protože se na mou hlášku o projektech skoro nikdo neozval, zkusil bych ukázat, jak si to představuji. navíc nemám furt hotovo, i když to bude hodně retrospektivní....
co mi přinutilo stavět středoformátového dřeváka? začal jsem fotit rolleiflexem automat. úžasnej stroj, mám ho hrozně rád, dal mi ho děda, který ho dostal k maturitě. jenže jsem krajinář a má potřeba širokého skla byla značná. jenže tady, na temné komoře, byla tehdá vf nálada, všichni si tu kupovali tachihary a mně, chudýmu studentovi, se pouze sbíhaly sliny. ale občas tu někdo něco postavil a já přišel na to, že by bylo fajn si něco hezkýho spíchnout. jenže, tuším že pavel_p tehdá pronesl, že na malý matnici jsou pohyby k ničemu, neb je prd vidět, a já tenkrát chtěl 6x6, tak jsem od stavby opustil a zanedlohou jsem si musel dát pohov i od focení... před 4 lety přišla zas příhodná doba k focení a já zas narazil na limity malého úhlu základního objektivu u rolleie. zanedlouho se u mě objevil balík z anglie - mamča rb67. mamča je úžasná. ostření měchem nemá chybu, jenže 50mm je moc málo široký na 6x7 a navíc nepoužitelnost toho skla, pro mě zdaleka nejpoužívanějšího, se sluncem v záběru, mě donutila k dalšímu přemýšlení nad technickou kamerou. došel jsem k tomu, že mi chybí i rise/fall, tilt a swing. a tak jsem začal oprašovat myšlenku o dřevákovi...
kreslit jsem si začal někdy v létě 2013. původní plán byl jasný: musí to vypadat jako ebony (nic hezčího snad pro mě není ) a musí to zvládat mé vysněné sklo - apo-grandagona 35 s rovnou destičkou. nikdy jsem neměl velký formát v ruce, takže jsem se prohrabával hromadou fotek a videí, abych pochopil co je jak konstrukčně řešené. původně jsem chtěl něco jako je sv23, čili klasickou fieldku, ale už v nákresech jsem pochopil, že to bude s grandagonem poměrně obtížně řešitelné...
září 2013: jako první jsem se vrhl na měch. měl jsem nakreslené, jaké rozměry rámečků budou limitní a navíc jsem potřeboval vědět, jak moc kompakní ve výsledku bude. původně jsem chtěl udělat univerzální měch, jako má ebony, chamonix a další, ale protože mi to přišlo celkem složitý, tak jsem se na to vykašlal. poučen ze zdejšího vlákna o výrobě měchu jsem použil zdejší klasiku - plátna mondial a anglické, žebra z čtvrtky. měch měl 56 žeber, jedno žebro 6mm, mezery 2mm, lepeno dispercolem d2. měch byl neskutečně tuhý a slovo kompaktní mu bylo značně vzdálené - při stlačení měl 9cm... absolutně nepoužitelná věc. v tu chvíli mi došlo, že nejen že bude třeba najít jiná plátna a použít lepidlo ve spreji, které by mělo (a je) podstatně lepší jak d2 na měch, ale i že se mohu rozloučit se skládací konstrukcí a nezbývá, než přivítat non-folding konstrukci. zpátky k malování došel jsem k tomu, že by to chtělo konstrukci, jako má ebony 45su, čili 4x výtah, abych dohnal jinak relativně malý výtah
říjen - prosinec 2013: původně jsem chtěl udělat dřeváka z ořechu. mám sem tam nějakýho truhláře známýho a chtěl jsem je objet, jestli by neměli nějaký kusy, ale kolega v práci mi dal do ruky odřezek z budoucích schodů z jatoby. chvilku jsem si s tím dřevek hrál a byl jsem čím dál víc unešený jeho pevností a tvrdostí... ideální kus dřeva! po rozřezání u truhláře (fakt se mi nechtělo ručně rozřezávat kostku o rozměrech kolem 20x25x35cm) na prkýnka jsem pomalu začal dělat rámeček zadní standarty. jako první jsem došel k druhýmu truhláři, aby mi je projel ještě na malé brusce, aby je srovnal a já je nemusel moc složitě a zdlouhavě srovnávat, ale dřevo nestále pracovalo a nikdy nebylo rovný moc dlouho. první můj poznatek o dřevě - na brusku kašli. zadní rámeček byl poměrně rychle hotový. vnitřní strana je z 8mm jednoho kusu, kraje jsou z 6mm prkýnka. na krajích jsem si poprvé vyzkoušel dělání rohů na pokosnici, ale jak vidno, tohle mi fakt nejde... zadní strana je došmirglována na skle pomocí 1200 šmirglu kvuli rovinnosti. kontrolováno podle vinglu, kdyžtak doladěno někde rukou a následně zas na sklo. tohle musí pěkně sedět! zbytek je vzaný taky na skle, ale to už nemusí být tak dokonalý, jde spíš o estetiku. jen jsem hlídal rozměry, ty sedí na 0,1mm
přední strana. do rámu by zapadal rámeček měchu. zkosení být musí kvuli odleskům, dost to zvětšuje potřebu velikosti kamery
zadní strana. drážka je pro těsnění, aby byla zatěsněná zadní stěna vůči ráměčku. těsnění mám dost, dělal jsem troje záda z rb67
měch jsem přilepil na 3mm silnou překližku slepenou z dýh od kolegy a vzal ji černou barvou. cvaknuto s jedním z nejvíc povedených rohů
následuje nucené přerušení, mám problém s nahráváním dalších obrázků...