Jen poprosím přesunout debatu do vlákna Sekoniců, je to trošku jiná liga než Leningrad 6.
Jinak dnes jsem ten expozimetr zkalibroval a k mému překvapení docela přesně. Kdyby se do toho chtěl někdo pouštět.
1 - Vydlabal jsem článek PX625A/LR9 a do něj vložil ZA675/PR44, což mi dovolilo použít 1,4V s konstatním vybíjecím napětím. Originální měl 1,35V.
2 - Protože jsem to včera rozešteloval na ultimo, nastavil jsem všechny trimry na střed.
3 - Následnými pokusy jsem zjistil, že R1 nastavuje citlivost, R2 nastavuje sklon křivky a R3 je pouze pro nastavení měření článku do červeného pole.
4 - Našel jsem si dvě osvětlené plochy zhruba ve čtvrtinách nižšího rozsahu a pak postupný laděním R1 a R2 si doladil Ev k ISO a pro f5,6 k potřebným časům. U R2 jsem moc logiku nenašel, prostě jsem to zkoušel, až mi to sedělo. U R1 je po směru hodinových ručiček vyšší citlivost.
5 - Nakonec jsem pomocí R3 donastavil indikátor baterie.
Provedl jsem ověření i na vyšší rozsah a měření sedí. Snad jen u nižšího rozsahu se nedostanu nad 10Ev, kdy maximum je 11Ev, po přepnutí na vyšší rozsah to začíná na 10Ev a výsledky jsou v pořádku. Ale třeba 9,5Ev je v pořádku. Jen na toto je potřeba myslet, když se člověk dostane na konec. Měření v různých bodech seděla do +- 0,5Ev vůči D90.
Po včerejším fiasku a zklamání jsem dnes nadšen z úspěchu i na ten pátek 13ho. A zítra se vrhnu na Weimar, musím se už věnovat dnes ženě .