Venos, on 27 Feb 2025 - 19:40, said:
ElJetelicek, on 27 Feb 2025 - 11:24, said:
Venos, on 26 Feb 2025 - 20:23, said:
Rád bych oživil téma a vznesl dotaz na Excelku. Doteď jsem fotil a volal Fomu 400@400. Teď bych rád zkusil fotit 400@250 takže bych tomu měl přizpůsobit čas volání. Rad bych řekl že se jedná o pull, ale podle jiných diskuzi vlastně ani tak moc ne. Doteď jsem volal 1+0 a 7 min. A teď když chci na 250 a mít ostrý obraz tak jak ten proces upravit?
Ostrost obrazu se nezmění. Nemáš na mysli kontrast? Pokud přidáš na expozici - budeš mít víc ve stínech - a následně zkrátíš vyvolání - světla neutečou, nebudou tolik provolaná = kontrast se sníží. Záleží, čeho konkrétně to změnou chceš dosáhnout, resp. který výsledek je pro tebe "lepší".
Abych řekl pravdu nevím úplně přesně čeho tím dosáhnu, chtěl jsem to zkusit fotit na těch cca 250 protože zkušenější kolegové již několikrát psali, že prostě foma 400 nemá tu citlivost takovou, ale spíše 250-320. Doteď jsem fotil na 400 a s výsledky jsem byl jakž takž spokojený. Čekal bych od hodnoty @250 něco jako menší zrno a více ostrý obraz, protože mi to doteď prislo to zrno takové rozmazané.
S kontrastem problém nemám, ten už umím celkem pořešit.
Jak píše koleha výše, to s ostrostí nemá co do činění. Jemnější zrno snad hypoteticky. Podle čeho porovnáváš, že zrno je takové rozmazané? Větší ředění(ale tím pádem jednorázové použití vývojky a prodloužené volání!) ti může dát trochu ostřejší zrno(není pak taková koncentrace siřičitanu) a trochu více detailů ve stínech. Takže např. 1+1.
Jak to zvětšuješ? Respektive jaké je zvětšení, jaký objektiv? V jakém stavu? Používáš zaostřovací lupu? Když jsem byl v úplných začátcích, lupu jsem neměl a ostření od oka nebylo vždy přesné. Je mnoho faktorů, které ovlivňují celkovou ostrost zvětšeniny.
Jinak já teda osobně jsem na Fomapan 400 v kinofilmu používal Atomal/Fotomal/A49 ve stocku. Tahle vývojka mi dávala hezké, jemnozrnné výsledky. Pokud stojíš o ostré zrno, tak Rodinal. Ale já teda bych ho u tohoto filmu použil až od formátu 9x12.
Ale být tebou, tak se držím té kombinace, co už jedeš a vyladím celý proces a až pak začnu s experimentováním s jinými vývojkami. Nedělej zbytečně klasickou začátečnickou chybu, že hledáš chybu ve vývojce, filmu, atd., když je pravděpodobně v nevyladěném procesu. Jinak se z tom budeš motat léta. Vím, o čem mluvím.