkušenosti? Příp. jaký přerušovač a ustalovač?
Zklamaný výsledky fotomateriálu od Fomy chci vyzkoušet dražší matroš...
Zatím jsem zkoušel jen Fomu (FOMATOL LQN + přerušovač->2%ocet + FOMAFIX) a je to pokaždé takové mdlé a nekontrastní, šedé tóny, chybí bílá/černá, zkrátka nekontrastní.
Filmy Fomapan jsem volal ve vývojce "FOMADON LQN" + ustaloval Fomafixem.
Papíry byly zkoušeny FOMATONE MG Clas 131, FOMABROM Variant 112, pak nějaký historický Fomy, co se našly na půdě (kupodivu byly o něco kontrastnější, než nové) a nakonec jsem s touto chemií zkoušel i papíry "ILFORD MULTIGRADE IV RC DELUXE" a pořád stejné výsledky.
V jedné chytré knížce uvádí:
"obraz mdlý, světla nejasná, tón šedočerný (neutrální)
příčina: měkký negativ / příliš měkce pracující papír
pomoc: papír tvrdší gradace"
Takže nyní mám papír gradace 3 (průměr), tzn., že s již vyvolanými (měkkými) negativy zas budou "mdlé" výsledky? A jakou tedy ještě doporučujete vývojku na negáče? :)
Zkoušel jsem osvit jak na delší časy (zacloněno), tak i na "plnou díru" s časy kratšími, ale asi žádný rozdíl nebyl. Zvětšovák je Opemus 6x6 se 75mm objektivem.
Chtěl bych kontrastní černo-bílé fotky, aspoň se přiblížit k těm, co máme v rodinném archívu...
Předem díky za rady :)
Publikováno 27 srpen 2013 - 13:01:30
Čo sa týka samotného papiera, tak ja síce Ilford pevnogradačný nepoužívam, ale pokiaľ ma pamäť neklame, tak gradácia 3 zodpovedá gradácii N od Fomy. Pokiaľ boli Foma papiere gradácie N a nestačili, tak potrebuješ gradáciu C, čiže tvrdú. Teraz som sa však pozrel ešte lepšie a tuším, kde je pes zakopaný. Všetky vymenované papiere okrem tých pôjdových sú multigradačné a bez farebných filtrov pracujú veľmi mäkko. Ten Ilford by preto mohol byť mierne lepší. V každom prípade to však chce poriadne natrénovať s dobrým negatívom, aby si si redukoval počet premenných.
Publikováno 27 srpen 2013 - 15:19:59
Publikováno 30 srpen 2013 - 08:23:54
Přikládám rychlo-ukázku, kde je vidět na krajích bílá/černá, ale samotná fotka bývá taková nevýrazná - prostě malý rozsahy... ještě se teda ozvu
Přiložený soubor (y)
Publikováno 13 březen 2018 - 10:58:03
Zdravím, využiji tohle vlákna na trochu jiný dotaz.
Sáhl jsem do zásob papírů, získaných před lety od končícího fotografa, konkrétně RC Deluxe IS4.
Učím se s tím v komoře, všechno snad fajn, i když se musím především učit být víc trpělivej.
Ale o co jde. Když vyndávám papír z obálky, nebo tam dávám zpátky odříznuté pruhy, všiml jsem si, že mi tam při styku papír na papír asi dochází k malým výbojům statické elektřiny. Od chvíle, kdy jsem si toho všiml poprvé jsem výrazně zpomalil manipulaci, přesto jsem tenhle jev pozoroval i nadále, i když v menší míře.
Nevšiml jsem si zatím, že by se to nějak projevilo na zvětšeninách, to problesknutí není až tak intenzivní, ale není to asi dobře. Papíry jsou formátu 40x50
Máte s tímhle někdo podobnou zkušenost, případně radu jak s tím nakládat, aby nedošlo k úhoně ?
Publikováno 13 březen 2018 - 11:08:08
Téměř nepostřehnutelné jiskření u RC papírů při vytahování z plastového pytle jsem už zaznamenal též. Zkus uzemnit se občas sáhnutím na kovovou vodovodní trubku a ruku do toho plastového pytle strčit celou, když chceš vytáhnout papír (ale vyhrň si rukáv, zvláště pokud máš na sobě něco se syntetikou). Tohle mi funguje.
Publikováno 13 březen 2018 - 14:41:29
přesně tohle už nějakou dobu pozoruji při manipulaci s černými pytlíky z Fomy ve kterých skladuji vyfocené planfilmy do doby než bude volná chvíle na volání.
jakmile po pytlíku přejedu zvenku holou rukou tak jiskří.
nejdřív jsem si myslel že jde o odraz nějakého parazitního světla a zoufale jsem prozkoumával všechny možné i nemožné zdroje světla.
když jsem pak s pytlíkem "zašustil" tak se ukázaly výboje které na své osobní desetibodové výbojové škále hodnotím stupněm 6
což je výrazně víc než by se mi líbilo, ale jako problematické je vnímám až od stupně 8...
Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:ilford, ilfospeed, rc, deluxe
Temná komora →
Negativní proces →
Ilford SimplicityZaloženo od salo , 9-leden 2019 chemie, ilford |
|
|
||
Teorie, praxe a jiné →
Začátečníkova školka →
Fleky na filmuZaloženo od eternitty , 19-září 2018 fleky, film, 120, lubitel2 a 2 více... |
|
|
||
Teorie, praxe a jiné →
Začátečníkova školka →
Ilford HP5+ Pull procesZaloženo od okidoki , 27-červen 2018 ilford, pull |
|
|
||
Temná komora →
Negativní proces →
vyvolanie Ilford FP4+ od iso 100 po iso 6400Založeno od duuri , 19-září 2016 ilford, fp4, fp4+, hc110, lc29 a 1 více... |
|
|
||
Temná komora →
Pozitivní proces →
kde kupujete fotopapíry?Založeno od lukas.erba , 19-leden 2014 fotopapír, ilford, eshop, cena |
|
|
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních