navíc se rodinal už mnohý rok nevyrábí, jen napodobeniny, tak jsi z toho venku!
Dovolím si nesúhlasiť, APH R09 je podľa pôvodnej receptúry, ktorú používal ORWO. Jediná zmena by mala byť zmena koncentrácie aby prispôsobili časy koncentrácie dnešnému rodinalu.
Nesuhasit ti je dovolene.
Myslis povodnu recepturu z 19. storocia? Ta mala diel "A" a "B". Neskor sa menili pri vyvolavaci vsetky mozne druhy zasad, uplne nejrozkosnejsi je uhlicitan, ktory potom v kyslom prerusovaci vyvija plyn za burliveho vzniku kraterov v emulzii. Alebo hydroxid, ktory zmeou pH retikuluje zeletinu ...
Takze R09 je napodobenina Rodinalu sama o sebe a poriadok sa nepodari urobit ani po tom, co Adox zaviedol svoj Adox APH09, pretoze iba znovuuviedol ORWO R09 (za co im vdaka).
Sam pozuzivam Adox a vyvolavacie casy funguju +/- okolo odporucanych casov. Vyhoda je, ze ked si clovek obstara "nejaku", tak mu vydrzi tak dlho, ze si ju moze skalibrovat.
Tato vyvojka, zial, najlepsie funguje iba s dvoma filmami, ktore sa uz dlhsiu dobu nevyrabaju. Agfapan 400 a Agfapan 100. Vysledky boli lepsie, ako cokolvek ine na svete.
V sucasnosti sa R09 sa bez upravy nehodi na ziaden kinofilm (snad FP4?), mozno nejaka ina 100-ka, pre 400-ky skoro vobec, pokial clovek zrno nepouziva ako vyrazovy prostriedok. Upravou sa mysli pridanie 5-10g/l Na2SO3 do nariedeneho pracovneho roztoku tesne pred pouziti. Siricitan je vsak latka, ktorej kvalita sa meni od mnohych faktorov a pre zacinajuceho laboranta tazko zvladnutelna. Osobne som nikdy neskusal, som uchylak a zrno milujem.
Urcite sa R09 hodi pre spracovanie akychkolvek filmov SF. Vyhodou je samozrejme prerusovanie vodou a neutralny ustalovac. Toto uz vyskusane mam a funguje to dobre.
R09 je dobra vyvojka, nie je vsak vsemocna.
------------------
Este na doplnenie:
Adox zacal ponukat Adonal, co je Rodinal podla poslednej receptury Agfa z roku 2004. To je len pre pochybujucich ...
Dnes som si dal dva paraleny. Cely ten plast tabletiek a nejky praci prasok k tomu je tiez vlastne Rodinal
Tento příspěvek byl upraven od keko: 24 January 2016 - 21:01:03