Už jsem to na TK před lety asi psal, takže kdo to četl, prosím, promiňte mi, že se opakuji - snad mi to vzhledem k mému věku a pomalu se připlíživší stařecké demenci odpustíte:
V útlém mládí jsem fotil při toulkách pěšky/stopem vlastní praktikou a půjčenou Moskvou 5 (měl jsem štěstí, byla opečovávaná a nevyklechtaná, standarta objektivu se nerozklepala při cvaknutí závěrky jako u několika jiných, které mi přišly později do ruky). Fotky jsou dodnes zvětšovatelné z obou. Dnes mi to nahrazuje Oly XA a Fujica GW690, která je tak praktická, pohotová a dobrá, že bych se zpět ke sklopce určitě vracet nechtěl. Obé nosím v jedné poněkud prostornější ledvince i s několika filmy. Fakt je, že Moskva či obdobné sklopky ve složeném stavu jsou placky, ovšem než to rozložím, zaostřím, tak obraz je fuč... nemluvě o tom, že pro rychlé focení z ruky to praktické moc není (ale nic není nemožné). I když nemožnost výměnit optiku na GW690 mě nutí k občasnému pošilhávání po M7 a jejich super objektivech, představa ceny mě ovšem vrací vždy k povzdechu a návratu na zem. Jedno nesmím zapomenout - formát negativu v poměru velmi blízkém poměru 2:3 mi ovšem Mamča 7 nedá, když budu chtít z jejího negativu tento formát pozitivu dělat, musím ořezávat - nevyužiji tedy plochu negativu celou, tudíž nevyužiji i max. rozlišovací schopnost objektivu vzhledem k trošku jinému poměru zvětšení (ty rozdíly v rozlišení jsou tak malé, že je mohu s klidem pominout). V poslední době zvětšuji max. na cca 42x60cm, nepozoruji, že by byl obraz degradován neostrostí či vinětací v krajích a rozích (nutno podotknout, že používám v naprosté většině případů ve svitku Ilford HP5+ nebo Tri-X, které ani nemohou využít technické možnosti objektivu Fujinonu EBC 90/3,5, který je (subjektivně, z mého pohledu na fotky) mimochodem plně vyhovující i při plné díře clonové hodnoty 3,5, bez markantních, okem viditelných rozdílů v ostrosti (samozřejmě s hloubkou ostrosti a bokehem je to jinak) v rozsahu clon až do 11). Pravděpodobně, pokud bych používal filmy TMax100, Acros100 nebo méně citlivé filmy s ještě vyšší rozlišovací schopností, a zvětšoval na podstatně větší formáty, mohla by tato úvaha vyznít poněkud jinak, ovšem musel bych vzít v úvahu i limity běžné zvětšovací optiky (obdobně jako kdybych ty negativy nechal skenovat na Nikonu 9000 či super bubnových skenerech a nechal tisknout na velké plochy (což ovšem pro nízkou obsahovou kvalitu mých fotek je úvaha pro mě zbytečná).
Tudíž, ač mám i jiné kamery (a ne úplně blbé) na střední formát (6x6, 6x8 cm), z důvodu pohotovosti, pohodlí, hmotnosti i rozměrů, i z důvodu pohodlí při zvětšování na formát 2:3 dnes vlastně používám už na cca 95% běžného focení na SF jen GW690. Pokud budu opravdu chtít na 6x9 kvalitní širokoúhlý objektiv, tak mi vychází jako nejlepší řešení pořídit si ještě k tomu GSW690 a druhou ledvinku, tím si vyřeším i záložní tělo pro případ poruchy jediného na dlouhé cesty, až na to v penzi bude čas.