Fušeři a řemeslníci. Řemeslo mělo kdysi zlaté dno. Se říkávalo. Co to znamenalo? Že to řemeslníka uživí. To však neznamená, že bude boháč. A to je dnes přece zajímavější. Opraváři praček, bot a kdovíjakých řemesel se dnes ani neuživí.
Výrobky se dělají tak aby se neopravovaly, ale kupovaly nové. Tak na ty drobnosti k "příživě" stačí ti fušeři.
Řemeslníků je dost, dokonce i těch dobrých (třeba kadeřnice, elektrikář, to jsou taky řemeslníci). Opravář praček se neuživí, protože automatická pračka stojí půlku měsíčním mzdy prodavačky, ne tři měsíční přijmy celé rodiny, televize je ještě levnější, navíc zkoušet měnit cokoli, připojené z výroby dost lagricově bezolovnatou pájkou... No, jak se vám chce... Ale náklady na dopravu, náhradní součástky, náklady, které řemeslník musí odvést na daních, nebo i kdyby to udělal na černo, tak které ho uživí... To je levnější vzít nejlevnější pračku, lednišku televizi + záruku na 5 let.
Technika se naprosto liší. Zenit-B jde taky opravovat snadněji, než moderní zrcadlovka.
Boty ucházející kvality stojí pár stovek, není skoro žádný důvod je opravovat, za stejné peníze mám nové, do kterých se mi dva, tři roky nepotily nohy. Kvalitní, ručně šité boty, ty se pochopitelně opravují. Jinak ale pro ty, co na tom trvají... správkárna obuvi je snad v každém hypermarketu, ne?
Jinak co se týče úpadku řemesel, o tom jsem četl docela hezké pojednání, kritizováni byli převážně truhláři a ševci, že už neberou malé zakázky, jak je dnešní doba orientovaná na výrobu nekvalitních neopravitelných zmetků, jak jsou řemeslníci drazí... Sice byla napsaná za první republiky, ale stejné řeči se vedly od nepaměti, viz Čapkův apokryf "o úpadku doby", pračlověk Janeček a jeho kritika moderních šmejdů - kostěných nástrojů, místo pazourkových a lenochů, co je mizerně vyrábí.
Nebo Š+G: "Baťa zaplavil zemi nekvalitní obuví. Nalákal zákazníka na nízkou cenu a za šest let sis mohl jít pro nové..."