Zdravím temnokomorníky,
rád bych se zeptal a zjistil jaký máte oblíbený formát fotografie a finální zpracování. Po debatě s jedním fotografickým bardem padl výraz "mistrovská zvětšenina". V zásadě je to přesně postup, resp. výsledná fotografie, ve které já osobně vidím svůj cíl.
Pán mi popsal ve stručnosti postup takto:
Rámeček např. na kino ještě vypiluje o cca 0,2 mm na každé straně a nazvětšuje celý formát políčka bez ořezu, tady se většina shodne určitě na tom, že dobrý fotograf nemá potřebu výřezů a rád prezentuje svůj výtvor naplno:)
A co se týče formátu: tak např. nazvětšovat snímek na formát 13x18, ovšem na papír 18x24 s většími bílými okraji a ještě větším dole pod snímkem, pro případné věnování. Závěrem ještě celý snímek (snímek, nikoli papír) lemovat černou tenkou linkou pro zdůraznění, že se opravdu jedná o plný formát bez ořezu a ruční práci. Linku dělá standardní expozicí.
Mně celý postup velmi zaujal, protože jak pán popisoval, je to výstavní model fotografie, resp. zvětšeniny a v mých očích, když jsem se pustil do temnokomornictví, to byl přesně ten výsledek, kterého bych chtěl dosáhnout.
Tedy závěrem, jak Vy děláte své "mistrovské zvětšeniny?"