Casto sa to nepozna
Teda takto: ked je nieco zle, spravidla to vidno na dne skladovacej nadoby. Alebo podla asfaltovej farby. Casto aj podla zapachu. Ak ale na prvy pohlad nic podozrive vidiet nie je, neznamena to, ze vyvojka je vporiadku ...
Existuje ale jedinecny nastroj na zistovanie, ako vlastne na tom ta vyvojka je. Vola sa to Monitoring, vykonava sa pomocou tzv. Contorl Strips a denzitometra. Control Strips su preexponavane pasiky filmu (u Kodaku je to myslim T-Max 100), kotre sa vyvolaju v predmetnej vyvojke a denzitometrom sa porovna s takym, ktory vyvolal Kodak. Je tam niekolko roznych policok, ktore vlastne postihuju vsetky parametre spravneho vyvolania: D-Min, LD, HD a D-Max. Ked sa odcita hodnota LD od HD, ziska sa vlastne strmost, D-Min je hodnota tesne nad zavojom, D-Max je vlastne samo o sebe zrejme. A teraz sa tieto hodnoty zanesu do grafu (presnejsie sa do grafu zanesu rozdiely medzi spravne vyvolanym pasikom a tym, ktory sme vyvolali sami) a ked sa taketo nieco robi pravidelne, da sa vypozorovat nejaky trend. Pozor, dochadza k vzdusnej oxidacii, pretoze rastie D-Min a Strmost i D-Max klesa. Alebo - klesaju vsetky hodnoty naraz, dochadza k podregenarcii systemu.
Pekne, ze? Sada kontrolnych pasikov stoji niekde okolo 100USD a je ich tam myslim 50. Denzitometer moze stat do 5 000USD, zalezi na automatizacii. No a softver, ktory zlahka celu situaciu vyhodnoti a navrhne riesenie, tak to neviem, ale myslim, ze sa tam plati mesacny pausal.
Tak ma napada, ze ked clovek robi a pravidelne vyvolava filmy, vie si najst sposob, ako dosahovat konstantne vysledky. Negativna vyvojka sice stoji nejaky paniaz, ale je zdaleka ta najlacnejsia vec. Tak ked mam nejake podozrenie, vylejem a zarobim novu ... Alebo si rovno navazim. Vyvolat jeden skusobny film pred vyvolavanim sady filmov, na ktory som nafotil vybuch raketoplanu je len samozrejmostou. Vsak nemusim na skusku obetovat cely film.
Vsetko je to len otazkou priorit. Tri-X stoji 7,50€, snimky mojho psa ako morzuje kukuricu na poli stoji milion € a mam si toto nechat skazit vyvojkou, ktorej cena je kolko?
Doplnam:
Koho problematika zaujala, jedinecny zdroj informacii je tzv. Z-manual, konkretne Z-133, k precitaniu tu:
http://imaging.kodak...mistry/z133.pdf