Zdravím všechny.
Mám tu jeden dotaz pro opravdové znalce, kteří mají zkušenosti s EXTRÉMNÍM pushováním. Nafotil jsem T-max 100 na 6400 a chci z toho něco dostat – cokoli. Nedělám si žádné iluze o kvalitě obrazu. Budu happy, když tam bude černá a bílá, s šedí nepočítám. Velikost zrna mě vůbec nezajímá, ať je, jaké chce. Vývojku mám JEN Ilford Ilfotec HC, ale co jsem tak četl, nemusela by být pro tento účel nepoužitelná. Základní čas pro vyvolání T-maxu 100 v této vývojce je 7:30 min (1+31) nebo 11 min (1+47). Push časy pro tuto kombinaci jsem nenašel, ale data sheet k vývojce uvádí časy pro T-max 400 pushnutý až na EI 6400, tzn. o 4 „stupně“, kde dojde k prodloužení ze 6:30 na 13 min (1+31), tzn. na dvojnásobek. Z toho by se dalo logicky odvodit (ale jakou to má platnost, to samozřejmě nevím), že push o 6 stupňů by vyžadoval 250% základního vyvolávacího času. Zde mluvím o T-max 400, ke kterému jsou tyto oficiální údaje k pushování o 4 stupně. Pokud bych těch 250% přenesl na T-max 100, vyšlo by mi něco jako 19 minut (1+31), ale to mi připadá strašně krátké. Jak jsem pročítal internety, narazil jsem na pravidlo pro pushování T-maxů (kde to funguje jinak, než u ostatních filmů), které říká prodloužit čas o 33% na každý stupeň, s vynecháním 1. stupně, kdy se vyvolání nemění. To by znamenalo cca 266%, neboli 7,5 min x 2,66 = 20 min. Takže ten čas vychází zhruba stejný, 20 min (1+31) běžným způsobem překlápění.
Co si o tom myslíte? Nebylo by lepší semi-stand volání? Jak ale zjistit čas? V angličtině jsem našel jedinou zmínku o pushování T-maxu 100 o 6 stupňů: http://photo.net/fil...ng-forum/00ZFmb (naděje je!) Ale o použití Ilfotec HC v této situaci nejsou žádné informace. A to už hledám celé odpoledne. Těch 20 minut se mi zdá směšných, ale možná je T-max zázračný film. Vlastně se ten čas prodlužuje mírně exponenciálně (v těch oficiálních časech pro T-max 400), takže by to mělo možná být spíš 300%, neboli 22,5 min. A co ředění, nebylo by lepší 1+47 a 33 min.? Zde: http://www.digitaltr...rch&TempUnits=C lze vidět nárůst času při pushování T-max 100 až o 3 stupně (na EI 800) v Xtolu. O Ilfotecu tam nic není.
Díky předem za pertinentní komentáře, neboli nápady a zkušenosti k zamyšlení. Nepředpokládám, že by měl tady někdo zkušenost s úplně stejnou kombinací, ale třeba něco obdobného...