Stříbrokaz, on 11 Jun 2022 - 11:22, said:
Už jsem na křemenné sklo koukal, ale cena mě odradila. Radši si koupim krabici filmů na zkažení. 
Na knížku kouknu, už se těším na luštění názvů kytek. No snad pak nepůjdu vykrást botanickou zahradu 
Akvarelový papír zkusím, koukám, že to je taky slušná věda.
Díky!
Já to netónuju, mně se modrá líbí. Co jsem pročítal tu knihu, tak někdy bývá problém se stálostí dosaženého odstínu.
Papír trochu věda je, ale ne moc. Aby to vydrželo vodní procedůry, je lepší používat ty akvarelové papíry. Ale ty nejlevnější v bloku nejsou moc dobré. Gramáž vhodná nejmíň 200, ideální 300. Pokud chceš detaily, pak jen hladký povrch, nejlíp hotpress. Kvalitní papír už je ale dost drahej. Ty papíry ze Štetí jsou v pohodě, dříve se ta firma jmenovala Neograph, teď lze nabídku nalézt na stránkách firmy Eribo, řekl bych, ale je to nějaké zamotané.
Zajímavou alternativou jsou fotografické papíry - buď ustálit nevyvolaný a natřít stranu s želatinou (není ovšem snadné dosáhnout rovnoměrnosti, na druhou stranu se dá dosáhnout zajímavého efektu, časem přiložím obrázek; je pak ale komplikovanější vypírání - světla jsou nažloutlá; vzhledem k hladkosti ale nepřekonatelný detail), nebo používat zkažené papíry z druhé strany (to jsem ale nezkoušel a nejsem si úplně jist, jestli to nebude dělat neplechu, snad by nemuselo).
Vrchní sklo je též nutností, pokud chceš detail, bez něj není kontakt s papírem dostačující. Nejlíp je mít kopírovací rámeček, provizórium je rovný podklad (třeba druhá tabulka skla) a pružinové truhlářské svorky.
Štětec používají někteří špičatý molitanový, to je nejlevnější volba, nezkoušel jsem, prý v pohodě. Obecně se doporučuje hake, to je tak tři kila za kus. Nemělo by to mít štětiny zasazené v kovu, ale někdo na netu psal, že léta používá normální štětec. Od čeho odrazuju je tohle:
https://www.malirske...-Blender-L790-6
Z toho lezou chlupy, jen se toho člověk dotkne. Leda to nejdřív zalejt lepidlem.
Též doporučuju koupit kilo kyseliny citrónové. Pokud máš i jen trochu zásaditou vodu, obrázek ti sleze, nebo se přinejmenším zeslabí. A i kdyby ne, dává to v okyselené koupeli šťavnatější obraz.