Přejít na obsah

Fotka

Vývojnice na 8 mm film

8mm film vývojnice

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
277 odpovědí na toto téma

#251 Fotograf

Fotograf

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 195 příspěvků(y)
  • LocationBlansko
Reputace: 7

Publikováno 19 únor 2021 - 22:26:35

Zdravím,zeptal jsem se přímo firmy,která nabízí 3D tisk na zakázku,a samotná nádoba s víkem, bez cívky,by stála asi 2500.
Předpokládám,že cívka by stála asi podobně.
Není to sice zadarmo,ale stále levnější,než originál lomo,který jsem viděl na eBay dokonce za 42000!,a ještě prasklý.
  • -1

#252 Rybinin

Rybinin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 553 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 21 únor 2021 - 01:47:32

To by asi šlo. Nicméně: je nutné dělat tu nádobu? Nestačila by ta cívka? Nádoba se dá nějaká sehnat, ne? Nebo to musí bejt tak přesný? Mám doma ten malý LOMO tank a nějak jsem nad tím nepřemýšlel, ale příjde mi, že snad by se nádoba dala nějaká sehnat a jen by se do toho třeba vyvrtaly díry.

• 0

#253 duuri

duuri

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 871 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 306

Publikováno 6 březen 2021 - 22:41:34

niesu tu v inzerate nejake ? https://ostatni.bazo...dam-meoskop.php

• 0

#254 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 826 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 387

Publikováno 7 březen 2021 - 06:57:41

Colorety nepomôžu niekomu?
Našiel som zopár pri upratovaní - dokonca v orig. krabičkách.
  • 0

#255 Sajmonus

Sajmonus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 94 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 18 květen 2021 - 11:10:14

Ahoj. Nemá náhodou někdo nějakou vývojnici na 16mm na prodej? Lomo či coloreta, 15m či 30m.... Jenom aby nebyla prasklá. Díky moc.
  • 0

#256 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 826 příspěvků(y)
  • LocationMarianka

Publikováno 18 květen 2021 - 13:45:59

Pozri nad svoj príspevok :)

• 0

#257 Sajmonus

Sajmonus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 94 příspěvků(y)

Publikováno 18 květen 2021 - 14:20:02

Všimnul jsem si, ale příspěvek už byl 3 měsíce starý, tak jsem si nebyl jistý. Napsal jsem vám na Instagram.
  • 0

#258 Sajmonus

Sajmonus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 94 příspěvků(y)

Publikováno 29 květen 2021 - 17:30:13

Hezky den. Potřeboval bych poradit. Snažím se již hodinu založit film do Colorety (Zkušební film za světla) ale stále jsem nepřišel jak na to. Zkoušel jsem točit na levo i na pravo. Utáhnout méně i více, ale stále se nedaří. Film se buď pouze omotává kolem středu, nebo se během par prvních desítek cm sekne a pokud nyní otočím cívku násilně tak se film přetrhne. Na internetu jsme nenašel žádný návod. Nemate náhodou nějaký tip? Díky
  • 0

#259 Geo

Geo

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 219 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 29 květen 2021 - 17:42:02

Sajmonus, on 29 May 2021 - 16:30, said:

Hezky den. Potřeboval bych poradit. Snažím se již hodinu založit film do Colorety (Zkušební film za světla) ale stále jsem nepřišel jak na to. Zkoušel jsem točit na levo i na pravo. Utáhnout méně i více, ale stále se nedaří. Film se buď pouze omotává kolem středu, nebo se během par prvních desítek cm sekne a pokud nyní otočím cívku násilně tak se film přetrhne. Na internetu jsme nenašel žádný návod. Nemate náhodou nějaký tip? Díky

Je to podobné jako u Loma, musí se film zavádět s náklonem. 

