Ja som síce ešte pinhole kameru neskúšal, /vlastne skúsil som zlepiť Dirkona Z ABC-čka, ale to ešte v pôvodnom vydaní niekedy v roku 1982?, ale film v ňom nikdy nebol, takže to nerátam/, ale po skúsenosti s kamerou obskurou by som sa pozeral nie na matnicu, ale na projekčnú plochu, priamo na tú plochu, kde bude film, tzn. do vnútra foťáku smerom niekde od dierky. Raz sme s dcérou vyrobili kameru obskuru priamo z jej detskej izby. Okno som zatemnil dvakrát zloženou poľnohospodárskou čiernou fóliou a urobil do nej otvor na hrubo, ktorý som potom vyložil kúskom kartónu, do ktorého som raznicou vyrazil dierku cca 4mm. Izba je otočená západným smerom, takže sme podvečer mali krásne obrázky západu slnka so siluetou mesta. V tej izbe sa na to dalo celkom pekne pozerať, premietalo sa na opačnú stenu izby. Bolo však treba chvíľku počkať, kým si oči zvykli na slabé svetlo. Zorný uhol bol prakticky 180 st. , lebo obraz bol aj na bočných stenách na podlahe aj strope. Je mi jasné, že v tej pinhole je dierka jak špendlík, takže aj toho svetla je tam poskromne. Prakticky je tam tak málo svetla, že by to okom bolo nepozorovateľné aj keby som bol tak maličký, že by som sa do tej pinholy zmestil.