Pustil jsem se ve spolupráci s Jankem Sokolem do výroby řezačky 16mm filmu. Janko dodal nápad a dokumentaci, já se ujmul výroby. Řezné a opěrné kladky včetně vnitřního pouzdra jsou z klasické oceli 11600, obal pak z nerezu tl.2mm. Tvar obalu (bočnic) je prozatím jenom testovací. Možná se ještě změní, podle toho jak se osvědčí při práci. Prozatím jsem jenom zkoušel řezat 16mm pásky vyrobené ze zbytků kinofilmu - ale funguje to velmi dobře. Testovací 16mm film je na cestě
Řezaček na film je samozřejmě více různých typů, jednodušší než tato. Ale některé projektory jsou citlivé na šířku filmu a tato řezačka by film měla řezat přesněji, než třeba obyčejná řezačka s čepelkou.
Výroba kladek a pouzder byla celkem drahá, jelikož je bylo nutno vyrobit velmi přesně. Nepočítám s výrobou víc než těch dvou kusů, ale mohu poskytnout finální dokumentaci (poučila mě akce s filmovým lepidlem, kdy nakonec měli zájem jenom tři lidé). Soustružník omylem do dvou pouzder udělal otvor skrz mimo osu, nicméně je to nakonec velmi vhodné protože je možno nastavit vzdálenost kladek a doladit přímo na sílu filmu - excentr.