Obávám se, že ani za 5 let se nezmění poměr " diletantních rutinovačů ". S postupem tabletomobilo mánie a facebukováním všeho co jde nacvakat i cestou na záchod, se pojem fotografie a fotograf stává něčím abstraktním nebo slovem okrajovým.
Ke všemu v dnešním přetechnizovaném pixelo světě, se navíc z rádoby fotografů, i těch odborně a profesně studovaných, stávají pozéři, kteří tento kdysi krásný svět fotografie ještě více pokrucují a tím toto prostředí pro širší veřejnost ještě více zprofanují.
V každém větším městě jste si určitě všimli inzerátů a nabídek na " fotografické wokrshopy" , povětšinou digitální, ale občas i klasické fotografie, které za peníze v dnešní době pořádá kde kdo. Jeden takový jsem kdysi navštívil s vidinou zdokonalení se v technikách fotografie, ale po sobotním dopoledni jsem se rozhodl, že odpoledne se tam už neukážu a peníze vložené do kurzu oželím.
Systém prezentace samotné člověkem, který si půl roku předtím založil Umělecký fotografický ateliér, mi přišel takový " já jsem mistr fotograf, umělec a vy si poslechněte jak já bych na vašem místě fotil, kdybych byl stejný nimand jako jste vy a můžete být rádi, že jste se seznámili s odborníkem mých kvalit, který vás provede světem umělecké fotografie".
Základy klasiky čb fota se přešly během cca hodiny, nastoupila digitální technika " která je v dnešní době jedině ta pravá ( opravdu se dále o retro fotografii bavit nebudeme)
a základem umělecké fotografie je dobrá foto technika a software, které si vše můžete pronajmout v našem ateliéru".
Nevím kolik posluchačů toho kurzu odešlo s hrdostí, že mají před sebou zářnou dráhu k fotografickému umění a kolik se jich přihlásilo rovnou na uměleckofotografickou školu. Byla tam spousta lidí, kteří si přinesli svou digizrcadlovku a doufali, že jim tam vysvětlí jak se používají čudlíky pro ostření, který z nespočetných programů vybrat a jak nafotit uměleckou fotografii se kterou se pak mohou pochlubit známým.
Asi bych odcházel zmaten tempem a chaotickým výkladem, který odpovídal tomu, že během 3 hodin se probere teorie, odejdeme ven něco nafotit a odpoledne se sejdeme na další dvě hodiny a naučíme se ve fotoshopu, jak ze svých fotek udělat díla, o které se budou světové galerie prát ( jo abych nezopoměl, kdo bude chtít za své foto nějaké peníze, může si je vydělat vložením do naší internetové fotobanky a my vám budeme spravovat portfolio) a teď si v krátkosti prohlédneme samotný fotoateliér, který si můžete později pronajímat pro pokročilejší práci, ceník máte v brožuře kterou jste dostali na zahájení workshopu.
Trochu jsem se rozkecal, až mně z toho bolí ruce ...
Ale zpět k tématu.
Pojem profesionální fotograf a vůbec profese jakou ji známe z dřívějška, nebude v současnosti pro většinu veřejnosti zhola ničím. Fotit přece umíme všichni, na co jsou mobily apod...
V úzké skupině společnosti, která buďto fotí stejně jako členové tohoto fóra, nebo navštěvovala a navštěvuje umělecké galerie, divadla a vernisáže a má "uměleckého ducha", bude tato profese i nadále ceněna za svůj neotřelý přínos, kterým se kupříkladu vyjadřuje k současnému dění svým pojetím fotografie.
Pořád je spousta malých výstav ale i galerií s tématickými zaměřeními, kde se potkávají staří fotografičtí mistři s novou generací fotografů, cestovatelů a dalších , keří chtějí ukázat na těch černobílých nebo barevných papírech a plachtách, jak si představují to co vidí a někde bokem čekají, co tomu řeknou diváci, kteří si zrovna jejich dílka prohlížejí.
Možná že se zableskne na lepší časy, je dost lidí v mém okolí, kteří čas od času přijdou, jestli bych jim neprodal jeden kinofilm, protože si chtějí zase vyzkoušet jak před léty fotili Pentaxem, který při úklidu našli ve skříni.
Konec konců i v Litovli se opět ve velkém vyrábějí klasické gramofony, které se vyvážejí do celého světa a výrobci opět lisují vinylové gramodesky ...