Fakt je, že můj model je šedý, ne černý, a šedé jsem viděl jen S2. Seriové číslo je taky dost nízké a bez označení S2A, které prý zpočátku měly. Na druhou stranu v návodu i
na fotkách zde má S2 sklápěcí ručku pro posun filmu stříbrnou a bez ochraných "bočnic" na tom knoflíku, kdežto S2A ji má černou a chráněnou ve sklopeném stavu těmi bočnicemi. Můj kus ji má jako ta S2A. Navíc i na helicoidu mám měřítko hloubky ostrosti jak pro 75mm, tak pro 100mm, který snad u S2 ještě neexistoval. Je způsob, jak modely spolehlivě rozlišit bez rozborky? Každopádně ať je to model který chce, funguje dobře. K dnešku nafoceno asi 7 filmů ze dvou kazet, vše bez problémů.
K těsnění: Naštěstí je to fakt ostré. Aspoň co dokáže můj skener Minolta Multi Pro na 3200 DPI vytáhnout, to tam je. Přikládám 2 detail 1:1 ze skenů (Portra 400 a Retropan 320), mně to přijde dobrý. U zrcadla jsem nemusel měnit nic a nevypadá, že by se tam něco drolilo.
Zatím jsem vyzkoušel 50mm Nikkor-H, 75mm Nikkor-P a 150mm Zenzanon a všechny kreslí velmi dobře. Viz ty detaily v ukázce, to je Zenzanonem 150 na plně otevřenou clonu 3,5. Jsem spokojen.
Dokonce i ten Zenzanon 100/2,8 s velkou plísní, který prodejce přihodil jako bonus, se podařilo vyčistit. Rozborka na mě byla moc složitá (zezadu to šlo, ale nemám nástroj na otevření zepředu a bylo třeba obojí), tak jsem to předal do odborných rukou. Pan Kocián (photohelp.cz) odvedl výbornou práci, po plísni ani památka, objektiv je prakticky jako nový (na 50 let starý kus Tak ještě musím pořádně vyzkoušet ten.
Jak jsem ale koupil takovou vetší sadu, mám 2 věci, které nepotřebuji. Jsou to 2 rukojeti: "Hand-grip T" (pistolová) a "Hand-grip L". Kdyby měl někdo zájem, ozvěte se.
-- NORMAL --