Zdravím,
Již delší dobu se zajímám o natáčení (a také to tak trochu studuji). Mám za sebou několik (ať už narativních, nebo dokumentárních) projektů, ale vše na digitál. S digitálem už zvládnu poměrně koukatelné věci. jediná oblast, ve které se stýkám s filmem je fotografie a to jen rekreačně.
Teď plánuji první větší projekt. Natočit krátký film v rozsahu od 10 do 25 minut s pořádným štábem (zvukař, osvětlovač, klapka, herci, kteří studují herectví + divadelníci, vlastní složená hudba od studentů z konzerv atp.) a rozpočtem lehce přes 20 tisíc (pouze za technické věci, štáb bude plný dobrovolníků skrze známosti).
No a dnes mě napadlo, že bych svůj první projekt takového rozsahu (vím, je to těžký low budget, ale pro studenta je i těch směšných 20 tisíc hodně) mohl natočit na film. Problém ovšem je, že nevím kde začít a zda-li je to vůbec proveditelné.
Takže k jádru pudla:
Má vůbec cenu nad tím uvažovat? Co všechno budu potřebovat pro natáčení na film? Jakou bych mohl zvolit kameru, aby mně to nesežralo celý rozpočet,? Jaké nakoupit filmy a kolik metrů budu na krátkometrážní snímek cca potřebovat? Kolik stojí skenování? Stříhat bych chtěl v digitální střižně, na ruční se necítím - je finančně nevýhodné nechat si naskenovat celý (nesestříhaný) film? Na kolik by to vyšlo? A co vyvolávání? Zkrátka a dobře vešel bych se s nákupem kamery, nákupem filmu, zpracováním filmu a oskenováním filmu pro snímek o délce 10-25 minut do 20 tisíc?
Je to vůbec proveditelné?
Klidně se odkazujte i na literaturu. Projekt je zatím ve fázi příprav, psaní scénáře a sestavování štábu. Než udělám storyboard, najdu lokace a vymyslím technický scénář a všechno zorganizuji, bude zhruba srpen (teprve tehdy se začne opravdu natáčet), takže času na proniknutí do dané problematiky je dost. Než do ní ale začnu pronikat, rád bych věděl, jestli to není nesmysl. Jestli to není příliš drahé a náročné. Jestli se na to nemám vykašlat a sáhnout opět po digitálních kamerách, s nimiž mám zkušenosti a jejichž provoz nestojí téměř nic.
Děkuji za jakékoliv rady. Píši asi trochu chaoticky, takže pokud budete cítit, že bych se měl k danému tématu zeptat i na něco jiného, rád uvítám i odpovědi na nepodané otázky.
A omlouvám se za tak dlouhý topic.
S přáním příjemného dne,
Karel.