To že je prach prevít nemusím připomínat. Je všude, je ho moc a nikdo jej nemá rád. Pozor na pomnožný tvar. Prachy. Ty znamenají něco ouplně jiného. Je jich málo, každý je shání a každý je miluje. Tyto prachy vynecháme a budeme se bránit prachům, neduhům našich komor.
Předně nutno říct, že boj s prachem nelze úplně vyhrát. Nejlepší je zabránit mu přistup. Prachy můžeme rozdělit do dvou druhů. První je ten, co vzniká když třebas dráždíte příklepovkou zeď. Jemný prach padá na zem a ten nejjemnější si vesele poletuje. Nedej Bože, aby manželka zatoužila do stěny zasadit futra pro dveře. Pak najdete prach i v peřiňáku i v kredenci ve svátečních skleničkách. K němu by jsem ještě připomněl prach z bot. No a další, co jsou nerostného původu. Druhá skupina, neméně zákeřná, je prach rostlinného původu. Zejména kvetoucí příroda dodá prach všude. Také vlasy z naší kštice a kůže z rukou mohou znepříjemnit život v komoře.
Prach má jednu slabinu. Je nasákavý, tak ve vlhkém prostředí se téměř nevyskytuje. Proto v komoře dodržujeme přiměřenou vlhkost v mezí 50 až 70%. Zkušenost mě naučila před prací v komoře setřít všechny plochy mokrým hadrem. Pěkně ze shora dolů. Plochy jenž se nepoužívají doporučuji nechat vlhké. Pracovní samozřejmě přejet suchým neprášivým hadrem. Podlahu setřít jak na vojně, co je mokré, to je čisté. Tím myslím nechat podlahu mokrou po několik minut a následně setřít skoro do sucha. Nevěřili by jste, jak vlhká podlaha pomůže. I prach podléhá fyzikálním zákonům a drží se spíše dole. Jak navlhne, tak skončí na podlaze. Proto doporučuji nechat podlahu stále navlhčenou. Samozřejmě do komory nechodíme ve venkovských botách, ale nejlépe ve vhodné neprášivé obuvi. Z oblečení by jsem považoval za vhodné bavlněné rukavice, popřípadě silonové. Oboje nejlépe před použitím vyprat. Nutit vás nosit silonový plášť mi připadá zbytečné, ale varuji před vlněným svetrem.
Odstranit drobný prach lze pomocí čističek vzduchu. Vůbec nedoporučuji takové foukavé s jakýmsi papírovým filtrem. Pokud je chcete použít, tak je položte na zem a pusťte na nejmenší chod. Vířením vzduchu mohou nadělat neplechu. Nejlepší, co můžete mít je čistička vyráběná kdysi nějakým výrobním družstvem a pracovala na principu vysokého napětí. Schéma se mi zatím nepodařilo sehnat.
Ještě postřehy z praxe, když jsem dělal ve výrobě polovodičů. Kolega a já jsme měli nejhorší výsledky. Přitom já se tak snažil. Později jsem zjistil příčinu ve dlouhých vousech. Kolega měl zase potřebu neustále mluvit. Já se oholil a on se naučil mlčet. Následně vadné výrobky už nebyly. Měli jsme jednoho kolegu, co měl vše na salámu. Občas přešel v botách po místnosti, kde jsme se převlékali a chodili v pantoflích. Následně měřič prachu ukázal zvýšený výskyt jenž trval několik hodin. Pokud máte možnost větrat komoru venkovním vzduchem, tak se zamyslete nad filtrací přiváděného vzduchu.(vzduch se přivádí, nikoliv odsává). Jiná filtrace bude ke sklepní komoře a jiná ke komoře v patře. Při pylové sezóně nezapomeňte dát pře nasávací otvor dámskou punčochu, jinak si filtr ucpete a nejde řádně vyčistit. Jest-li jsem na něco zapomněl, tak mě doplňte.