MG filtry Ilford pod objektiv mám též. Odzkoušeno: na větších formátech už je vidět zhoršení kresby oproti nezařazení těchto filtrů do cesty mezi objektiv a papír. Na malých formátech mi ten držák pod objektivem překážel při zaostřování (málo místa pro lupu), drbal jsem do něj čelem. Takže jakés takés riziko rozhození zaostření tam vidím.
Dále: MG a barevné hlavy fungují na principu rozptýleného světla, na rozdíl od kondenzorového zvětšováku. V tom je rozdíl podstatný, já osobně v tomto vidím to nejtěžší závaží na misce vah, pokud se člověk bude rozhodovat, jaký zvětšovák či jakou hlavu na zvětšováku.
KIM odpověděl na tvou jednoduchou otázku, v čem jsou výhody MG (či barevné) hlavy oproti zásuvným filtrům. Já k tomu dodám jen: pohodlí, rychlost a přesnost při práci.
Samozřejmě, pokud někomu více vyhovuje to či to, záleží pouze na něm samotném, na jeho chuti a zvyku. Já jsem před 10 lety též nedůvěřoval barevné hlavě (a MG papírům), když jsem byl předtím mnoho let zvyklý na kondenzor a pevné gradace papírů. Ta vžitá nedůvěra byla silně nabourána v okamžiku, kdy jsem poprvé s dobrým zvětšovákem s barevnou hlavou a špičkovým objektivem absolvoval celonoční seanci v temné komoře a druhý den jsem si zvětšeniny porovnal s tím, co mi z TK s magnifaxem a anaretem vylezlo 20 let předtím. Podobnou nedůvěru jsem měl kdys k autům s automatickou převodovkou a dieslovým motorem.