Zdravím všechny,
dosud jsem všechno zvětšoval jen na RCčka Fomaspeed Variant a podařilo se mi proces dotáhnout relativně ke své spokojenosti. Nedávno jsem si koupil balíček deseti barytů Fomabrom Variant s tím, že bych si na nich natrénoval práci s nimi, než na baryty nazvětšuju nějaká povedenější dílka. Po prohledání zdejších fór a internetů mi ale stále zůstalo pár otázek, které bych si rád vyjasnil, než se do něčeho pustím. Budu proto rád za každý tip, připomínku nebo zkušenost od znalejších temnokomorníků
První věc, jak se to má konkrétně u Fomabromů s tzv. drydown efektem (česky asi "dojíždění" papírů) při schnutí. Máte u těchto papíru vyzkoušené, o kolik je potřeba ubrat na expozici? Vím, že asi bude nejlepší, když prostě něco nazvětšuju a nechám uschnout a pak udivím, ale nemáte případně třeba nějaké tipy jak dobu určit, nebo na co si dát pozor (např. jestli se efekt projevuje rovnoměrně, tedy stejně na tmavých místech zvětšeniny jako ve světlejších?)
Další věc, a ta trochu souvisí s tou první. Pokud dry-down ovlivňuje vzhled zvětšeniny, má vůbec smysl hodnotit proužkovou zkoušku dokud jsou ty proužky papíru mokré? Máte případně nějaký osvědčený postup jak testovací papíry co nejrychleji usušit? Někdo na internetu jsem zmiňoval, že suší proužkovky v mikrovlnce, ale představa, že si budu ohřívat jídlo ve stejném místě, kde jsem předtím zahříval dost možná neúplně vypraný papír od ustalovače se mi moc nezamlouvá. Dá se třeba usušit klasickým fénem na vlasy?
Poslední věcí je praní. V pár let staré diskusi někdo zmiňoval, že má na praní nějakou vypírací misku od Patersona, která zřejmě už ale není k sehnání. Nerad bych, aby moje temnokoupelnické praní papírů způsobilo pak překvápko na vyúčtování za vodu, proto by mě zajímalo, co používáte na praní vy? Něco zbastlit doma jsem si nechával jako poslední variantu, zas tak zručný na podobné věci nejsem
Díky moc za jakékoliv rady
Doktor