Ahoj, v rámci vybavení, které jsem dostal věnováno do temné komory, je i zvětšovák Krokus 44L včetně příslušenství (barevné filtry, nástavce, žárovky, misky na papíry atd.). Všiml jsem si, že je zde hodně témat věnovaných Magnifaxům a Opemusům ale ke Krokusu toho tady moc není, ani na Googlu - většinou v polštině. Znáte někdo tento zvětšovák? Děda mi tvrdil, že by měl umět zvětšovat i 6x6 negativy, koukal jsem na to a nezdá se mi to a řekl bych, že tam na 6x6 není tolik místa. Taky k tomu nemůžu najít manuál, pokud by někdo měl elektronickou verzi, uvítám. Díky.
Publikováno 27 November 2017 - 13:05:24
Publikováno 27 November 2017 - 16:42:26
Krokus 44 (všechna provedení) jsou na max. formát negativu 4x4 cm.
http://www.polskie-a...owna_strona.htm
p.s.
i bez manuálu k těmto zvětšovákům lze žít a tvořit, pokud máš obecné povědomí o základech kondenzorových zvětšováků.
Publikováno 28 November 2017 - 00:11:10
Publikováno 5 December 2017 - 10:25:07
Zdravím,
mám Krokus 4 SL, ale nevím jak ho poskládat. Nemůžu najít žádný návod. Věděl by někdo kde sehnat?
Publikováno 5 December 2017 - 10:29:56
Zdravím,
mám doma Krokus 4 Color SL dle výše uvedéného odkazu a nevím jak tam poskládat ty čočky. Měl by někdo nějaký návod nebo něco podobného?
Publikováno 5 December 2017 - 12:11:30
tam je to jednoduché a jak je to na jedné stránce manuálu, na který odkazuješ, tak to do hlavy přijde posadit, čísla čoček jsou bílou barvou na černých obrubách, na jednom obrázku je štítek s čísly kondenzorových čoček pro jednotlivé ohniskové vzdál. objektivu (a formáty negativu).
Publikováno 5 December 2017 - 20:28:54
tam je to jednoduché a jak je to na jedné stránce manuálu, na který odkazuješ, tak to do hlavy přijde posadit, čísla čoček jsou bílou barvou na černých obrubách, na jednom obrázku je štítek s čísly kondenzorových čoček pro jednotlivé ohniskové vzdál. objektivu (a formáty negativu).
no na čočkách žádné čísla nejsou a kondenzor "lítá" v tubusu. Nevím, jestli tam má být nějaky držák nebo něco takového
Publikováno 6 December 2017 - 07:46:49
měl jsem ten krokus 4 color SL s válcovým tubusem hlavy (nikoli novější typ, s hlavou hranatou). Orig. kondenzorové čočky mají kovovou obrubu s bajonety, které se skládají do hlavy, na sebe, a bajonetem aretují. Pokud ti tam něco lítá, je otázkou, jestli je to zvětšovák v původním stavu, a na to ti pas blind odpovědět neumím.
Publikováno 14 December 2017 - 15:25:56
měl jsem ten krokus 4 color SL s válcovým tubusem hlavy (nikoli novější typ, s hlavou hranatou). Orig. kondenzorové čočky mají kovovou obrubu s bajonety, které se skládají do hlavy, na sebe, a bajonetem aretují. Pokud ti tam něco lítá, je otázkou, jestli je to zvětšovák v původním stavu, a na to ti pas blind odpovědět neumím.
Tak už jsem na to kápl. Po prohlídce opemusu jsem to poskládal a všechno v pořádku kromě těch čoček. Celkem dost to vinětuje ať to poskládám jak chci :-/ Můžou tam bít jen 2 čočky. Ty jsem různě skládal a obracel a stejně se tamta vinětace porojevuje. Má s tím někdo zkušenost? (obj. 105)
Publikováno 15 December 2017 - 07:38:06
Když nevím, jaké máš kondenzorové čočky, jestli tu vinětaci to pozoruješ s vloženým držákem negativů nebo bez, jakou máš žárovku, jak ji máš vysoko (ta dlouhá tyč s objímkou slouží právě pro nalezení polohy žárovky v kombinaci s kondenzorem a objektivem, aby rozložení světla bylo co nejrovnoměrnější), těžko na dálku virtuálně radit. Já se s Krokusem 4 pral zamlada dost dlouho, používal různé žárovky podle formátu negativu, s vloženým prodloužením hlavy i bez, a co si vzpomínám, skončil jsem u velké mléčné projekční žárovky (se zrcadlem) 250W a 500W, abych mohl hodně clonit... a byl jsem vděčen za okamžiky, kdy mi byla propůjčena nejmenovaná redakční fotokomora se skvělým, starým a poctivým Magnifaxem a slušnými objektivy.
Stejně jsem po mnoha letech uplynulých od doby, kdy jsem byl od Krokuse nechtěně osvobozen (dlouho jsem myslel, že zloděj byl darebák, až do doby, kdy jsem si na stará kolena pořídil pořádný zvětšovák (LPL)), všechny ty fotky pod Krokusem kdysi vzniklé jsem nazvětšoval znovu, pak jsem teprve pochopil, že ten zloděj byl vlastně blahodárce, neb jinak bych k pochopení nedošel.
Publikováno 15 December 2017 - 08:18:19
p.s. a ty čočky bych nebil, mohl bych je rozbít.
Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:kroku, zvetsovak, 44l
Temná komora →
Vybavení →
Zvetsovaci objektiv 80 mmZaloženo od salo , 29-July 2019 objektiv, zvetsovak a 1 více... |
|
|
||
Temná komora →
Vybavení →
Krúžok (miska) objektívu AXOMAT 4Založeno od gaucovnik , 2-May 2013 axomat, opemus, kroužek, miska a 4 více... |
|
|
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních