Nevím nic o "pohrdavosti, aroganci a přezíravosti" v mém příspěvku. Mám tu náturu, že když se mi nějaký příspěvek takový zdá, ozvu se. Dotyčný se zamyslí. Takhle jsem se najednou zarazil nad tím, proboha to je opravdu pravdivá fáma (fotografové nemají v lásce daguerrotypisty) , které jsem nevěřil a najednou znejistěl. Takže jsem rád, že to bylo pouze o vnímání stylu napsání příspěvku. Na citlivého jedince to mohlo takto zapůsobit, pro mne jsou oba příspěvky velmi podobné. Princip, tedy nestavět na technologii, ale za to, co snímek dává (viz. PeterMarek) je mi sympatický:
"Skúste si niekedy pozrieť fotku "starou technikou", tú techniku si "odmyslieť" a dívať sa na obsah ako keby bol vyfotený telefónom/digitálom a položiť si kontrolnú otázku, či je to ešte "dobrá fotka". Lebo niekedy mám pocit, že pribúda fotiek "starou" a jediná pridaná hodnota je práve tá "technika", "fotka" sa niekam vytratila."
No, závěrem, citlivým jedincům zde z fóra, se tedy omlouvám, ačkoliv je to hlavně ze slušnosti, sám to arogantní etc. necítím.
Co je ale podstatnější, co chci napsat pro ty, kteří se zajímali o to, jak jsem pokročil. Takže jsem konečně sehnal firmu, co prodává a stříbří destičky potřebné pro daguerrotypie. Tedy zatím mám rtuť, nejdůležitější ingredienci. Krystalický jód a destičky. Pokud vše bude rychlé, v pondělí bych měl dostat podrobný návod na fotoaparát a vzápětí by ho měla firma stavět. Takže chybí vývojnice, různá leštidla a jodizér (jak vývojnice tak jodízér jsou poměrně jednoduché konstrukce.) Takže se to blíží, než poprvé zaplesám (byť nad nepříliš zázračným výtvorem.
ALE, jakmile bude fotoaparát hotový, chtěl bych vyzkoušet i Niepcetypii. Tedy zcela první fotografický systém, předbíhající asi o deset let Daguerra. Ovšem potřebuji živici, tedy jemný asfalt, který naředím levandulovým olejem. Pak natřít desku, nechat pár hodin fotoaparát namířený na objekt a následně desku polít olejem. Nevím ale, kde sehnat takový asfalt, který využíval. Máte někdo představu?