xjvalis, on 02 Apr 2018 - 09:51, said:
Dobrý den,
chtěl bych začít zkoušet natáčet se super 8mm kamerami a našel jsem dvě zajímavé nabídky Nizo S560 a Chinon 877. Obě v podobném funkčním stavu. Máte někdo zkušenosti s kamerou Chinon? Na internetu o ní není žádná konkrétní zmínka, jen specifikace. Zajímá mě zejména kresba objektivu. Nizo je naopak profláklá a všude je spousta recenzí a záběrů
Děkuji za případné odpovědi!
Chinon 877 mám třicet roků, natočil jsem s ní spoustu filmu, dokonce i teď mám už přes rok v kameře Kodak 50, protože točím jenom doslova po centimetrech z důvodu otřesný drahoty materiálu a postprodukce. Nicméně, film je a vždy bude takový vesmír, kterému digi nikdy nebude moct v emocích dejchnout ani na patu. Doufám, že se alespoň částečně filmové časy vrátí. Ke kameře Chinon 877. Naprosto spolehlivá, na tu dobu milion funkcí /analogových!/, protisvětlo, ruční i automat clona, timelapse od 1 vt po 1min interval. Interval při aretaci spouště jede sám, stačí mít kameru na stativu a stát vedle s rukama v kapsách.) Rychlosti snímání 18,24, 48 obr/vt. Dokonce optická prolínačka /dnes už kvůli postprodukci digi není potřeba/,. optická zatmívačka, roztmívačka, prolínačka, tlačítko protisvětlo, šedý zabudovaný filtr off/on, makrosnímání, perfektní zoom 7,5 -60 mm. vyřazovač oranž filtru /při dnešním jediném negativ Kodak potřeba, dvourychlostní kolébka zoomu. Jediný co mi za ty roky přestalo fungovat je timelapse, ale dá se pořád cvakat spouští ručně. Pohon 4 tužkový baterie /vydrží hoooodně/,. Optika ale řekl bych průměr. není špatná, Chinon má specifickou kresbu, oproti třeba Canonům 8mm méně ostrou, ale zdá se mi zase více hlubší. To je věc vnímání. Při dnešních možnostech postprodukce / ostření, saturace apod/, bych ale už objektiv moc neřešil. Stejně záleží nejvíc na přepisu. ten se dá dnes už udělat moc dobře, ale zase to něco stojí
Barva pokud vím volání jenom v Andec berlín...kdybys tohle věděl kde tady volat, to bych uvítal každou zprávu. tož zatím tak:)