• 0

#260 Sajmonus

Sajmonus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 94 příspěvků(y)

Publikováno 29 květen 2021 - 19:44:47

Ten náklon mě vůbec nenapadnul. Díky moc už to jde.
  • 0

#261 DMFOTO

DMFOTO

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 19 únor 2023 - 00:00:25

Dobrý den, chtěl jsem Vás všechny příznivce točení na kamery požádat, jestli nemáte a neprodáváte někdo vývojnici na 8mm filmy apod. Budu velice vděčný za každý příspěvek či nabídku. Díky 

• 0

#262 nlc

nlc

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 728 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 22 březen 2023 - 11:13:17

Jedna UPB-1A v bazárku, kdyby měl někdo zájem ....

• 0

#263 IvanM

IvanM

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 18 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 10 říjen 2023 - 07:50:21

Ahojte
Tu je na predaj jeden tank okrem inych veci. Nie je to moj inzerat.
https://foto.bazos.s...51280/rozne.php
  • 0

#264 Nakadah

Nakadah

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 148 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 234

Publikováno 16 říjen 2023 - 06:01:20

Tisknul jsem si tuhle vertikální vývojnici na 450ml chemie.

https://www.thingive...m/thing:4920658

Cívku jsem si upravil ještě tak, že můžu namotat 16 nebo 8mm. Nevýhoda je, že 3D tisk prostě neudělá 100% vodotěsné díly. Prosakuje to. Ne nějak moc, ale je to vlhké. Cívka je z průsvitného PET-G, vše ostatní z černého. Dobře se do toho namotává film, jak je cívka vertikálně a ještě s kličkou jde to dobře a svižně.

Největší opruz je tisk cívky, ten výtisk musí být naprosto perfektní a bez vady. Jakýkoliv bordel v drážce nebo chyba v tisku a nejde tam dobře namotat film. Po dvou nepovedených pokusech na Průškovi MK3s už jsem to chtěl vzdát a hodit do koše. Nakonec se to povedlo. Vyvolávání cajk, stačí pomalá agitace. Asi by se to dalo bez problémů i motorizovat. Nevýhoda je, že se chemie bude dřív degradovat vzdušným kyslíkem. Ale jinak za mě dobrý.

• 0

#265 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 249 příspěvků(y)
Reputace: 89

Publikováno 16 říjen 2023 - 07:40:38

Nad tiskem vývojnic (nejen 8/16) jsem taky uvažoval. Na konec jsem do toho nešel, protože mám strach z kontaminace vývojky ustalovačem tiše čekajícího kdesi uvnitř (byť v množství menším než malém) z důvodu právě oné poréznosti 3D tisku u "strunných" tiskáren. Je mi úplně jasné, že když by o nic nešlo, tak by všechno bylo OK, ale jakmile bych tam vrazil něco na čem by mi hodně záleželo tak by diverzanti vylezli z úkrytů a zaútočili.  :???: 

• 0

#266 borca

borca

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 41 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 říjen 2024 - 20:17:25

Na ebay se dá sehnat komplet vnitřek (cívky), takže stačí sehnat vhodnou nádobu jako vývojnice....

https://www.ebay.com...me:vlp_homepage

• 0

#267 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 812 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 432

Publikováno 8 říjen 2024 - 09:10:23

připomínám moji konstrukci rotačního volání 16 mm, jen tak pro inspiraci

https://www.rajce.id...m/upb-1-tescoma

ještě k tomu patří nádoba na osvit během vyvolání, je to "víčko" z KG trubky viz. fotografie dole - najdete ho v regálech stavebnin

průměr původního hrnce přesně sedí kolem cívky s tolerancí asi dva mm, bylo to pár týdnů vývoje, dvacet hodin práce, výsledek dokonalý, rotační volání jen asi 100mA je to modelářský pohon ke lžíci bagru -  usb napájení, běží to z powerbanky, šetříte asi 60% chemie - jen hadičkami vypouštíte/napouštíte, všechno těsní, žádné potíže, materiál nerez/odolný plast, snadné rozebrání-čištění

no, vyvolal jsem asi tři filmy, baví mě hlavně ta cesta

uvážil bych i prodej vážnému zájemci, jen osobně

Přiložený soubor  miska na osvit při volání.jpg   168,85K   2 Počet stažení

• 3

#268 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 140 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 748

Publikováno 28 listopad 2024 - 22:29:53

Že by nikdo před Vánoci nevyklízel špajzy, staré krámy, poličky a nenašel tam něco podobného jako UPB 1A, stačí mi na 10 m filmu ...  Rád se jí ujmu.

