To, na co se ptáte, je zpracováno v mnohastránkových publikacích. Nemyslím to špatně, ale je to jako otázka: Mám při jízdě na kole zatáčet více doprava či doleva?
1. Jaký blesk máte na mysli?
2. Jaký fotoaparát máte na mysli?
3. Čeho chcete při fotografování s bleskem dosáhnout?
Nejstarší blesky prostě (po sepnutí kamerou při expozici) vyslaly definovaný záblesk a fotograf se musel podle výkonu blesku, vzdálenosti objektu, jeho odrazivosti, citlivosti filmu, použité clony a času na kameře "sladit" tyto skutečnosti, aby záblesk fotografovaný objekt "nepřesvítil" nebo naopak a expoziční hodnoty nastavit tak, aby měl nasvícený nejenom "hlavní objekt", ale i pozadí a popředí - měl-li to v úmyslu fotografovat. (Navíc - fotoaparát ani jednoduchý blesk neví, co Vy považujete za "hlavní objekt".)
U novějších blesků je již dal výkon regulovat (např. 1/2, 1/4, 1/8 nejsilnějšího záblesku atd.).
Ještě novější blesky měly (a mají) čidlo, které si změří vzdálenost a odrazivost vyslaného blesku a podle nastavených ostatních hodnot a citlivosti filmu "utne" záblesk v okamžiku, kdy automatika usoudí, že objekt bude nasvícen "na střední šedou" (jenže - blesk neví, zda Vy chcete střední šedou...!).
Modernější blesky spolupracující s fotoaparátem (který na to musí být konstruován!) vyšlou záblesk (event. ještě "předzáblesk") a prostřednictvím kamery změří od objektu odražené světlo, které prochází objektivem do těla kamery a dopadá na film, resp. na čidlo-čidla. Podle nastavených hodnot ukonči expozici v okamžiku, kdy "je to ideální".
U moderních blesků se dá korigovat síla (resp. délka) záblesku a také, zda má být vyslán v okamžiku, kdy se závěrka akorát otevřela, nebo po celou dobu, když je závěrka otevřená, nebo až v okamžiku, kdy se zavírá (mluvím o štěrbinových závěrkách) a samozřejmě musí sladit délku výboje s otevřením závěrky tak, aby "se neminuly".
Korekce kamerou je také možná, ovšem pouze u kamer, které s blesky ("systémovými") spolupracují. Pak se dá čarovat kde co: "nedosvítit", "přisvítit", "přesvítit", fotografovat přímým světlem blesku, odraženým světlem...
I když netoužíte zvládnout bleskové světlo úplně, je nutné, abyste k tomu něco (alespoň základy) nastudoval, jinak se budete trápit.
Přeji dobré počteníčko - já to zkouším již 35 let, kdy jsem si připašoval ze SSSR první blesk, který mě málem zabil !