Expozimetr bych samozřejmě využíval i jinak. A třeba ten spotmetr už v podvečer/večer přestává fungovat. Dostal jsem tip na Gossen Luna Pro/Profisix, Snad jen kdyby to nebyla taková cihla
Ale to už je na jinou diskusi, pokud je to měření blesků pro běžného smrtelníka zvládnutelné, zkusím to. Stejně používám nejvíce 1 blesk a odrazku.
prva myslienka, ktora mi prisla na rozmum bola asi taka, ze ked neviete, ze ake lampy mate kupit do atelieru, tak este nekupte nic. najdite dobreho majstra, ktory robi v atelieri a ucte sa od neho. druha myslienka bola taka, ze o expozimetroch/ flashmetroch sa tu uz pisalo hodne, treba hladat a citat.
tretia mysleinka si bola taka, ze mozno nemate moznosti, takze velmi strucne Vam napisem co si o tom myslim.
- atelier: Vasa otazka je podobna otazke "ake auto mam kupit?" ... no co chcete fotografovat (aky zaner) a kolko mate peniazi ? ...na zaciatok by som bral zableskove svetla 2x min 400-600 Ws blesk + par difuzny a par odrazny dazdnik + stativy. stale svetla 2x softbox so ziarivkami 4xcca 180W/ 5500K + stativy -- dobry zaklad. este dobra vec je zeriavovy stativ na svietenie z hora. fotograficke pozadie s konstrukciou. klasicke odrazove dosky 1-2 ks. ked mate moznost /prachy/ tak kupujte kvalitne blesky napr. Elinchrom, ked nie tak pozrite na nete ebaj, aliexpress... odpalovanie je detail, riesite bud radiom, kablom, ir,,, - ako chcete, ako Vam vyhovuje.
- expozimeter/ flashmeter: ano so Sekonicom L308 vystacite. ani Sekonic L-758 Vam nemiera presnejsie /len ma spot, a rozne luxusne funkcie/. v sere takisto nefunguje ako L308.
radili Vam velmi dobre: Gossen Profisix/ Mastersix/ Luna Pro/ Lunasix zmeria Vam aj uplnu tmu. Luna Pro F a Luna six F maju aj flashmeter, pre Profisix musite mat pre meranie blesku nastavec. Mastersix ma digi display a vie aj flash. tym merakom su k dispozicii aj rozne nastavce /spot, lab, flex, color, lux, repro, flash, atd./, ale pozor systemy Profisix a Lunasix/ Luna Pro nie su celkom kompatibilne. velkost nerieste. ale vam zalezi aj na farbe?
dokocim tym, cim som zacinal: svietit v atelieri je umenie a veda, ktoru vysvetlovat cez forum je pitomost. treba sa to naucit prakticky. bud od skuseneho fotografa alebo na vlastnych chybach. prajem Vam k tomu vela trpezlivosti, pokory a samozrejme aj uspechov.