Předem děkuji za nabídky smile.png

Nechal jsem si pro zajímavost udělat kalkulaci na tu výše uváděnou vertikální vývojnici na 450ml chemie - cca 5700,- Kč.  Představoval bych si něco méně nákladného.

• 0

#269 milosm

milosm

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 842 příspěvků(y)
Reputace: 2 363

Publikováno 29 listopad 2024 - 02:00:48

mam upb 1a

.

poslu ti ho

LuzJi, on 28 Nov 2024 - 21:29, said:

Že by nikdo před Vánoci nevyklízel špajzy, staré krámy, poličky a nenašel tam něco podobného jako UPB 1A, stačí mi na 10 m filmu ...  Rád se jí ujmu.

Nechal jsem si pro zajímavost udělat kalkulaci na tu výše uváděnou vertikální vývojnici na 450ml chemie - cca 5700,- Kč.  Představoval bych si něco méně nákladného.

• 0

#270 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 826 příspěvků(y)
  • LocationMarianka

Publikováno 29 listopad 2024 - 07:44:56

LuzJi,

Ja mám niekde v krabiciach podobnú, na 10m. Ak tak napíš pozriem.

• 0

#271 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 812 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 29 listopad 2024 - 08:57:13

no já jednou volal klasicky, točil filmem ručně a okamžitě si řekl, že takhle ne, že to musí jít jinak a taky cena chemie

škoda, že práce s filmovou kamerou nezažívá stejnou obrodu, jako fotografování na klasické negativy

jistě by to někdo vytiskl z plastu - s dnešními možnostmi by ta nádoba byla jednodušší a levnější například ve verzi kdy je nádoba ze dvou dílů na výšku spodní/ horní přiklopit, taky jsem tak uvažoval ve fázích vývoje, ale nakonec vyhrál hrnec za stovku a plasty, které mám ve zbytcích v práci k dispozici

• 0

#272 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 140 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 29 listopad 2024 - 14:29:05

RHx, on 29 Nov 2024 - 07:57, said:

no já jednou volal klasicky, točil filmem ručně a okamžitě si řekl, že takhle ne, že to musí jít jinak a taky cena chemie

škoda, že práce s filmovou kamerou nezažívá stejnou obrodu, jako fotografování na klasické negativy

jistě by to někdo vytiskl z plastu - s dnešními možnostmi by ta nádoba byla jednodušší a levnější například ve verzi kdy je nádoba ze dvou dílů na výšku spodní/ horní přiklopit, taky jsem tak uvažoval ve fázích vývoje, ale nakonec vyhrál hrnec za stovku a plasty, které mám ve zbytcích v práci k dispozici

Radime, nejspíš máš pravdu. Ale já se tomu nehodlám nějak masívně věnovat. Je to jen takové odskočení, možná to vydrží, možná ne ...

• 0

#273 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 140 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 13 leden 2025 - 21:42:19

Ahoj osmičáři,

mám zapůjčenou vývojnici viz tato  :  http://www.temnakomo...e-3#entry502883

Moje snaha navinout film k použitelnému vyvolávání se ale zatím zdá docela marná.

Všechny pokusy končí nezdarem v podobě jako na přiloženém foto. A to ať už film utahuji, nechávám volný nebo něco mezi, cívku nechám volnější nebo dotáhnu. Pořád to samé.

Mírnou nerovnost mezi cívkami jsem trochu vyspravil, v tom to myslím nebude.

Prvních 10 - 15 otáček je to dobré, pak už se to začne měnit z kolečka na obdélníček ...

