Zdravím, mám takový dotaz na zkušenosti s výše uvedenými AF zrcadlovkami. Našel by se tu někdo, kdo má obě a mohl tak porovnat praktické zkušenosti? Případně, kdo má jen Contaxe, o něm jsem toho moc nenašel. Nyní fotím převážně na Nikkormat FT2 + 50 f 2.0, pak mám ještě Prakticu MTL3 + Pancolar 50 f 1.8 a Flexaretu VI. Mám rád tyhle starý bytelný stroje, ale bohužel zjišťuju, že mám problémy se zaostřováním. Jsem po dvou operacích očí, hodně je namáhám a to asi není moc dobře, tak chci zkusit automatiku. Po delší úvaze jsem vybral tyhle dva kousky a zatím se přikláním k Nikonu (z doby před kinofilmem mám ještě D3100). Moje další úvahy:
Nikon F4 - odolný, snad bezporuchový stroj s asi největší kompatibilitou objektivů od Nikonu. Na druhou stranu proti mému Nikkormatu mi přijde jako docela velká obluda. Když už F4 - doporučili byste Grip? A jak je to s autofokusem, četl jsem, že není nejrychlejší, ale na běžné situace dostačující. Fotím převážně statické věci.
Contax N1 - o dost lehčí než F4, vzhledově se mi taky líbí víc, ale u některých Contaxů jsem četl o poruchovosti, nevím, jak je to konkrétně u N1. A hlavně nevím, jak by to bylo s případnou opravou. Co mě hodně láká jsou skvělá skla od Zeisse, která budou ale zase trochu dražší než u Nikonu, i když asi ne o moc. Nevíte, jak je na tom záklaďák Vario Sonnar T 28-80 f 3.5-5.6? A má Contax lepší autofokus než F4?
Těla cenově vychází docela podobně, když teda budu kupovat v cizině - u Škody jsem nějak nepochopil cenu za N1 + záklaďák za 40 tis.
Díky za rady. Kuba