Pan kolega Poet, prepacte mi, ze zacinam tym, ze vytykam Vam, ze ste nepisali spravne meno tohoto nadherneho procesu: mokry kolodiovy proces - aky je roziel medzi koloidom a kolodiom urcite aj sami viete a nemusim to vysvetlovat. Dalej Vam chcem odporucat do pozornosti, ze vlakno pre tento proces uz existuje http://www.temnakomo...lodiovy-proces/ takze, zalozit nove vlakno pre tu istu problematiku nie je potrebne.
K Vasej otazke: kolodium bez jodizovania, takze surove kolodium pri vhodnom skladovani /hlavne dobre zatvorena flasa/ vydrzi bez podstatnych zmien aj roky. Namiesane kolodium vydrzi podla toho, ci ake soli boli pouzite: ked pouzivame draselne a amonne,tak zivotnost maju dost obmedzene - po cca 3 tyzdnov po namiesani je uz pozorovat zmenu fotografickych ci aj nefotografickych vlastnosti: citlivosti, kontrastu, farby, hustoty... ale hranica pouzivania je len par mesiacov. Ked pouzivame kademnate soli, tak tie vlastnosti su ovela dlhsie stale. Napr. formula Lea 3, kde pouzivame len kademnate soli /CdBr2 a CdI2/ ma velmi dlhu zivotnost - pouzivam take kolodium, ktore mam skoro 2 roky a vyzera a funguje bez zmeny.
Vas problem aj podla mna suvisi bud starym alebo kontaminovanym kolodiom. S tymto javom vo vlastnej praxi som stretol vtedy, ked stare kolodium som snazil regenerovat s acetonom. Odporucam Vam: dusicnan stireborny dokonale prefiltrovat od zbytkov kolodia a pouzit novo namiesane kolodium z cerstvych surovin, dalej dodrzat cistotu /pouzivat zvalst nastroje a nadoby pre vsetky chemikalie, aj na ich cistenie pouzivat destilovanu vodu, okrem kolodia pravidelne filtrovat a udrziavat roztoky... - /.
V pripade otazok radi Vam pomozeme, ked aj sami vieme... lebo ten proces je hotova bazina.... kludne napiste. Prajem Vam vela uspechov.