To co považuju za skoro tři roky hledání za alespoň trochu zdařilé jsou fotografie 30x30cm z Flexarety Kodak Ektar. Dají se filtrovat celkem intuitivně. Ale třeba Fuji 160 už zase ne, jelo to do zelených a tvrdých tónů. Mám stovky a stovky pokusů ze všech možných negativů, foťáků.. Prvotní impuls dělat barvu byl, že jsem chtěl po letech udělat z negativů fotky, ale v ANALOGOVÉM FOTOLABU! Což jsem po pár hodinách pátrání z hrůzou zjistil, že to nuly a jedničky už totálně zlikvidovaly! Kdyby mě to napadlo, že tyto fenomenální analogový mašiny budou sloužit jen pár roků, přisám, že bych si koupil jednu domů. Ale nenapadlo mě to, polovička by zřejmě řádila a pak jsem technický trotl, takže by mě to nakonec sloužilo asi jen jako megatěžítko. Jenže když prohlížím ty skvosty z těch analog mašin, jasně vidím, že to nejlepší už tu bylo. A to byla sériovka fotky za hodinu. Dodnes svítí barvami, kontrastem, ať byl negativ jakýkoli, z obyč, plasťáčku turistického, pořád to mělo absolutní hodnotu. Dnes sken nasvícený na papír je hnusný, nechutný a bezcenný. Co mě na analog fotkách z let 1995-2002 fascinuje, je ta dokonalá bílá, fotografie sama o sobě vyzařuje čisté světlo, všechny barvy jsou perfektně oddělené, žádný závoj, pokud tedy nebyl negativ chybně třeba podexponován, ale ani v tomto případě se nejednalo o závoj, ale o skutečné krytí negativu s podexponovaným snímkem. I to bylo krásný. Nevím proč, co je to za to strašné tajemství, že analogový stroj to uměl a já ne... Ať se v komoře třeba stavím na hlavu, a to už roky, takovou fotografii neudělám. Ne že bych tam neměl barvy, ale vždy je bílá závojovaná do jednoho odstínu. Buď převažuje zelená, červená , žlutá.. a nevím co dál. Tož tak, jsem se rozepsal.. Dávám sem zde čtverce z té Flexarety a pak kinofotky právě z analog. fotolabu. No comment.
Přiložený soubor (y)
-
t1.JPG 70,27K
3 Počet stažení
-
t2.JPG 170,37K
2 Počet stažení
-
t3.JPG 98,29K
2 Počet stažení
-
t4.JPG 357,36K