Pentaxista, on 17 Oct 2018 - 05:11, said:
Každých 30 sekund překlopit 5x v průběhu pěti sekund.
Ano, je to skoro šejkrování. Je to daleko intenzívnější, než normálně překlápím. Hrabal jsem se v literatuře a - kupodivu - to má jakési teoretické vysvetlení. Netvrdím, že to tak budu dělat furt, ale na těch několika filmech to dalo velmi hezký výsledek.
Musím potvrdit, perfektní.
Občas jsem přemýšlel proč podobnou kinetiku doporučuje Kodak, ale nehodlal jsem měnit co jsem měl zajeté. Ale až Vy jste mě nahlodal, že jsem se rozhodl to vyzkoušet.
pokus 1. .....expozice stanovena dle Pentaxího spotu a šedé tabulky, pro jistotu proměřeno i Sekonikem. Nejhlubší stíny mě vycházeli na -3, světla co mě zajímala +3 1/3. Rolleiflex s Fp4 na 125. Svitek jsem nafotil -1, N, +1, rozstřihl a vyvolal. Jednu polovinu tím vaším ,,recepisem" D-76 stock 20°C 7minut (30/5x30) a druhou polovinu tak jak jsem zvyklí D-76 stock 20°C 8minut (30/2x60).
Ilford multigrade IV RC lesk 24x30, MG hlava Durst s filtrací 2.5, APO Rodagon-N 105 na f/8, Dektol 1+2 4 minuty (2 m. nepřetržitě a 2 m. bez pohybu).
Polovinu vyvolanou novým postupem jsem svítil 20s. stíny vyšli pěkně, zájmové světla na papíře také.
Druhou polovinu filmu volanou dle mého standartu: stíny o něco více utopené (aby vypadali stejně jak u prvního volání tak jsem musel svítit na stejné filtraci o 1 os.č. méně, ale zdaleka nedosahovali takové ,,šťavnatosti” ani při filtraci vyšší), středy méně kontrastní a světla +/- stejná.
pokus 2. ...vyrazil jsem tedy do terénu. Pozdní ,,kalné” odpoledne, u řeky rozdíl mezi stíny a tím co se dalo považovat za světla max 4-5 clon. AP67 + 90/2.8, dva svitky Fp4 na 125. A tentokrát již můj oblíbený ,,mírně jetý” stock D-76 o 20% času více na nahonění kontrastu. A výsledek je v porovnání na co jsem zvyklí při stejné kombinaci opravdu famózní.