Poprosím Vás praktiky, zda by někdo neporadil - jestli to zkoušet dál a co pro to ještě udělat ?  A nebo zda to nechat být a podívat se po jiné vývojnici ?

Přiložený soubor (y)

• 0

#274 kaiser

kaiser

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 43 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 14 leden 2025 - 09:34:24

Děláš to špatně.Emulsní strana musí být vně,ne dovnitř.

• 0

#275 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 140 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 14 leden 2025 - 10:11:28

kaiser, on 14 Jan 2025 - 08:34, said:

Děláš to špatně. Emulsní strana musí být vně, ne dovnitř.

Aha ! Děkuji.

Toho jsem si z těch videí nevšiml... druhý, třetí pokus už mi tedy dopadl o 90 % lépe. Ještě to není ono, něco potrénovat musím, než si na to zhasnu.

• 0

#276 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 812 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 14 leden 2025 - 11:18:45

ještě nezhasínej :)

mě pomohlo obě cívky upevnit na trny se závitem, pravý kolmo, levý nakloněný - asi to byla závitová tyč plus nějaké pouzdro z plastu už nevím

plus nějaké podložky nad tu obdélníkovou desku ve které jsou trny umístěny, aby byly cívky-filmový pás  ve správné výšce vodorovně

trny se závitem se opatrně dotáhnou a zajistí pojistnou maticí a tím máš zajištěné tření "akorát" aby šlo s cívkami otáčet, ale přitom se nevracely - měl jsem tam podložky z kůže, plastu, různá vymezení

levou pochopitelně přesně naklápět pás filmu dle návodu na síti - pravou navíjet

je to o mnoho komfortnější, cívky ani pás potmě už nikam neutečou a takový přípravek je hotov za hodinu z toho, co se kde válí v dílně

držím pěsti

nějak tak

Přiložený soubor  civky.jpg   145,09K   7 Počet stažení

• 0

#277 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 140 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 14 leden 2025 - 14:38:08

Díky.

Jak s tím kroutím na stole, tak už jsem hledal kam si cívku dám, aby neutíkala. Takže k nějakému podobnému bazmektu už jsem trochu náchylnej byl.

A teď to mám i s projektovou dokumentací  :)    

Jen holt se mi toho v dílničce neválí tolik co Tobě, něco ale snad najdu. 

• 0

#278 PetoG

PetoG

Nováček

• Předplatitel
  • 286 příspěvků(y)
  • LocationTrebišov (SK)
Reputace: 40

Publikováno 16 leden 2025 - 17:25:11

LuzJi, on 13 Jan 2025 - 20:42, said:

Ahoj osmičáři,

mám zapůjčenou vývojnici viz tato  :  http://www.temnakomo...e-3#entry502883

Moje snaha navinout film k použitelnému vyvolávání se ale zatím zdá docela marná.

Všechny pokusy končí nezdarem v podobě jako na přiloženém foto. A to ať už film utahuji, nechávám volný nebo něco mezi, cívku nechám volnější nebo dotáhnu. Pořád to samé.

Mírnou nerovnost mezi cívkami jsem trochu vyspravil, v tom to myslím nebude.

Prvních 10 - 15 otáček je to dobré, pak už se to začne měnit z kolečka na obdélníček ...

Poprosím Vás praktiky, zda by někdo neporadil - jestli to zkoušet dál a co pro to ještě udělat ?  A nebo zda to nechat být a podívat se po jiné vývojnici ?

Mírná nerovnost mezi cívkami."!"  Typujem, že tam bude problém. Keď to zo začiatku ide a pokazí sa to až potom, zrejme nebude konštantná medzera medzi cievkami. Nepoznám konkrétne túto vývojnicu, ale napadá mi, či ten horný kotúč nemá jednu stranu do konusu. Dávalo by mi to zmysel, keby bol ten kotúč nasadený opačne, tzn. tým konusom smerom dole k filmu.

• 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:8mm film, vývojnice

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních