Zdravím, nejsem si jistý, jestli tady existuje nějaké vlákno věnující se této problematice, přeci jen jsem se oddigitálnil nedávno a ještě jsem nestihl projet všechny fóra. Otázka je lehká, jak změřit čas závěrky? Mám totiž několik Zenitů (jeden totiž přeexponuje i když ho nastavím podle externího expozimetru) a FEDa 5, takže všechny závěrky jsou plátnové. V historické literatuře jsem se dočetl o způsobu, jenž využívá přesné otáčky gramofonu, na kterémž jest položena žárovka s plochým článkem. Svrchu vyfotografujeme na zkoušený čas a po vyvolání a zvětšení odměříme úhel, o který se žářovka posunula během expozice. Jen by mě zajímalo, jestli už někdo nevymyslel jiný způsob.
Další otázka, trochu od tématu, jak se pozná, že je už ustalovač nebo vývojka unavená? Vývojka má pár filmků zasebou, ustalovač i několik papírů a rozpustil jsem je už před nějakým časem. Pokaždý teda beru odstřižek filmu a kápnu na něj vývojku nicméně i zde může existovat lepší metoda. Pokud se to tu už řešilo, tak mi stačí odkaz.