Tyhle filtry jsou tak levne, protoze se tam setkava nekolik hned faktoru. Jednak je jejich prumer maly a tudiz plocha vyrazne mensi. Druhak moje filtry z ciny jsou neznackove (sem tam je tam nejaka obskurni znacka napsana, ale nekdy ani to ne). Tretak, pro kinofilm, foceny s objektivem z osmdesatych let plati trochu jine tolerance rozlisovaci schopnosti, nez pro moderni digitalni senzor s dvaceti miliony bodu na polovicni plose, coz je asi nejcastejsi pristroj, vlastneny temi, kteri filtry nakupuji. Jinak, filtry 49mm jsou bezne na kompakty, vyrabi se ve velkem, naopak, tam, kde je velikost ne moc casta, je cena nekolikanasobne vyssi (i u mensich filtru, napriklad 40.5mm je asi trikrat drazsi, nez 49mm).
Tudiz ano, pokud budu dejme tomu provadet specialni analyzu obrazu starych mistru v IR spektru, nebo budu podobnym zpusobem fotit hvezdnou oblohu, budu investovat do filtru hodne. Kdyz fotim amaterske snimky z cest po svete, takovy filtr je zbytecny a plne postaci vyrobek firmy Fotga, 15 euro za kilogram. Kazdy retez je tak silny, jako jeho nejslabsi clanek. Ten objektiv proste pres vsechny svoje kvality nedosahuje takove presnosti, aby ho rozhodil novy, levny filtr.
Mam navic takove podezreni, ze pravdu maji spis ti, kteri prohlasuji, ze mnohdy i ty nejdrazsi znacky jsou vyrobeny stejne, jako tyhle levne noname filtry, jen maji o neco lepsi vystupni kontrolu.
Na dovolene jsem mel Rolleiflex original (s levnejsim typem objektivu) a po celou dobu (s vyjimkou nekolika interierovych fotek) jsem tam mel zluty filtr. Muj filtr je jakasi podivna vec, je na nem napsane akorat "Praha 1929" a uz leta jsou na nem znat. Proti tomu je i levna moderni cina doslova supertechnologie. Fotkam to rozhodne neublizilo, spis naopak. https://www.flickr.c...eposted-public/
Mam hodne nejruznejsich objektivu, na jednom jedinem filtr neni, na zbytku ano. Az na jedinou vyjimku (portretni samyang) mam vsude filtry, kde byla jedinym kriteriem co nejnizsi cena. Ani pri sebepodrobnejsim studiu, dokonce ani po zkoumani naskenovanych snimku, jsem nenasel problem s neostrosti.
Procedura na letisti je legracni. Skotove moc neresili, chvili argumentovali tim, ze tomu rentgen neublizi, ale kdyz jsem rekl, ze TSA tvrdi, ze rentgen neposkodi kinofilmy do 800 asa a ja mam svitky 3200 asa, tak to jenom osmudlali hadrem a nechali hadr ocuchat masinkou. Na Malte byla vetsi sranda. To uz filmy nebyly v originalnim baleni, ale v cernych plastovych a lesklych kovovych trubkach. Chvili na to koukali, ale protoze bylo rano a jeste asi nevstal ten, kdo umel cuchaci masinu zapnout, tak to bez jakekoli kontroly chvili nosili z mista na misto a pak mi to podali. Tucet podezrele vypadajicich trubicek. Cely proces sice zabral mene casu, nez bezna kontrola meho nedavneho spolucestujiciho Mustafy, ktery, jakozto recky obcan, mel pas potisteny neanglickymi pismenky, ovsem moje zkusenost neni moc vypovidajici a je treba se pripravit na vsechno mozne. Muzou zkusit ocuchavat kazdy film zvlast. Ovsem u nizsi citlivosti a u kinofilmu by rentgen skutecne nemohl moc uskodit.