Dnes jsem si sestavoval vývojku podle toho, co jsem si pamatoval o vlastnostech vývojek, jejichž složení je známé a co jsem si zapamatoval (nebo kdysi poznamenal do hnědého sešitu) o chemikáliích.
"Východiska":
- fenidon (a jeho klony) poskytuje jemnější zrno, než metol (jójó... je to tak)
- hydrochinon je fuj (dle dnešních eko), ale tvoří výtečné superaditivní směsi
- pyrokatechin umí vytáhnout kresbu i tam, kde ve stínech není
- o-phenylendiamine je jedatý, kancerogenní, těžko dostupný (tak ten ne)
- další vyvolávače bych musel shánět
- Atomal - nedostupný
- vyvolávač Rodinalu - proč používat, asi bych vymyslel zase Rodinal
- siřičitan sodný (konzervans, v malých množstvích je v "akutantních" vývojkách, ve velkém mnžství rozpouští zrno)
- KBr, benztriazol a.j. - tam, kde hrozí závoj
- louhy, kys. boritá, borax - upravují (a mnohdy udržují) pH
- vitamin C, TEA - "moderní a eko" komponenty
atd.atd.atd.
Do DS-10 jsem zamíchal NaOH (abych zvýšil pro hydrochinon a hlavně pyrokatechin) pH, Dimesonu-S jsem přidal hydrochinon a pyrokatechin a vytvořil jsem "hyperaditivní směs"

Do "toho" jsem máčel kusy HP5+ exponované na nominální citlivost.
Musel jsem trochu laborovat s ředěním, teplotami, kinetikou a vyvolávacími časy, ale vývojka pracuje nad očekávání dobře. Co mě zaujalo nejvíce:
- změnou délky volání (a to dosti významně), teploty a překlápění došlo k velmi výrazným změnám v provolání světel
- při stejných změnách se (velmi dobré!) krytí v oblasti stínů neprojevilo zdaleka tak významně
- protože vyvolávačů je habakuk a alkalita vysoká, šel jsem až na ředění 1+4 a furt se s tím krásně čarovalo. Řekl bych, že kontrast se dá "štelovat" opravdu "neomezeně"
- při časech nad 7 minut (i při větším ředění a 20°C) byly již negativy bohatě převolané
- zdá se, že vývojka je "ostrá", ale ve srovnání s čistou DS-10 se zdá, že poskytuje opravdu větší množství polotónů
- vývojka nijak zásadně nesmrdí a zdá se, že ani moc nebarví
- zrno nemohu hodnotit, fotografie ještě nejsou. Ale při 25násobném zvětšení jsem neměl jiný pocit, než po vyvolání stejného filmu v "čisté" DS-10.
Tak jsem si pohrál... Máte-li někdo nějaký nápad k tomuhle způsobu "konstrukce" vývojek, dejte své nápady do placu...!
Pokud "to" bude mít nějaký neobvyklý výsledek, samozřejmě recepturu pustím do světa.