Nedavne zkusenosti z nekolika letist v zemich prvniho, druheho a tretiho sveta me vedly k zalozeni tohoto tematu. Chtel bych se podelit o svoje pozorovani a vyzvat i kolegy temnokomorniky, aby se sami sverili. Treba konecne vyresime otazku starou, jako lidstvo samo - poskodi letistni rentgeny filmovy material?
Na vsech tech internetech lze najit mnozstvi vzajemne se vylucujicich informaci o tom, ze rentgeny na letistich nezpusobuji zadne poskozeni filmu, ze zpusobuji poskozeni jen nejakym filmum, ze poskozeni zpusobuji jen nejake rentgeny a ze rentgeny filmy vesmes poskozuji. Obecne se vyrobci filmu shoduji, ze pokud poskozeni vznika, tak zejmena u rentgenu, pouzivanych pro zavazadla, co jdou do podpalubi a ze ty, urcene pro prirucni zavazadlo vetsinou nejsou tak hardcore. TSA uvadi, ze garantuje bezpecnost pro filmy do 800 ASA, coz je sice fajn, ale vcelku zbytecne, nebot:
1) vliv ozareni je kumulativni
2) TSA pravidla neplati jinde
3) slovo "garantuje" neznamena vubec nic, IKEA "garantuje" zivotnost matrace 25 let. Je rozdil, mezi garanci a zarukou.
4) a stejne, v USA muzete pozadat o kontrolu predmetu mimo rentgen a musi vam byt vyhoveno
Takze, co se stane, pokud cestujete jinde, nez uvnitr USA?
Vase prirucni zavazadlo nejspise projde na kazdem letisti aspon jednim rentgenem. Filmy nema smysl chranit olovenym sackem, krabickou, nebo necim podobnym. Obsluha bud zvysi silu rentgenu, pripadne, pokud ani to nepomuze, vas sacek otevre a pres rentgen posle film znovu. Nakonec tedy filmovy material dostane jeste vetsi davku, nez normalne.
Snazit se domluvit s obsluhou ohledne toho, ze by vase filmy zkontrolovali misto rentgenem pouze pomoci masinky na"ocuchani" (hand-check, chemicka kontrola) je sice mozne, ale pocitejte s tim, ze na to pristoupi jen nekdy a bude to cim dal slozitejsi. Slusny a pratelsky pristup k pracovnikum bezpecnosti muze teoreticky pomoct, ale jen malokdy, rozhodne se na to nelze spolehat.
Prakticke zkusenosti:
Jeden rok zpatky jsem cestoval s filmy (50-3200 ASA, svitek) ze Skotska na Maltu a zpet, na letisti jsem se v obou pripadech domluvil s obsluhou, filmy zkontrolovali. Jenze od te doby se mnohe zmenilo a dneska se takova anarchie, jako cestovani bez prohmatani rozkroku a rentgenovani filmu, nenosi.
Za posledni tri tydny jsem s hromadkou filmu, exponovanych a neexponovanych, od 50 do 3200 ASA, vcetne 400 infrared, procestoval nekolik letist, jednou byly zrentgenovany vsechny, jednou pouze ty mimo 3200 ASA a testovaci vzorek, neexponovany film ilford delta 400 jsem nechal dvakrat prijet rentgenem v Praze, abych zjistil, zda ho to nejak poskodi. Letiste:
1) Glasgow, Kingdom of Condom - obsluha trvala na tom, ze vsechno musi rentgenem, ale ze je naprosto bezpecny, nebot je testovan na vyrobku s certifikaci od britske kralovske rodiny. Ze pry do citlivosti 1600 je to uplne safe. Ukazal jsem tedy na britske filmy s citlivosti 3200 a aspon tyto mi bylo dovoleno pronest pouze ramem a posleze mi bylo receno, ze stejne musi nahodne nejaky z nich zkontrolovat chemicky. Pravil jsem, at si tedy jeden z nich vyberou. Pan u masinky nasadil vyraz velekneze pri vyvolavani dusi mrtvych, dvema ukazovacky posunul jednu krabicku ke me a rekl "Sir, I choose this one!" Otevrel jsem mu krabicku a roztrhl obal. Kupodivu, masinka neodhalila ani semtex, ani pervitin. Az pote se me dotycky, ktery me chvili pred tim ujistoval o bezpecnosti pro citlivost 1600, zeptal, co to vlastne ta citlivost je.
1b) Na letisti v Brne jsem to ukecal a ackoli mladik u rentgenu vypadal neoblomne, manazerka rozhodla, ze bude stacit, kdyz od kazdeho druhu jednu krabicku otevre a film prosmejdi cuchacem. Rentgenistu to ocividne zklamalo, s takovymto pristupem se asi zacal bat o budoucnost sve profese. Znovu, nebyla nalezena zadna podezrela chemikalie. Ovsem doslo tu k historicke udalosti - byl odhalen terorista. Tento nebezpecny jedinec, zakerne maskovany jako sedmilety chlapec, prosel ramem a zapipal. Nastesti, strazci miru nelenili, jeden ho chytil za rameno, odtrhl stranou od jeho komplicu (v prevleceni za jeho rodice), byl dusledne prohmatan, od zutych nohou az po temeno hlavy, nebyla vynechana zadna cast jeho anatomie, nasledne mu byly nasilim roztahnuty ruce, dlane prosmejdeny papirkem, ktery ihned pote skoncil v kosi a nakonec byl tento narusitel propusten, aby na jeho misto v kontrole nastoupil jeho otec. Nutno podotknout, ze v ramu pipal kazdy, vcetne me, ackoli jsem nemel nic kovoveho a v naprosto stejnem obleceni jsem nikde jinde nepipal.
2) Hurgada, Egypt - epizoda sama pro sebe. Na letisti je prvni rentgen na vsechno hned u vchodu, druhy pak o 60 metru dal. Zavazadla mi projela a kdyz jsem pozadal o kontrolu mimo rentgen, sesypalo se na me pres 10 securitaku (v Egypte je levna pravocni sila, plat 1000 - 1500 kc mesicne, coz je v mnoha pripadech asi o 1000 - 1500 kc vic, nez za kolik tito zamestnanci skutecne stoji), zakladni obsluha by mozna po vysvetleni dovolila kontrolu chemicky, ale manazer se nenechal zviklat, vynadal mi, ze plytvam jeho casem a sdelil mi, ze bud to projde rentgenem, nebo to neprojde vubec, prizemz obsluha porad drzela muj pas. Musel jsem se zapsat do knihy, manzelka taky. Zkousel jsem vysvetlit, co je to film do fotoaparatu, ale tento padesatnik o nem pry nikdy neslysel a zkoumal, proc to s sebou vubec vozim. Ani ukazka fotaku (TLR) nepomohla. Pak mi bylo slibeno, ze rentgenem projde jen jedna nahodne vybrana role. Kdyz jsem souhlasil, chytil sacek se vsemi filmy, odnesl k rentgenu a poslal je vsechny skrz nej. Az pote mi byl vracen pas, zatimco druha skupinka prosmejdila mou tasku a vyzpovidala manzelku ohledne meho stetecku na objektiv a cvakace na nehty (model bez pilniku a bez jakehokoli hrotu, ci ostri). Po celych 15 minut vysvetlovani prochazela jedna role za druhou chemickou kontrolou. U dalsi brany a dalsiho rentgenu probehla obdobna konverzace, vcetne zapisu do knihy, ale obsluha tam se vysilackou domluvila s predchozim checkpointem a stacilo predlozit filmy k ocuchani. O to dukladnejsi byla ale osobni prohlidka. Starsi pan me ohmataval pres minutu a pul, z cehoz nebyvale dlouhou dobu venoval manualnimu prepocitavani toho, co mi visi v trenkach. Podotykam, ze jsem na sobe mel kalhoty s prazdnyma kapsama a volne tricko, na ramu jsem nepipal a byl jsem bosy. Inu, rekneme, ze jiste skupiny nejsou v Egypte prilis tolerovane, tak se musi realizovat po svem. Byt slecna, ocekaval bych ze slusnosti veceri, nebo aspon kvetinu.
3, 4) - Letiste Vaclava Ruzyne, Praha - filmy k vyvolani k sobe do Skotska jsem poslal radeji postou (v CR jsem nemel vybavu, ani cas) a vzal s sebou jen jednu neexponovanou krabicku. Ilford Delta 400. Poprosil jsem slecnu u masinky, aby to projela jeste jednou, tudiz zde probehly dva rentgeny. Na obrazovce se to ukazalo velmi slabe, takze to patrne dostalo dostatecnou dardu. Ruzyne se chlubi novymi bezpecnostnimi procedurami, zrejme by nenechali film projit mimo rentgen.
Film jsem nasledne na zkousku exponoval na kazde treti policko a podle predpisu jsem vyvolal pri 20 stupnich po dobu 20 minut v R09 1+50.
Vysledek? Nastesti jsem ani po delsim zkoumani nenasel zadne stopy ozareni z rentgenu, informace na okraji filmoveho pasu je dobre citelna, scena je spravne vyvolana, zbytek filmu je cisty, pruhledny, bez znamek jakehokoli osvetleni.
Az mi prijdou postou zbyle filmy, vyvolam je a dam vedet. Zejmena me zajima 400 infrared.
Bohuzel, ve velke pyramide je prisny zakaz foceni, takze od tam mam snimku jen z mobilu.